Juriștii polonezi denunță "politizarea" justiției de către conservatorii din PiS

Juriștii polonezi denunță "politizarea" justiției de către conservatorii din PiS

Reuniți într-un congres național extraordinar, juriștii polonezi au denunțat sâmbătă "politizarea" sistemului judiciar de către guvernul conservator al partidului Dreptate și Justiție (PiS), relatează AFP.

Majoritatea participanților a părăsit sala congresului, desfășurat la Katowice (sud), când ministrul adjunct de justiție Marcin Warchol a luat cuvântul pentru a vorbi despre reforma pe care ministerul său dorește să o introducă.

Potrivit acestei reforme, membrii Consiliului judiciar național vor fi numiți de parlament, ceea ce constituie, în opinia anumitor juriști, o încălcare a independenței puterii juridice și a separației puterilor, executivă, legislativă și juridică.

Participanții la congres l-au huiduit pe ministru. De asemenea, ei au scandat "Constituția" în timp ce era citită scrisoarea președintelui Andrzej Duda.

Congresul s-a reunit pentru prima dată după prăbușirea comunismului și au participat 1.400 de judecători, avocați și consilieri juridici.

Potrivit judecătorilor, reforma sistemului judiciar propusă partidul aflat la putere și care va fi dezbătută săptămâna viitoare în parlament arată că puterea legislativă și cea executivă caută să preia controlul asupra puterii juridice.

Pentru judecătorul de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) Marek Safjan, "societatea poloneză a putut vedea astăzi (sâmbătă) prin acest congres că judecătorii polonezi sunt gata să apere statul de drept, o condiție pentru respectarea drepturilor omului".

De la instalarea PiS la putere în Polonia în toamna lui 2015, s-au creat tensiuni între mediul juridic și liderul partidului, Jaroslaw Kaczynski, care denunță frecvent "patologii" în sistemul judiciar.

Jaroslaw Kaczynski îi acuză pe judecători în special că nu au epurat din rândurile lor persoanele care au servit fostul sistem comunist.

Refuzul guvernului condus de premierul Beata Szydlo de a publica un verdict al Tribunalului Constituțional pentru a ieși din criză a scufundat țara într-o gravă criză politică.

Uniunea Europeană a cerut Poloniei să revină asupra acestor decizii, amenințând cu declanșarea unei proceduri de "apărare a statului de drept".

Dacă UE va duce la îndeplinire avertismentul, Polonia ca fi prima țară din Uniunea împotriva căreia Comisia Europeană va angaja această procedură inedită.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Incident sexual între Gabriel Oprea și Kovesi? / Evenimentul ar fi avut loc în fostul birou al lui Ceaușescu de …

2 O să aveți un șoc după ce veți citi povestea asta! Așa vi se fură țara, dragi români!

3 Val de vedete internate cu Covid la „Matei Balș”

4 „Mă simt mai bine” / Loredana Groza, postare din ambulanță

5 Citiți și voi ce manevre se fac pentru ca Leo de la Strehaia, fostul iubit al deputatei PSD Laura Vicol, să sc…