Legea ungară împotriva promovării homosexualităţii în rândul minorilor este o 'ruşine', spune şefa CE

Legea ungară împotriva promovării homosexualităţii în rândul minorilor este o 'ruşine', spune şefa CE

Legea ungară care interzice "promovarea" homosexualităţii în rândul minorilor este o "ruşine" şi contravine "valorilor fundamentale ale UE", a estimat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, transmit AFP şi dpa.

"Le-am dat instrucţiuni comisarilor mei de resort să scrie o scrisoare autorităţilor ungare pentru a ne exprima preocupările în plan legal, înainte de intrarea în vigoare a legii" respective, a precizat şefa executivului european într-o întâlnire cu presa.

O declaraţie susţinută până acum de 15 din cele 27 de state membre ale blocului comunitar îndeamnă Comisia să ia măsuri împotriva Ungariei în legătură cu această lege, adoptată de parlamentul de la Budapesta săptămâna trecută şi care interzice punerea la dispoziţia minorilor de cărţi ori filme în care se face referire la altfel de orientări sexuale decât heterosexualitatea, precum şi portretizarea comunităţii LGBT ca fiind o parte normală a societăţii.

Declaraţia iniţiată de Belgia a fost semnată până acum de Olanda, Luxemburg, Franţa, Germania, Irlanda, Austria, Italia, Spania, Danemarca, Finlanda, Suedia şi cele trei republici baltice.

"Această lege face în mod evident discriminare între oameni pe baza orientării lor sexuale", a conchis miercuri von der Leyen, asigurând că va "folosi toate puterile Comisiei pentru a garanta respectarea drepturilor tuturor cetăţenilor UE".

Vicepreşedinta CE Vera Jourova a afirmat marţi că executivul european examinează controversata lege pentru a stabili "dacă şi cum încalcă dreptul european".AGERPRES


populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 „Sincer? Mi-e dor de ordine. Mi-e dor de Ceașescu” / „Șuca” a vrut să se bage și ea în seamă pe subiectul Beach, Please!, dar a scris greșit numele dict…

3 „După aceea, vor veni cu sutele” / Primele vești cu adevărat proaste pentru Rusia vin din Germania

4 ALERTĂ Simina Tănăsescu este noul președinte al CCR

5 De ce în România judecătorii se pensionează la 48 de ani. Cine au fost „băieții deștepți” care au dat legea și ce motive au avut