Lazea (BNR): Curtea de Conturi refuză să dea instrucțiuni ex-ante pentru beneficiarii de fonduri europene

Lazea (BNR): Curtea de Conturi refuză să dea instrucțiuni ex-ante pentru beneficiarii de fonduri europene

Beneficiarii de fonduri europene sunt descurajați în a accesa banii pentru că se tem de controalele ex-post, respectiv de Curtea de Conturi, a declarat, luni, economistul șef al Băncii Naționale a României (BNR), Valentin Lazea, la dezbaterea "Cadrul financiar multianual post-2020 - un răspuns pentru viitorul UE", organizată de Institutul European din România.

"De ce mulți beneficiari sunt descurajați din start în a accesa fonduri europene? Pentru că se tem de controale ex-post. Curtea de Conturi refuză să dea instrucțiuni ex-ante, să spună cum vede problema și să dea ghiduri și instrucțiuni despre anumite atrageri de fonduri, rezervându-și dreptul de a spune ex-post, când lucrurile sunt deja făcute. Când dai pâinea și cuțitul și discreție totală, omul are rețineri în a accesa fonduri zicând: 'Nu știu cine mă va controla, pe ce criterii' și așa mai departe", consideră Lazea.

El nu s-a arătat entuziasmat de faptul că absorbția fondurilor europene pe fostul cadru financiar a ajuns la 85% și se situează la 0% pe cel nou.

"Personal, nu sunt foarte entuziasmat că avem 85% atragere din vechiul exercițiu și 0% deocamdată, chiar dacă s-au depus cereri de plată și așa mai departe. Asta e la latitudinea fiecăruia să judece dacă nu cumva prea mult ne-am concentrat pe vechiul exercițiu și prea puțin pe acest an", a subliniat oficialul BNR.

AGERPRES/(A — autor: Florin Bărbuță, editor: Oana Tilică, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante