Kasparov, despre Rusia lui Putin: „Este o dictatură fascistă care comite crime împotriva umanității”

Kasparov, despre Rusia lui Putin: „Este o dictatură fascistă care comite crime împotriva umanității”

Garry Kasparov, fostul campion mondial de șah și militant împotriva regimului lui Putin, a acordat un interviu revistei germane de știri Spiegel în care susține faptul că „fiecare rus care trăiește acum în Rusia face parte din mașina de război”.

Garry Kasparov se află de 13 ani în exil și se opune regimului lui Putin. FOTO Mediafax

De asemenea, marele maestru de șah în vârstă de 59 de ani susține că Putin „nu a jucat niciodată șah, ci poker și era bun la pokerul geopolitic. A jucat deseori cu cărți proaste și a câștigat, pentru că adversarii lui au căzut în cacealma.”

Kasparov a declarat că a petrecut 20 de ani luptând împotriva lui Vladimir Putin. „Întotdeauna am spus că regimul său va deveni inevitabil o amenințare fascistă – nu numai pentru Rusia, nu numai pentru vecinii săi, ci pentru întreaga lume. Ar fi fost frumos dacă încă câțiva oameni ar fi luat în serios acest avertisment”, a mai adăugat acesta.

Întrebat de Spiegel dacă aflându-se în străinătate – a trăit în exil politic din 2013 – nu era într-o poziție prea confortabilă pentru a face astfel de cereri celor care încă nu au părăsit Rusia, fostul campion a răspuns: „Acesta este un război. Fie ești de o parte, fie ești de cealaltă. Fiecare cetățean rus, inclusiv eu, poartă responsabilitatea colectivă pentru acest război, chiar dacă nu o responsabilitate personală. Astăzi, Rusia este o dictatură fascistă, care, în timp ce vorbim aici, comite crime împotriva umanității. Și toți cei care încă locuiesc în Rusia acum fac parte din această mașinărie de război, indiferent dacă vrea sau nu.”

Kasparov a susținut că rușii care doresc să li se acorde azil în altă parte ar trebui mai întâi să semneze o declarație cu trei puncte în care „vor declara că războiul este criminal, regimul Putin ilegitim și Ucraina indivizibilă”. Prin semnarea acestuia, persoana ar fi pasibilă de urmărire penală în Rusia pentru trei capete de acuzare, conform legilor pe care Putin le-a pus în aplicare, a adăugat fostul campion.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...