Klaus Iohannis a promulgat legile Justiției

Klaus Iohannis a promulgat legile Justiției

Șeful statului a semnat marți, 15 noiembrie, decretele pentru promulgarea legilor Justiției.

Președintele a promulgat legile Justiției FOTO Arhivă

Potrivit unui anunț al Administrației Prezidențiale, șeful statului, Klaus Iohannis a a semnat Decretul pentru promulgarea Legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Decretul pentru promulgarea Legii privind organizarea judiciară și Decret pentru promulgarea Legii privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Proiectele pentru Legea pentru organizarea Consiliului Superior al Magistraturii, cea pentru organizarea judiciară și legea privind statutul judecătorilor și procurorilor, cunoscute drept legile Justiției, au fost adoptate luna trecută, pe 17 octombrie în Senat, în calitate de for decizional.

CCR a decis că legile Justiției sunt constituționale

Legile Justiției au fost atacate la CCR atât prin sesizări comune ale USR și Forța Dreptei, dar și prin sesizări separate ale AUR.

Curtea Constituțională a respins sesizările formațiunilor din Opoziție referitoare la cele trei legi ale Justiției pe 9 noiembrie.

Cu majoritate de voturi a respins ca neîntemeiată sesizarea USR și Forța Dreptei referitoare la Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor, arată decizia judecătorilor constituționali.

De asemenea, tot cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate formulată de deputați aparținând Grupului parlamentar al Uniunii Salvați România și neafiliați privind Legea privind organizarea judiciară.

Judecătorii constituționali au respins cu majoritate de voturi și obiecția de neconstituționalitate formulată de deputați aparținând Grupului parlamentar al Uniunii Salvați România și neafiliați constantând constituționalitatea Legii privind Consiliul Superior al Magistraturii.

AUR, sesizări cu mai puțini semnatari

În timp ce sesizările USR și Forța Dreptei au fost declarate neîntemeiate, cele trei sesizări ale Alianței pentru Unirea Românilor au fost considerate inadmisibile.

Sesizările AUR nu aveau numărul necesar de semnături pentru a depune documentele, fiind doar 38 de semnatari din cei 50 necesari.

De asemenea, tot ca sesizare neîntemeiată a fost și cea a Avocatului Poporului, în ceea ce privește modificările la Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Ce spune președintele

Șeful statului a anunțat anterior că va promulga legile Justiției în momentul în care vor fi trimise la Cotroceni, argumentând că „sunt legi bune”.

„MCV ţine foarte mult de felul cum vor fi evaluate noile legi ale justiţiei şi aici cred că putem să fim optimişti. Sunt legi bune care au ieşit acum din Parlament”, a spus președintele Klaus Iohannis la momentul respectiv.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria