Kaiac-canoe: Ioan Bîrlădeanu - La sportivi a funcționat efectul de turmă și așa avem o catastrofă la federația noastră

Kaiac-canoe: Ioan Bîrlădeanu - La sportivi a funcționat efectul de turmă și așa avem o catastrofă la federația noastră

Președintele FR de Kaiac-Canoe, Ioan Bîrlădeanu, a declarat pentru AGERPRES că multiplele cazuri de dopaj din lotul național se pot explica prin efectul de turmă în rândul sportivilor și prin neinformarea la timp a trecerii Meldoniumului pe lista substanțelor interzise.

*Kaiac-canoe: Toți componenții lotului național al României, depistați pozitiv la meldonium

Leonid Carp (kaiac simplu și kaiac dublu), Andrei Ștefan Strat (canoe dublu), Elena Meroniac (kaiac dublu) și echipajul de canoe 4, format din Traian Neagu, Cătălin Turceag, Daniel Burciu și Petruș Gavrilă, sunt sportivii care au fost depistați pozitiv în aprilie la Meldonium, substanță care a intrat pe lista interzisă de la 1 ianuarie 2016.

Ioan Bîrlădeanu a precizat că unii dintre sportivi au recunoscut că au luat Meldonium până în septembrie 2015 și alții până în februarie 2016, după ce au aflat cu întârziere că acest medicament a devenit interzis. FRKC nu a primit încă un email de notificare de la ANAD, așa că președintele a aflat vestea sâmbătă la prânz direct de la sportivii care au fost informați de testele pozitive la Meldonium.

''Eu am știut în momentul în care sportivii au fost prinși. Nu am avut efectiv de unde să știm. Antrenorii au aflat și ei după ce ei au luat ce au luat. Asta mă întrebam, unde am greșit, cu ce am greșit. Îmi caut o vină și eu. Am rugat-o pe doctorița de la lot să-i urmărească permanent, să vadă ce iau. A fost efectul de turmă. Au auzit că a luat unul, celălalt a luat și el și s-au luat unul după altul. Unii spun că este un fel de efect placebo, alții că au simțit ceva, altul că e o porcărie, dar acum astea sunt vorbe, faptul e fapt. Unii au luat în septembrie ultima oară, iar alții au luat în februarie, până au aflat că Meldonium este interzis. Ei au făcut rost de medicament din Republica Moldova, prin curier. Au citit pe internet, antrenorii au început să aibă suspiciuni când a ieșit pozitiv Șarapova și au început să-i întrebe, așa au aflat. Ei au început să se pârască între ei, când unii au ieșit pozitiv și alții nu'', a declarat Bîrlădeanu pentru Agerpres.

Președintele FRKC a anunțat pentru luni o întrunire cu toți sportivii dopați, care vor trebui să dea declarații pentru a se afla tabloul complet privind circumstanțele în care așa de mulți sportivi s-au dopat.

''Luni am întrunit Biroul federal la ora 9,00 și o să-i punem să scrie cu mâna lor. Nu are rost să ne mai ferim, hai să vedem cât de grav e și unde se poate ajunge. Noi, federația, încă nu am primit mail de notificare. Steaua i-a chemat pe ai lor la club să facă o anchetă internă și mi se pare normal, după care eu vreau să merg cu toți la ANAD, să dăm declarații direct acolo. La federație, facem apoi o comisie și îi punem să dea declarații individual, tot ce știu, ca să tragem concluziile exacte, când, unde, de ce, de cât timp iau, să știm concret totul. Să vedem unde s-a greșit, de ce s-a greșit, cine nu ne-a informat, de ce au luat fără să spună medicului. Categoric, în afară de ce pedepse dă ANAD-ul, pe cei pe care îi considerăm că sunt vinovați îi judecăm și le dăm și nou suspendări în mod sigur. Dacă nu rupem pisica în două acum, vom avea multe probleme în viitor. Dacă suntem prompți și rezolvăm cazul ca la carte, să se sperie și ceilalți, tineretul și juniori. Este o catastrofă pentru federația noastră și nu putem trece cu vederea'', a adăugat Bîrlădeanu.

Fostul campion mondial și medaliat olimpic susține că sportivii au renunțat imediat la Meldonium când au aflat că este pe lista interzisă, dar era prea târziu: ''Noi, la federație, pe 7 sau 8 martie am primit primul mail oficial privind Meldonium. Nu știam că există așa ceva și puteam să pun pariu că la noi nu se folosește așa ceva. Din momentul în care au aflat, pot spune 100% că nu au mai luat Meldonium, dar au aflat târziu. Nu știu a cui e vina, dar sigur nu a mai luat niciunul nimic din februarie, când kaiacul băieți a avut un stagiu de pregătire în Portugalia''.

În ce privește olimpiada, fetele din barca de K2 500 m, Irina Lauric și Daniela Vorona sunt curate și pot participa la Rio, în timp ce la K4 băieți se poate înscrie echipa de tineret.

''La fete avem echipajul de K2 500 m, unde Irina Lauric și Daniela Vorona nu au fost testate pozitiv, iar la K4 băieți, putem merge, dacă acceptă COSR, cu echipa a doua și dacă se mai pot face acreditări, pentru că s-a închis sistemul. Avem sportivi de 21 ani, care pot veni în primii 10'', a precizat președintele FR de Kaiac Canoe.

Multiplele cazuri de dopaj din lotul național au declanșat și denunțurile între sportivi, pentru a obține clemență și reducerea suspendărilor.

''Unul din sportivi s-a dus și i-a spus pe toți colegii lui la ANAD, pentru că există un paragraf care spune că dacă contribui la descoperirea și altor cazuri de dopaj se îngheață pedeapsa cu 3/4. Dacă recunoști din prima, se reduce cu 2 ani din start și dacă contribui, sau se consideră neglijență'', a spus Bîrlădeanu.

AGERPRES/(autor: Teodor Ciobanu, editor: Mircea Lazaroniu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

5 VIDEO București 2024...