Klemm: Am avut un număr limitat de invitații la Deveselu; ar fi fost ideal să-i invităm pe toți cei ce au contribuit

Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, a precizat vineri că a existat un număr limitat de invitații la operaționalizarea sistemului antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu și a adăugat că "ar fi fost ideal" să fie invitați toți cei care au contribuit la acest proiect.

"Organizarea a fost asigurată de Marina Americană în consultare cu Ambasada SUA și Ministerul Apărării Naționale. Ieri a fost o zi istorică pentru România, SUA și NATO. Am avut un număr limitat de invitații. 'Succesul are mulți părinți' — este o vorbă în SUA. Ar fi fost ideal să-i invităm pe toți cei care au contribuit. Din păcate, am avut un număr limitat", a declarat Hans Klemm după o întâlnire cu președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea.

Ambasadorul a spus că nu a discutat cu președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, după ce acesta din urmă a refuzat să vină la evenimentul de la baza militară de la Deveselu. "Nu am vorbit cu domnul Tăriceanu, am văzut declarația sa în a doua parte a zilei (de joi — n.r.). A fost invitat și regret că a ales să nu vină", a mai declarat șeful reprezentanței diplomatice americane.

Joi, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a precizat că și-a anulat participarea la evenimentul de la Deveselu din cauza faptului că organizarea lui "desconsideră flagrant poziția Senatului în ordinea constituțională a României, cât și rolul Parlamentului în elaborarea și legiferarea politicii externe și de apărare".

Și fostul premier Victor Ponta a reacționat, susținând că ar fi fost "absolut normal" ca la momentul inaugurării sistemului de apărare antirachetă să fie invitați cei care "chiar au avut o contribuție", făcând referire la foști miniștri ai Afacerilor Externe și Apărării.

Totodată, Hans Klemm a anunțat vineri că, la jumătatea lui iunie, Ambasada SUA la București și Camera Deputaților vor organiza un seminar despre Parteneriatul Transatlantic pentru Investiții și Comerț (Trans Atlantic Trade Investment Partnership — TTIP).

"Este intenția președintelui Barack Obama să încheie anul acesta negocierile pentru acest Parteneriat înainte de terminarea mandatului său", a adăugat Klemm.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ALERTĂ / Guvernul PSD, RUȘINEA Europei, a încercat să ÎNȘELE Comisia Europeană și să deconteze din fonduri UE pr…

2 VIDEO / Asta e MAFIE! Augustin Zegrean, avertisment GRAV: CCR s-ar putea să nu valideze alegerile prezidențiale!…

3 Rareș Bogdan o calcă-n picioare pe „Proasta Pământului” după minciuna despre fabrica Volkswagen!

4 Dăncilă poate lua între 8 și 18 ani de pușcărie după denunțul lui Dragnea!

5 CULISE / Cine e baronul PSD care a ordonat anularea zborurilor TAROM în ziua moţiunii. DNA începe audierile

recomandări

Te ia DNA: Cristi Bâgiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Ce se întâmplă când o rachetă lovește 45 de straturi de geam antiglonț