Justiția rusă a confiscat bunurile regizorului Kirill Serebrennikov

Justiția rusă a confiscat bunurile regizorului Kirill Serebrennikov

Justiția rusă a anunțat joi că a ordonat confiscarea bunurilor și activelor deținute de regizorul Kirill Serebrennikov, care se află în arest la domiciliu în așteptarea unui proces controversat, după ce a fost acuzat de deturnare de fonduri publice, informează AFP.

"Conturile în ruble și în monede străine, apartamentul și automobilul (deținute de Kirill Serebrennikov, n.r.) au fost confiscate", a declarat pentru AFP Iunona Țareva, purtătoare de cuvânt a Tribunalului Basmanny din Moscova.

În total, peste 360.000 de ruble (aproximativ 5.200 de euro) și peste 60.000 de euro au fost confiscați din conturile bancare ale regizorului, alături de o sumă de peste 4.000 de dolari în bancnote, a adăugat ea. Iunona Țareva nu a precizat dacă apartamentul confiscat este acela în care artistul se află în arest începând din luna august.

Potrivit anchetatorilor, teatrul condus de Kirill Serebrennikov a deturnat între 2011 și 2014 aproape 1 milion de euro din subvenții publice, grație unui sistem de devize și facturi falsificate.

Kirill Serebrennikov, directorul Teatrului Central Gogol și regizor al unui spectacol de balet pus în scenă de Teatrul Bolșoi din Moscova, a denunțat acuzațiile ce i-au fost aduse, pe care le consideră "absurde". Numeroase personalități artistice ruse și străine și-au exprimat sprijinul față de Kirill Serebrennikov.

Regizor de teatru apreciat în Europa și autor al unor filme prezentate la festivaluri prestigioase, inclusiv la Cannes și la Veneția, Kirill Serebrennikov a fost arestat în noaptea de 21 spre 22 august — și plasat imediat în arest la domiciliu—, în timp ce se afla la filmări în Sankt Petersburg. În aceeași perioadă, artistul rus trebuia să monteze un spectacol de operă în orașul german Stuttgart.

Fără să se opună în mod deschis președintelui Vladimir Putin, cineastul a criticat de mai multe ori presiunile tot mai mari exercitate asupra creației artistice din Rusia sub pretextul promovării valorilor conservatoare. Producțiile sale, ce abordează teme precum politica, religia și sexualitatea, au fost criticate cu regularitate de militanții ortodocși și de autoritățile ruse.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...