Lista universităţilor care admit absolvenţi fără Bacalaureat. Care sunt specializările pe care le oferă noile colegii şi taxele de şcolarizare

Lista universităţilor care admit absolvenţi fără Bacalaureat. Care sunt specializările pe care le oferă noile colegii şi taxele de şcolarizare

 Lista universităţilor care admit absolvenţi fără Bacalaureat. Care sunt specializările pe care le oferă noile colegii şi taxele de şcolarizare

1. Universitatea din Oradea

Universitatea din Oradea este universitate de stat, clasificata in categoria Universitatilor de Educatie si Cercetare Stiintifica - categoria a II-a valorica, potrivit clasificarii din 2011. Sorin Curila, presedintele Senatului Universitatii din Oradea, a declarat vineri, 12 septembrie, pentru HotNews.ro ca institutia de invatamant superior organizeaza colegii pentru absolventii de liceu fara diploma de BAC.

"Luni avem in sedinta de Senat propuneri de la 2 facultati pentru a organiza astfel de programe de studii. Sunt 3 programe de studii de la Medicina, pe directia Cosmetica Medicala, si mai sunt propuneri de la Facultatea de stiinte pe Analist programator. Le vom aproba luni [15 septembrie - n.red.] in Senat, apoi va avea loc demararea actelor pentru inaintare catre Minister si apoi se vor organiza aceste programe de studii", a declarat pentru HotNews.ro profesorul Sorin Curila.

Acesta a afirmat ca nu cunoaste inca numarul de locuri pe care il va scoate universitatea la admitere, iar durata colegiilor va rezulta din planurile de invatamant care "vin de la facultati". "Curriculumul va fi facut de specialistii din facultati", a precizat pentru HotNews.ro presedintele Senatului Universitatii din Oradea.

Intrebat daca universitatea le da posibilitatea cursantilor, daca iau bacalaureatul, sa le fie echivalat un an facut la colegiu cu un an facut la facultate, Sorin Curila a raspuns: "Pentru aceste programe se vor aloca niste credite si in masura in care ei vor obtine creditele si diploma de bacalaureat, se vor putea inscrie la licenta si li se vor recunoaste creditele si inmatricularea. Vor sustine examen de admitere, dar pot trece in anul II".

In cadrul acestor colegii, cursantilor fara diploma de Bacalaureat le vor preda "profesorii de la universitate", a explicat pentru HotNews.ro Sorin Curila. Acesta a declarat ca universitatea nu poate incepe inscrierile, pana nu are acceptul Ministerului Educatiei: "Daca Ministerul Educatiei raspunde in timp util, probabil vom putea demara cursurile la 1 octombrie, daca nu, nu".

2. Universitatea Aurel Vlaicu din Arad

Universitatea Aurel Vlaicu din Arad inscrie tineri care au picat Bacalaureatul sau care nu s-au prezentat la examen, iar perioada de inscrieri se termina pe 19 octombrie, anunta universitatea. Taxa de inscriere este de 50 de lei, iar taxa de scolarizare este de 1.500 de lei pe domenii tehnice si 1.300 de lei pe domenii socio-umane.

Universitatea precizeaza ca durata studiile in aceste colegii este de 1-2 ani, fara a detalia. Inscrierea se face conform mediei de absolvire a liceului, iar la finalizarea studiilor universitatea promite acordarea unui certificat de calificare profesionala.

Specializarile oferite de Universitatea Aurel Vlaicu din Arad
Domenii tehnice:
Tehnician proiectant in constructii de masini
Tehnician diagnostic auto
Tehnician echipamente de calcul
Analist programator
Tehnician controlul calitatii produselor alimentare
Tehnician nutritionist
Tehnician laborant pentru protectia calitatii mediului
Domeniile Economic si Administrativ:
Agent comercial
Asistent manager
Detectiv particular
Domenii Design si Jurnalism:
Designer pentru publicitate
Tehnoredactor
Domeniul de Asistenta Sociala:
Asistent pentru ocrotirea persoanelor varstnice
Domeniul Educatie Fizica:
Instructor de aerobic si fitness

3. Universitatea Valahia din Targoviste

Universitatea Valahia din Targoviste este clasificata in categoria Universitatilor Centrate pe Educatie - ultima categorie valorica, potrivit clasificarii din 2011. Institutia a anuntat printr-un comunicat ca organizeaza in cadrul Colegiului de Studii Postliceale "cursuri pentru absolventii studiilor liceale cu diploma de bacalaureat, dar si pentru aceia care nu au sustinut/nu au promovat examenul national de bacalaureat".

Inscrierile se fac la sediul Universitatii pana pe 20 septembrie 2014. Universitatea precizeaza: "Vom reveni cu informatii suplimentare privind admiterea si cuantumul taxelor".

Domeniile de studiu si calificarile profesionale oferite de Universitatea Valahia din Targoviste tinerilor fara BAC:
Domeniu: Mecanica - Calificare Profesionala: Tehnician tehnolog mecanic / Tehnician proiectant in constructia de masini
Informatica - Tehnician echipamente de calcul
Electronica - Tehnician electronist telecomunicatii
Energetica - Tehnician electroenergetician
Agricultura - Tehnician protectia plantelor / Tehnician cadastru funciar-topograf
Industrie alimentara - Tehnician controlul calitatii produselor agroalimentare
Protectia mediului - Tehnician chimist
Servicii - Bibliotecar studii medii
Comert - Agent comercial
Turism si alimentatie - Agent de turism-ghid
Productie media - Cameraman - fotoreporter
Economic - Agent fiscal
Sanatate si asistenta pedagogica - Asistent medical balneo - fiziokinetoterapie si recuperare

4. Universitatea Constantin Brancusi din Targu-Jiu

Universitatea "Constantin Brancusi" (UCB) din Targu-Jiu a anuntat inca de pe 5 septembrie ca a infiintat un colegiu pentru invatamantul preuniversitar, care permite pana pe 19 septembrie inscrierea candidatilor cu sau fara diploma de Bacalaureat, relateaza Agerpres.

Colegiul pentru invatamant preuniversitar "Constantin Radulescu-Motru" din cadrul Universitatii organizeaza admitere pentru 14 specializari in 10 domenii de studiu, punand la dispozitie 630 de locuri. Durata studiilor postliceale este cuprinsa intre 1 an si 3 ani, iar cuantumul taxelor de scolarizare este intre 1.500 de lei si 2.100 de lei, in functie de specializarea dorita.

Andreea Vaduva, purtatoarea de cuvant a universitatii, a declarat ca "pe baza creditelor transferabile si in urma promovarii examenului de bacalaureat, elevii se pot transfera la programele de licenta ale Universitatii 'Constantin Brancusi' din Targu-Jiu in limita locurilor disponibile", scrie Agerpres.

Profilurile si specializarile oferite de Universitatea Constantin Brancusi din Targu-Jiu tinerilor fara Bacalaureat:
Mecanica - Tehnician operator masini cu comanda numerica: 30 locuri
Informatica - Analist programator: 60 locuri
Energetica - Tehnician electroenergetician: 60 locuri
Industrie alimentara - Tehnician controlul calitatii produselor agroalimentare: 60 locuri
Servicii - Tehnician in activitati de secretariat: 30 locuri / Detectiv particular: 30 locuri / Proiectant decoratiuni interioare: 30 locuri
Comert - Agent comercial: 30 locuri
Turism si alimentatie - Organizator de conferinte, congrese, targuri si expozitii: 30 locuri
Economic - Agent fiscal: 30 locuri
Sanatate si asistenta pedagogica: Asistent medical generalist: 60 locuri / Asistent medical de farmacie: 60 locuri / Asistent medical balneo-fiziokinetoterapie si recuperare: 60 locuri
Sport - Antrenor: 60 locuri
Detalii aici  http://www.utgjiu.ro/docs/2014/colegiu/Programe%20de%20studii%20postliceale.pdf

5. Universitatea Nationala de Educatie Fizica si Sport din Bucuresti

Universitatea Nationala de Educatie Fizica si Sport din Bucuresti anunta pe site-ul sau ca organizeaza, pentru absolventii de liceu fara bacalaureat, un Curs de tehnician maseur, structurat pe 4 module. Fiecare modul costa 100 de euro, taxa de inscriere este de 10 euro, iar pentru fiecare certificat eliberat de absolvire sau/si calificare se achita contravaloarea de 50 ron, potrivit universitatii. Vezi aici detalii

Universitatea Nationala de Educatie Fizica si Sport din Bucuresti organizeaza si un program de formare pentru ocupatia Instructor Aerobic-Fitness, la care se pot inscrie pana pe 30 septembrie si absolventi de liceu fara bacalaureat. Pentru acestia, taxa de scolarizare este de 1.600 lei, taxa de inscriere este de 10 euro, iar taxa de evaluare finala este de 10 euro.

Detalii aici  http://www.unefs.ro/custom_images/file/unefs/despre%20noi/informatii%20publice/organizator%20evenimente%20sportive/anunt_OES_v2.pdf

Tot in perioada 15-27 septembrie 2014, Universitatea organizeaza admitere pentru tinerii fara BAC si la programul Organizator Evenimente Sportive. Detalii aici

6. Universitatea Ecologica din Bucuresti

Universitatea Ecologica din Bucuresti anunta ca in anul 2014 - 2015 organizeaza studii postliceale in cadrul Colegiului universitatii, studii adresate absolventilor de liceu cu si fara diploma de bacalaureat. Taxa de scolarizare este de 1.700 lei/an.

Admiterea tinerilor fara BAC se face la urmatoarele calificari profesionale:
Grefier - 1 an - cifra de scolarizare 150
Inspector resurse umane - 1 an - cifra de scolarizare 150
Functionar administrativ - 1 an - cifra de scolarizare 150
Tehnician kinetoterapeut - 2 ani - cifra de scolarizare 100
Antrenor in diferite ramuri sportive - 2 ani - cifra de scolarizare 100
Auditor de mediu - 1 an - cifra de scolarizare 100
Tehnician in protectia mediului (tehnician ecolog) - 1 an - cifra de scolarizare 100
Asistent relatii publice si de comunicare - 1 an - cifra de scolarizare 100
Operator introducere, validare si prelucrare date - durata de studii 1 an si jumatate - cifra de scolarizare 100
Tehnician programare, lansare, urmarirea productiei - durata de studii 1 an si jumatate - cifra de scolarizare 100
Functionar economic - durata studii 1 an - cifra de scolarizare 100
Agent de asigurare - durata studii 1 an - cifra de scolarizare 100
Agent imobiliar - durata studii 1 an - cifra de scolarizare 100
Taxa de admitere este de 100 de lei. Comisia de admitere la Colegiu este formata din decanul facultatii in care se desfasoara programul de pregatire, doua cadre didactice din cadrul facultatii si secretarul facultatii, potrivit Metodologiei de admitere in Colegiul Universitatii Ecologice din Bucuresti.

Vezi detalii aichttp://www.ueb.ro/admitere/metodologie_admitere_colegiu_universitate.pdf

7. Universitatea de Vest 'Vasile Goldis' din Arad

Universitatea de Vest "Vasile Goldis" din Arad anunta pe site-ul sau ca scolarizeaza absolventi de liceu fara diploma de bacalaureat prin colegiile universitare. "Profilul colegiilor va fi dat de programele acreditate, din facultatile organizatoare. Curricula colegiilor va asigura calificari in concordanta cu Registrul National al Calificarilor din Romania si va contine cel putin 50% din disciplinele anului I de studii universitare de licenta", informeaza universitatea.

Potrivit acesteia, in cadrul colegiilor se vor organiza programe de pregatire suplimentara la disciplinele de bacalaureat, pentru absolventii care nu au promovat acest examen. Creditele pentru educatie si formare profesionala obtinute in invatamantul postliceal pot fi recunoscute pentru absolventii cu diploma de bacalaureat de catre universitati pentru nivel licenta, se mai arata in anuntul universitatii.

Detalii aici  http://www.uvvg.ro/ro/stiri/item/1067-universitatea-de-vest-%E2%80%9Evasile-goldi%C5%9F%E2%80%9D-%C5%9Fcolarizeaz%C4%83-absolven%C5%A3i-de-liceu-f%C4%83r%C4%83-diplom%C4%83-de-bacalaureat-prin-colegiile-universitare.html

8. Universitatea Hyperion din Bucuresti

Universitatea Hyperion din Bucuresti este una dintre primele universitati din tara care au anuntat ca vor infiinta colegii pentru absolventii de liceu fara Bacalaureat, dupa ce Guvernul Ponta a aprobat OUG 49/2014. Pana in urma cu cateva zile, pe site-ul institutiei aparea mesajul "Absolventii care obtin atestatul si, ulterior, promoveaza examenul de Bacalaureat isi pot continua studiile la o facultate de profil, conform atestatului, chiar din anul II universitar. Vezi aici cum a explicat conducerea Universitatii Hyperion, pentru HotNews.ro, deschiderea inscrierilor chiar inainte ca Ministerul Educatiei sa publice metodologia care a reglementat organizarea si functionarea acestor colegii.

Astazi, pe site-ul universitatii apare urmatorul mesaj: "Absolventii care obtin atestatul si, ulterior, promoveaza examenul de Bacalaureat si se inscriu la o facultate de profil, pot beneficia de unitati de credite de studii transferabile pentru nivelul licenta, respectandu-se legea in vigoare".

Colegiile infiintate de Universitatea Hyperion din Bucuresti pentru absolventii de liceu fara Bacalaureat:
Administratia domeniului public si privat - taxa 2.000 lei
Agent vamal - taxa 2.000 lei
Arhivar - taxa 2.000 lei
Asistent manager - taxa 2.000 lei
Asistenta medicina dentara - taxa 3.600 lei
Asistenta sociala (profil pedagogic) - taxa 2.000 lei
Cadastru si topografie - taxa 2.000 lei
Contabilitate primara - taxa 2.000 lei
Ghid turistic (o limba straina) - taxa 2.000 lei
Operator de date in sistem bancar - taxa 2.000 lei
Organizator evenimente si protocol (o limba straina) - taxa 2.000 lei
Cameraman TV / editor imagine si arta fotografica - taxa 3.600 lei
Operator calculator - taxa 2.000 lei
Operator sondaje si date statistice - taxa 2.000 lei
Relatii publice si organizare evenimente - taxa 2.000 lei
Web-design si gaming - taxa 2.000 lei
Universitatea anunta ca inscrierile se fac pana pe 30 septembrie, cursurile se vor desfasura incepand cu anul universitar 2014 - 2015 si vor avea o durata de 1 an. La finalul anului de studiu, se va sustine un examen teoretic si practic pentru obtinerea unui atestat, potrivit institutiei de invatamant superior.

Detalii aici  http://www.hyperion.ro/admitere/admitere-colegii

9. Universitatea Romano-Germana din Sibiu

Universitatea Romano-Germana din Sibiu anunta ca organizeaza, in cadrul Colegiului Postliceal RO-GER, "admitere fara diploma de bacalaureat". "Colegiul Postliceal RO-GER este parte integranta a Universitatii Romano-Germane din Sibiu, institutie de invatamant superior acreditata si recunoscuta ARACIS", iar admiterea se face in functie de media generala a anilor de liceu, potrivit institutiei de invatamant superior.

Programele de studii pentru persoanele fara BAC:
Asistent Manager - 25 de locuri - durata studiilor 1 an
Asistent de Gestiune in Unitati de Cazare si Alimentatie - 25 de locuri - durata studiilor 1 an
Organizator de Conferinte, Congrese, Targuri si Expozitii - 25 de locuri - durata studiilor 1 an
Agent Comercial - 25 de locuri - durata studiilor 1 an
Tehnician in Activitati Economice - 25 de locuri - durata studiilor 1 an
Asistent de Gestiune - 25 de locuri - durata studiilor 1 an
Asistent de Gestiune Transporturi - 25 de locuri - durata studiilor 1 an
Taxa de scolarizare este de 650 lei/semestru.

Detalii aici  http://www.roger-univ.ro/admitere/postliceale/studii-postliceale.html

10. Universitatea Artifex din Bucuresti

Universitatea Artifex din Bucuresti anunta ca Scoala Postliceala ARTIFEX este autorizata sa functioneze prin Ordinul Ministrului Educatiei nr. 4579/10.09.2014. Absolventii de liceu fara Bacalaureat se pot inscrie la urmatoarele calificari:
Agent comercial
Agent fiscal
Asistent de gestiune
Agent de turism - ghid
Functionar bancar
Tehnician activitati comerciale
"Absolventii Scolii Postliceale pot continua studiile universitare, dupa promovarea examenului de bacalaureat, (conform Legii Educatiei Nationale 1/2011, art. 44, alin. 10), in baza creditelor de studii transferabile la programele de studii de licenta acreditate ale Universitatii Artifex din Bucuresti", anunta institutia de invatamant superior. Detalii aici  http://www.artifex.org.ro/

11. Universitatea Danubius din Galati

Universitatea Danubius din Galati anunta ca absolventii de liceu fara Bacalaureat se pot inscrie la specializarile:
Agent Turism Ghid - durata studiilor 2 ani, Taxa de scolarizare este de 1600 lei/an
Asistent de gestiune in unitati de cazare si alimentatie - durata studiilor 2 ani, Taxa de scolarizare este de 1600 lei/an
Asistent medical generalist, specializare care este "in curs de autorizare", potrivit institutiei de invatamant superior. Durata studiilor este de 3 ani, iar Taxa de scolarizare este de 2.000 lei/an
Detalii aici  http://admitere.univ-danubius.ro/postliceale/

12. Universitatea Constantin Brancoveanu din Pitesti

Universitatea Constantin Brancoveanu din Pitesti anunta pe site ca a infiintat, "conform OUG 49/2014", Colegiul Universitatii Constantin Brancoveanu, fara a oferi insa multe detalii. Absolventii de liceu fara diploma de Bacalaureat se pot inscrie la urmatoarele calificari:
Asistent de gestiune
Asistent de gestiune in unitati de cazare si alimentatie
Agent fiscal
Agent vamal
Functionar bancar
Asistent manager
Asistent manager in unitati hoteliere
Tehnician in comert international
Tehnician nutritionist
Tehnician in activitati comerciale
Tehnician in activitati de secretariat
Agent comercial
Agent de turism - ghid
Organizator de conferinte, congrese, targuri si expozitii

13. Universitatea Bogdan Voda din Cluj-Napoca

Universitatea "Bogdan Voda" din Cluj-Napoca informeaza ca absolventii de liceu care au picat Bacalaureatul sau care nu s-au prezentat la examen se pot inscrie la Scoala Postliceala "Bogdan Voda" din Cluj-Napoca

Specializari:
Asistent de gestiune - durata studiilor 2 ani - 50 de locuri
Functionar bancar - durata studiilor 2 ani - 50 de locuri
Asistent manager - durata studiilor 2 ani - 50 de locuri
Asistent de gestiune in unitati de cazare si alimentatie - durata studiilor 2 ani - 50 de locuri
Asistent medical generalist - durata studiilor 3 ani - 50 locuri
Asistent medical balneo-fiziokinetoterapie si recuperare - durata studiilor 3 ani - 50 locuri
Asistent medical de radiologie - durata studiilor 3 ani - 50 locuri
Asistent medical de igiena si sanatate publica - durata studiilor 3 ani - 50 locuri
Detalii aici  http://www.ubv.ro/diversepdf/AFIS%20SP%20UBV%202014.pdf

Sursa:  http://www.hotnews.ro/


Citește și:

populare
astăzi

1 El este masonul crescut la sân de servicii, pe cale să-l îngroape pe Coldea...

2 Generalul rus Vadim Șamarin, adjunctul lui Gherasimov, a fost reținut

3 „Regele este prea plictisitor în pat”

4 O avea chiloți pe ea?

5 SF curat...