Justiția sud-coreeană a respins cererea de arestare a moștenitorului grupului Samsung

Justiția sud-coreeană a respins cererea de arestare a moștenitorului grupului Samsung

Justiția sud-coreeană a respins miercuri cererea de arestare a moștenitorului imperiului Samsung, Lee Jae-Yong, pentru suspiciuni de corupție, într-un vast scandal care a antrenat destituirea președintei țării, informează AFP.

Echipa specială de procurori din acest dosar a anunțat luni că încearcă să obțină un mandat de arestare pe numele lui Lee, bănuit de corupție, dar un tribunal din Seul a apreciat că dovezile nu sunt destul de solide pentru a-l aresta pe patronul de facto al concernului aflat pe primul loc în topul exporturilor Coreii de Sud.

"Este dificil să acceptăm motivele, necesitățile și justificarea" pentru a emite un astfel de mandat, explică instanța într-un comunicat publicat de anchetatori.

Decizia a intervenit după o audiere de patru ore a lui Lee Jae-Yong, 48 de ani, în cursul zilei de miercuri. El neagă că ar fi comis vreo neregulă.

Scandalul are ca figură centrală confidenta din umbră a președintei destituite Park Geun-Hye, Choi Soon-Sil, acuzată de a-și fi folosit influența asupra șefei statului pentru a cere fonduri de la marile grupuri industriale din țară.

Procurorii speciali care anchetează răsunătorul scandal politic de corupție care zguduie Coreea de Sud au cerut luni arestarea moștenitorului grupului Samsung, Lee Jae-Yong, potrivit unui comunicat al acestora, citat de AFP.

Fiul președintelui grupului Samsung, Lee Kun-Hee, și nepot al fondatorului său, Lee Jae-Yong a fost audiat săptămâna trecută timp de 22 de ore asupra unor suspiciuni de corupție.

"Prin decizia de a solicita un mandat de arestare, biroul procurorului special a apreciat că, deși situația economică a țării noastre este importantă, punerea în aplicare a legii are prioritate", a declarat, într-o conferință de presă, purtătorul de cuvânt al instituției, Lee Kyu-chul.

Într-un comunicat remis luni, grupul Samsung a anunțat că nu acceptă acuzațiile de dare de mită formulate împotriva lui Lee Jae-Yong. "Decizia procurorului special e greu de înțeles", se arată în document.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Adrian Dădârlat)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Pupila” lui Ciolacu, 9 ani de închisoare după ce a încercat să ucidă cu maşina un poliţist pe motocicletă

2 Fosta soție a lui Reghe rupe tăcerea. „Laurențiu mă ruga să divorțez întrucât cealaltă este gravidă. Ca și acu…

3 Așa o fi?

4 Sociolog / „Săptămână care vine USR se va face țăndări și va trage și PNL după”

5 Idiotul ăsta ar trebui interzis în spitalele din România! / Mama anti vaccinistului Răzvan Constantinescu este „…