Kîrgîzstan: Fostul preşedinte Almazbek Atambaev a fost arestat

Kîrgîzstan: Fostul preşedinte Almazbek Atambaev a fost arestat

Fostului preşedinte al Kîrgîzstanului, Almazbek Atambaev, a fost arestat joi de forţele speciale, scrie presa locală, a doua zi după un asalt ratat asupra reşedinţei acestuia unde s-au produs incidente ce provoacă temeri privind o nouă izbucnire a violenţelor în această ţară deja marcată de două revoluţii în 2005 şi 2010, relatează AFP.

Raidul de miercuri a condus la o confruntare între forţele de ordine şi susţinătorii lui Atambaev, o persoană fiind ucisă la reşedinţa acestuia dintr-un sat din apropierea capitalei Bişkek. Trupele speciale au luat din nou cu asalt acea reşedinţă în cursul zilei de joi şi au fost din nou întâmpinate acolo de sute de partizani ai fostului preşedinte.

Conform website-urilor locale 24.kg et Kloop.kg, Almazbek Atambaev a fost în final arestat, primul website menţionând că el s-a predat din proprie iniţiativă. Un fotoreporter al AFP prezent la faţa locului afirmă că mulţimea a fost dispersată cu gaze lacrimogene.

Preşedinte până în noiembrie 2017, Almazbek Atambaev a fost inculpat pentru corupţie şi i-a fost ridicată imunitatea de care beneficia. Acuzat, printre altele, de achiziţie ilegală de terenuri şi eliberarea unui membru al unui clan mafiot, el consideră acest demers al justiţiei drept o acţiune politică a succesorului său, Sooronbai Jeenbekov.

La finele mandatului său, Atambaev a reuşit cu preţul unor manevre politice să impună candidatura lui Jeenbekov, pe atunci un apropiat al său, dar relaţiile dintre ei s-au degradat ulterior.

Preşedinţii Kîrgîzstanului au fost răsturnaţi de la putere prin violenţă în 2005 şi 2010. Atambaev, acum în vârstă de 62 de ani, a participat la ambele revolte şi spera să îşi asigure o succesiune fără probleme, după ce a condus ţara din 2011 până la sfârşitul lui 2017; Jeenbekov i-a îndepărtat însă din guvern pe toţi cei loiali predecesorului său. Luna trecută, Atambaev a făcut o vizită la Moscova, unde s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin. După întrevedere, acesta şi-a exprimat printr-un comunicat sprijinul pentru Jeenbekov.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...