Lazăr, despre afirmaţia lui Manda: Declaraţiile politicienilor sunt libere întotdeauna şi e vizibil că sunt exagerate

Lazăr, despre afirmaţia lui Manda: Declaraţiile politicienilor sunt libere întotdeauna şi e vizibil că sunt exagerate

Procurorul general Augustin Lazăr a spus miercuri că "declaraţiile politicienilor sunt libere întotdeauna şi e vizibil că sunt exagerate", fiind întrebat cum comentează afirmaţia senatorului Claudiu Manda că persoane din conducerea Jandarmeriei vor fi puse sub acuzare în dosarul privind protestul din 10 august.

Senatorul PSD Claudiu Manda a declarat, marţi, la Antena 3, că a primit un mesaj "pe surse" că miercuri cei din conducerea Jandarmeriei vor fi puşi sub acuzare sau vor fi făcuţi suspecţi în dosarul privind protestul.

Prezent miercuri la sediul CSM, Lazăr a fost întrebat de jurnalişti cum comentează declaraţia lui Claudiu Manda, iar procurorul general a spus: "Declaraţiile politicienilor sunt libere întotdeauna şi e vizibil că sunt exagerate. Nu am nicio intenţie să comentez asemenea declaraţii".

Tot acum, Lazăr a fost întrebat despre polemicile dintre el şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

"Eu nu polemizez cu nimeni", a răspuns Lazăr.

La sediul CSM a ajuns şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care a fost întrebat dacă consideră că a fost întârziată adoptarea regulamentului de numire a procurorilor în Secţia specială de investigare a infracţiunilor din justiţie.

"Ne aflăm la CSM, unde avem un singur punct pe ordinea de zi - adoptarea regulamentului privind numirea procurorilor la Secţia specială pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (...) La şedinţa de săptămâna trecută, a fost amânată (...). Trebuie să se operaţionalizeze (Secţia, n.r.) pentru că aşa spune legea, care este imperativă", a afirmat Toader.

Plenul CSM discută miercuri Regulamentul privind numirea, continuarea activităţii şi revocarea procurorilor cu funcţii de conducere şi de execuţie din cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor săvârşite de magistraţi.

Pe 20 iulie, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a legii pentru modificarea şi completarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciară.

Principala prevedere a legii este înfiinţarea Secţiei speciale pentru investigarea magistraţilor în cadrul Parchetului General.

"În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se înfiinţează şi funcţionează Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, care are competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv judecătorii şi procurorii militari şi cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie îşi păstrează competenţa de urmărire penală şi în situaţia în care, alături de persoanele prevăzute la alin. (1), sunt cercetate şi alte persoane. În cazul infracţiunilor săvârşite de judecătorii şi procurorii militari, dispoziţiile art. 56 alin. (4) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare, nu sunt aplicabile", se arată în lege.

"Secţia începe să funcţioneze în termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi. Cauzele de competenţa Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie înregistrate la orice structură de Parchet şi nesoluţionate până la data la care Secţia este operaţională se înaintează spre soluţionare Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, de îndată ce aceasta este operaţională", mai prevede legea. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia