Kievul constată existenţa unor ''progrese semnificative'' în negocierile pentru reluarea armistiţiului cu separatiştii proruşi

Kievul constată existenţa unor ''progrese semnificative'' în negocierile pentru reluarea armistiţiului cu separatiştii proruşi

Kievul a constatat marţi existenţa unor "progrese semnificative" în negocierile în vederea reluării armistiţiului cu separatiştii proruşi din estul Ucrainei, unde confruntările se intensifică pe fondul tensiunilor cu Moscova, informează AFP.

"Există progrese semnificative" asupra dosarului privind încetarea focului, a declarat pentru agenţia de presă franceză purtătorul de cuvânt al delegaţiei ucrainene, Oleksii Arestovici, adăugând că negocierile continuă.

După un armistiţiu în mare măsură respectat în a doua jumătate a lui 2020, confruntările s-au înmulţit de la începutul acestui an între forţele Kievului şi separatişti. Rusia este considerată de mulţi susţinătoarea militară şi financiară a acestora din urmă.

În paralel, tensiunile s-au amplificat cu Moscova, care a desfăşurat în ultimele săptămâni zeci de mii de soldaţi lângă frontiera cu Ucraina, alimentând temerile Kievului privind declanşarea unei operaţiuni militare de amploare.

Reuniunea "de urgenţă" de marţi, care a reunit reprezentanţi ucraineni şi ruşi sub medierea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), vine după negocieri care au avut loc online cu o zi înainte între consilieri ai liderilor ucrainean, rus, german şi francez.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că speră că aceste negocieri vor permite reluarea armistiţiului, la finalul unei întrevederi avute vineri cu omologul său francez Emmanuel Macron şi cancelarul federal german Angela Merkel.

Ucraina acuză Rusia că vrea să o "distrugă", în timp ce Moscova susţine că nu ameninţă pe nimeni, denunţând în acelaşi timp "provocările" Kievului.

Războiul din estul Ucrainei s-a soldat până acum cu peste 13.000 de morţi de la declanşarea lui, în 2014, în urma anexării Peninsulei Crimeea de către Moscova.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?