„Kosovo e Serbia“, un banner ofensator: Explicațiile unui lector universitar

„Kosovo e Serbia“, un banner ofensator: Explicațiile unui lector universitar

La două zile după terminarea meciului România – Kosovo (2-0), în continuare, avem oameni care dau semne că nu înțeleg de ce UEFA ne va pedepsi drastic pentru bannerul afișat de huliganii de la „Uniți sub tricolor“. Asta deși, încă din timpul partidei, când jocul era oprit, forul european a oferit interpretarea bannerului pe care scria „Kosovo e Serbia“. Adevărul a arătat aici motivul invocat de UEFA pentru întreruperea partidei mai bine de 40 de minute.

Indivizi care afișează astfel de mesaje lovesc acum în naționala României

Și, totuși, sunt diverși indivizi care reclamă faptul că românii au fost făcuți „țigani“ de galeria kosovarilor la meciul de la Priștina, în luna iunie. De parcă o anomalie justifică alta! Scandările xenofobe n-au ce căuta pe stadioane, la fel cum bannerele cu mesaje politice sunt interzise de UEFA și FIFA. Iar „Kosovo e Serbia“ a conținut un mesaj ofensator pentru kosovari.

Exact asta a explicat acum lectorul universitar Miruna Troncotă, expertă în Balcanii de Vest de la Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europeana din cadrul SNSPA. Într-un interviu acordat pentru RFI România, Miruna Troncotă a detaliat ce înseamnă mesajul transmis de huliganii de la „Uniți sub tricolor“.

Ce a spus Miruna Troncotă?

*A spune că Kosovo este Serbia înseamnă a nega 15 ani de existență a Kosovo, 15 ani care au însemnat și peste 110 alte state din ONU care recunosc independența acestui stat. Asta înseamnă a șterge cu buretele acest lucru și a lua parte la un discurs etno-naționalist.

*Ori, România, sub nicio formă, la nivel oficial nu acceptă așa ceva. Poate că anumite grupări etno-naționaliste din România, extremiste, cum probabil a fost și cazul la meciul de aseară (n.r. – marți seara), preiau acest slogan, fără a cunoaște istoria, fără a cunoaște realitățile din zonă, mai ales realitățile recente. Preiau acest slogan pe care îl instrumentalizează pentru a jigni și a ofensa. Vorbim aici de o echipă națională, care este acceptată de FIFA ca fiind echipă națională. Asta nu are nicio legătură cu poziția națională a diferitelor state, nici a României, nici a Spaniei, nici a altora. Vorbim aici de o organizație internațională de fotbal care acceptă prezența echipei Kosovo. Ea este legitimă.

*Fraza „Kosovo e Serbia” jignește comunitatea politică kosovară spunând că ei nu există ca stat, doar Serbia există, că victimele lor în războiul cu regimul Milosevic nu există. Mă refer la asta pentru că majoritatea jucătorilor de fotbal din Kosovo din acest moment, printre care sunt și sârbi kosovari, inclusiv portarul, fapt care trebuie subliniat, au avut rude directe care au fost victime ale războiului din 1999. Raportat la populația din Kosovo la fiecare familie există minim una sau două persoane care au fost victime ale războiului din 1999. Asta înseamnă că această generație de jucători are în familiile lor persoane care au murit în 1999.

*A spune că Kosovo este Serbia înseamnă că acele victime nu contează, nu există și că viața lor de cetățeni ai statului Kosovo din ultimii 15 ani, acceptată la nivel internațional de anumite organizații, nu există. Ăsta este un element profund ofensator, aș spune că într-un mod mai subtil decât frazele rasiste sau vădit xenofobe.

*Dar aș spune că și acest mesaj are o latură xenofobă. Cumva știrbește demnitatea națională recunoscută într-un anumit cadru. Mă refer aici strict la cadrul FIFA, nu la cadrul general al ONU sau al dreptului internațional. Strict în context FIFA li se ia dreptul acestor cetățeni kosovari de a-și reprezenta țara cu care au fost acceptați în acest joc, respectând regulile acestui joc.

*De aceea textul este profund ofensator. Este cu atât mai ofensator în cazul României, care ea însăși găzduiește atitudini xenofobe și secesioniste. Știm bine de incidentele din anumite județe ale României cu minoritatea maghiară. Ar trebui să existe empatie, înțelegere și unde ar trebui să nu folosim astfel de texte, care țin de cunoașterea dreptului internațional, de cunoașterea istoriei și de acceptarea realității din ultimii 20 de ani. Cred că acești suporteri nu dețin niciunul dintre aceste aspecte.

*Mi-e greu să cred că este neștiință. Din ce am văzut banner-ul conține nu doar mesajul, pentru care ar trebui să ai numite cunoștințe, doar dacă îl folosești absolut ignorant. Mi-e greu să cred că nu a fost folosit cu bună știință, știind ce va declanșa. Am văzut și stema Serbiei. E clar vorba de o planificare, de o provocare. Sincer, nu știu dacă această grupare de ultrași naționaliști, extremiști au făcut-o pur și simplu din propria inițiativă. Totuși, cred că sunt semne că a fost ceva planificat acolo și că nu simpla lor inițiativă se află la mijloc. Dar asta ține de domeniul speculației. Nu vreau să intrăm în teoria conspirației.

*Mie mi s-a părut că toate comentariile s-au împărțit în tabere și au devenit polarizate doar pe baza acestei idei simple legate de recunoaștere sau nerecunoaștere, ceea ce, în sine, nu este ofensator. A spune că nu recunoști statalitatea în baza dreptului internațional nu cred că anulează dreptul acelui stat și al cetățenilor de a avea autonomie și suveranitate. Dar a spune Kosovo e Serbia este ofensator. Asta este diferența între cele două. Mi s-a părut că această nuanță a lipsit atât la comentatorii sportivi, cât și în așa-zisele justificări ale galeriilor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat