Kovesi: Sunt situații în care anumite probe sunt excluse; asta nu înseamnă că dosarul nu își urmează cursul

Kovesi: Sunt situații în care anumite probe sunt excluse; asta nu înseamnă că dosarul nu își urmează cursul

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, susține că sunt situații în care anumite probe sunt excluse, dar că acest lucru nu înseamnă că dosarul nu își urmează cursul.

"Sunt situații în care judecătorul (n.r — cameră preliminară) apreciază că anumite probe trebuie excluse sau apreciază că procurorul trebuie să facă anumite completări sau să remedieze anumite chestiuni de procedură. (...) Am observat că în spațiul public, de foarte multe ori, când se întâmplă această procedură, se creează confuzie că dosarul este finalizat, că dosarul a fost restituit la procurori, că au fost excluse toate probele. Ceea ce nu este adevărat. (...) Sunt situații în care anumite probe sunt excluse dar acest lucru nu înseamnă că dosarul nu își urmează cursul. Acest lucru nu înseamnă că acuzația s-a bazat doar pe o singură probă și acest lucru nu înseamnă că procurorul în termenul pe care judecătorul îl stabilește nu poate să îndrepte anumite proceduri pe care le-a desfășurat în cursul urmăririi penale", a declarat Kovesi, într-un interviu acordat AGERPRES .

Ea a mai afirmat că, în acest an, DNA a trimis în judecată în jur de 800 de persoane și că au fost condamnate definitiv de către instanțele de judecată aproximativ 600 de persoane.

"Procentul de achitări este la același nivel ca și în anii trecuți, deci nu este nimic ca să ne îngrijoreze. Dimpotrivă, calitatea dosarelor spun că este bună, având în vedere că procentul de condamnări în ultimii ani a fost în jur de 90%", a adăugat șefa DNA.

Pe de altă parte, întrebată dacă lipsa informărilor de la SIE a dus la întârzierea unor anchete, Kovesi a precizat că nu există o astfel de legătură.

"Nu are legătură. Observația pe care am făcut-o în ceea ce privește obligația legală a serviciilor de informații de a ne informa atunci când intră în posesia unor infracțiuni de corupție nu are legătură cu dosarele pe care noi le avem în investigare. Era o observație generală făcută în urma unui studiu care a fost publicat de un ONG și care dădea note pentru colaborarea unor instituții în relația cu Direcția Națională Anticorupție. Am prezentat o statistică", a răspuns procurorul-șef al DNA.

Cât privește oportunitatea unificării în cadrul unei singure structuri a procedurilor privind realizarea și procesarea interceptărilor, Kovesi a spus că DNA are, în acest moment, un serviciu unic prin care realizează respectiva activitate.

"Deci, nu văd de ce ar trebui să existe un alt mod de a lucra", a adăugat șefa DNA.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Ce se întâmplă în China?

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

5 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990