Lider sindical: Patru pădurari au fost omorâţi, iar alţi 657 au fost agresaţi în ultimul deceniu

Lider sindical: Patru pădurari au fost omorâţi, iar alţi 657 au fost agresaţi în ultimul deceniu

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Silva, Silviu Geană, a declarat joi, la Iaşi, că în ultimii ani patru pădurari şi-au pierdut viaţa în timpul serviciului, iar alţi 675 de angajaţi din silvicultură au fost agresaţi.

El s-a aflat în cursul după amiezii de joi la Spitalul Sf Spiridon din Iaşi pentru a-l vizita pe Radu Artenie, pădurarul din Vaslui care la sfârşitul săptămânii trecute a fost bătut de un grup de 20 de persoane după ce le-au fost confiscate lemnele tăiate ilegal.

"De cele mai multe ori silvicultorul are o singură protecţie, aceea divină. În realitate, oameni cum este pădurarul Radu Artenie îşi dau şi viaţa pentru pădure, pe nişte salarii de foarte multe ori de mizerie, cu dotări care de cele mai multe ori lipsesc, şi fără niciun fel de protecţie reală în faţa agresorului. Cam asta e realitatea spusă în câteva cuvinte", a declarat Silviu Geană, liderul Federaţiei Sindicale din Silvicultură.

Conform liderului Sindicatelor Silva, cazul pădurarului din judeţul Vaslui nu este singurul de acest gen.

"Sunt patru pădurari morţi, 657 de tehnicieni, ingineri şi pădurari agresaţi în ultimii 8-9 ani. În urmă cu un an un maistru de vânătoare de la Direcţia Silvică Arad a fost împuşcat de doi agresori. Ceea ce s-a întâmplat acolo nu este elucidat nici astăzi. Cazul este în cercetare, iar organele în drept nu ştiu să facă altceva decât să întocmească lucrătorului silvic un dosar penal pentru că avea la dânsul arma de vânătoare şi nu avea autorizaţie de vânătoare. Deci, practic el s-a ales cu un dosar penal care s-a soluţionat mai repede decât dosarul penal al celor care i-au pus viaţa în pericol", a declarat Silviu Geană.

El a spus că este nevoie de "necesitatea aplicării legislaţiei existente".

"De fiecare dată agresorii sunt ori în cârdăşie cu diverse persoane, personalităţi, să spunem aşa, şi folosind tertipuri avocăţeşti ies basma curată. Se ajunge în situaţia în care râd în nas celor care îşi fac datoria", a mai spus liderul sindicatelor Silva.

Radu Artenie, un pădurar în vârstă de 39 de ani, din judeţul Vaslui, a fost bătut şi înjunghiat vineri, 26 octombrie, de un grup de persoane care s-au răzbunat că au fost amendate în mai multe rânduri pentru că au tăiat ilegal lemne din pădure. Incidentul a avut loc la o zi după ce acestora le-a fost confiscată o căruţă cu lemne, chiar în faţa unui magazin de unde pădurarul a intrat să cumpere pâine şi alimente. Trei dintre agresori au fost reţinuţi, în timp ce alţii sunt cercetaţi în stare de libertate. AGERPRES / (A, AS - autor: Daniela Malache, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ady Ivaşcu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina