Kremlinul vrea „mai multe eforturi” pentru contracararea „operațiunilor teroriste” de pe teritoriul rus

Kremlinul vrea „mai multe eforturi” pentru contracararea „operațiunilor teroriste” de pe teritoriul rus

Kremlinul şi-a exprimat marţi "profunda îngrijorare" la o zi după incursiunea unui grup armat pe teritoriul rus dinspre Ucraina şi a îndemnat la "mai multe eforturi" pentru a contracara aceste atacuri ce se înmulţesc şi devin mai ample.

Atacuri în regiunea Belgorod FOTO Profimedia

"Ceea ce s-a întâmplat ieri (luni - n.r.) suscită o profundă îngrijorare şi demonstrează încă o dată că combatanţii ucraineni îşi continuă activităţile împotriva ţării noastre. Aceasta necesită din partea noastră mai multe eforturi, aceste eforturi continuă să fie furnizate şi operaţia militară specială (în Ucraina) continuă pentru ca aceasta (incursiunea) să nu se mai repete", a declarat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Înainte de aceasta, Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod atacată luni dinspre Ucraina, a declarat că "operaţiunea de curăţare" este în continuare în curs marţi. Potrivit lui, civilii au părăsit cel puţin nouă localităţi din zona de frontieră vizată.

De asemenea, numeroase sate din zona de frontieră au fost lovite de tiruri de artilerie şi de mortier. Autorităţile ruse au mai declarat că au doborât drone.

Rusia a decretat luni o "operaţiune teroristă" în întreaga regiune Belgorod, o premieră de la începutul ofensivei ruse împotriva Ucrainei, iar aceasta oferă puteri sporite în zonă forţelor armate şi forţelor de ordine ruse.

Moscova acuză Kievul că a orchestrat atacul , ceea ce Ucraina neagă, afirmând că este vorba de o "criză internă din Rusia". "Situaţia din regiunea Belgorod este o criză internă rusă", a estimat adjuncta ministrului ucrainean al apărării Ganna Maliar. "Este vorba de patrioţi ruşi, din ceea ce ştim noi", a adăugat ea.

Două grupări de combatanţi ruşi anti-Putin susţin că au întreprins acest atac: legiunea Libertatea Rusiei şi Corpul de Voluntari Ruşi. Ele au revendicat deja mai multe incursiuni armate în ultimele luni.

Cu toate acestea, Kremlinul i-a calificat pe aceşti combatanţi drept ucraineni şi nu insurgenţi ruşi. "Aceştia sunt combatanţi ucraineni. În Ucraina sunt mulţi ruşi din punct de vedere etnic, însă aceştia sunt cu toate aceştia combatanţi ucraineni", a susţinut marţi Peskov.

Tot marţi Comitetul de Anchetă al Federaţiei Ruse a anunţat că a deschis un dosar pentru presupus terorism, informează dpa.

"Clădiri rezidenţiale şi administrative au fost vizate cu lansatoare de mine şi focuri de artilerie. În urma acestor acţiuni criminale, mai mulţi civili au fost răniţi", a subliniat Comitetul de Anchetă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Halep, decizie majoră pentru French Open: Simona are de acum o singură șansă să joace la Paris

2 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

3 Câte rachete supersonice are Rusia pe stoc, potrivit estimărilor ucrainene

4 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

5 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia