Liderul Hezbollah: Armata americană ''va plăti preţul'' uciderii generalului Soleimani

Liderul Hezbollah: Armata americană ''va plăti preţul'' uciderii generalului Soleimani

Uciderea generalului iranian Qassem Soleimani reprezintă o ''nouă etapă'' pentru Orientul Mijlociu, a estimat duminică liderul Hezbollahului libanez, Hassan Nasrallah, care a susţinut că armata americană este cea care ''va plăti preţul'' pentru acest asasinat, consemnează agenţiile AFP şi DPA.

''Pedeapsa justă, prezenţa americană în regiune. Bazele militare americane, navele americane, fiecare ofiţer şi soldat în regiune'', a spus Nasrallah într-o intervenţie televizată. El a cerut să nu fie atacaţi cetăţenii americani civili, întrucât ''bătălia, confruntarea, pedeapsa justă este pentru cei care au executat (operaţiunea) şi armata americană este cea care a înfăptuit crima şi asasinatul'' generalului Soleimani şi a lui Abu Mahdi al-Muhandis, comandantul secund al Hashd al-Shaabi, o coaliţie de forţe paramilitare irakiene dominată de facţiuni pro-iraniene.

''Atunci când sicriele cu soldaţi şi ofiţeri americani (...) vor începe să sosească în SUA, Trump şi administraţia sa vor înţelege că au început să piardă regiunea'', mai susţine Nasrallah, el fiind de părere că atacul în care a fost ucis Soleimani vineri la Bagdad marchează o ''nouă etapă'' pentru Orientul Mijlociu.

Liderul Hezbollah a cerut Irakului să riposteze prin încetarea prezenţei trupelor americane în Irak, pe care a denumit-o ''ocupaţie'', între timp o rezoluţie în acest sens fiind votată de parlamentul de la Bagdad, care a cerut retragerea tuturor trupelor străine, nu doar a celor americane, demers susţinut de premierul irakian Adel Abdul Mahdi.

Uciderea lui Soleimani nu este o problemă doar a Iranului, ci una a ''tuturor grupurilor de rezistenţă din regiune, în Siria, Liban şi Yemen'', a indicat Nasrallah.

La rândul său, Hossein Dehghan, un general consilier militar al ghidului suprem iranian a declarat canalului iranian CNN că riposta Iranului ''va fi cu siguranţă militară şi împotriva instalaţiilor militare'' americane. ''America este cea care a început războiul (...), prin urmare ei trebuie să accepte ca reacţiile să fie adaptate cu acţiunile lor'', a spus generalul citat.

Iranul a promis răzbunare ''la momentul şi locul potrivit'' după uciderea într-un raid pe aeroportul din Bagdad a generalului Qassem Soleimani, artizan al strategiei militare iraniene în Orientul Mijlociu. El conducea Forţa Quds, unitate specială din corpul Gardienilor Revoluţiei însărcinată cu operaţiunile externe. Pe seama lui SUA au pus atacuri soldate cu moartea a numeroşi militari americani în regiune.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 ULTIMA ORĂ Un general american anunță că Rusia ia în considerare capitularea în războiul împotriva Ucrainei

3 Aviația tactică a Rusiei a dispărut din Ucraina. De ce oare?

4 CTP / „Juriul de la Chișinău a acordat zero puncte României. Ce ziceți de asta?”

5 Notă internă strict secretă a FSB: Agenții ruși „cred că Putin este bolnav în faza terminală”