Liderul nord-coreean Kim Jong Un remaniază principalul organ de conducere al ţării

Liderul nord-coreean Kim Jong Un remaniază principalul organ de conducere al ţării

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a iniţiat o remaniere majoră în cadrul Comisiei pentru Afacerile Statului, organul care supervizează toate celelalte puteri, mai mult de o treime dintre membrii săi fiind schimbaţi, informează luni mass-media oficiale, preluate de AFP.

Nepotul fondatorului Republicii Populare Democratice Coreea nu a încetat să-şi consolideze puterea după ce i-a succedat tatălui său Kim Jong Il, în 2011.

De altfel, el este chiar preşedintele Comisiei pentru Afacerile Statului, în cadrul căreia 13 membri au fost acum schimbaţi.

Această remaniere a fost decisă duminică de Adunarea Populară Supremă, parlamentul nord-coreean, raportează luni agenţia oficială KCNA.

"Aceasta este o remaniere mai degrabă de mare anvergură a conducerii Comisiei", apreciază Rachel Lee, fostă membră a administraţiei americane şi expertă în Coreea de Nord.

Comisia pentru Afacerile Statului a fost creată în 2016, pentru a înlocui Comisia pentru Apărare Naţională, care era la acea dată organul suprem pentru luarea deciziilor politice.

Fotografii publicate de ziarul nord-coreean Rodong Sinmun arată sute de membri ai Adunării Populare Supreme stând foarte aproape unii de alţii. Niciunul nu poartă mască.

KCNA nu informează despre prezenţa lui Kim la reuniune, el neapărând de altfel în nicio fotografie.

Un comunicat al guvernului reafirmă de asemenea poziţia constantă a Coreei de Nord conform căreia "niciun singur caz" de COVID-19 nu s-a înregistrat pe teritoriul său, în timp ce pandemia provenită din China vecină s-a propagat în aproape toată lumea.

Phenianul a plasat mii de nord-coreeni şi sute de străini, inclusiv diplomaţi, în izolare şi a întreprins importante operaţiuni de dezinfecţie pentru a evita o epidemie care, potrivit experţilor, ar fi catastrofală într-o ţară cu un sistem de sănătate profund deficitar. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Îi vom distruge!” / Rușii, izolați în Sud după ce ucrainenii au distrus și ultimul pod!

2 Rusul nu știa ce i se întâmplă. Fusese capturat...

3 O profeție tulburătoare făcută de Carl Sagan înainte de a muri s-a viralizat

4 VIDEO Priviți, așa e pe front, în Ucraina...

5 Dovada că e groasă pentru Rusia în Ucraina! Șoigu, în vizită de urgență la cea mai mare fabrică de tancuri!