Lituania: Un fost ministru şi un novice în politică, în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale

Lituania: Un fost ministru şi un novice în politică, în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale

Fostul ministru conservator al Finanţelor şi fostă vice-guvernatoare a Băncii Centrale, Ingrida Simonyte, s-a clasat pe primul loc în primul tur al alegerilor prezidenţiale din Lituania şi se va confrunta în al doilea tur, pe 26 mai, cu economistul Gitanas Nauseda, un novice în politică, relatează luni AFP.

Premierul de centru-stânga Saulius Skvernelis, învins în alegerile de duminică, a anunţat că va demisiona la 12 iulie , dată la care se încheie al doilea mandat al preşedintei în exerciţiu Dalia Grybauskaite.

Potrivit rezultatelor definitive publicate luni dimineaţa, Simonyte a obţinut o victorie strânsă, cu 31,13% din voturi faţă de 30,95% cât a obţinut Nauseda, în timp ce Skvernelis s-a clasat al treilea, cu 19,72%.

"Vreau să mulţumesc tuturor celor care au acordat atenţie mesajului nostru că dorim un stat-provindenţă în Lituania şi că dorim mai multă pace politică", a afirmat Nauseda.


Foto: (c) Mindaugas Kulbis / AP


Campania prezidenţială a fost dominată de problema decalajului social între bogaţi şi săraci, care este în creştere în Lituania, în pofida unei creşteri economice solide.

Cei trei favoriţi în alegeri au afirmat că vor încerca să abordeze această problemă.

"Nauseda are mai mult şanse să atragă voturi date celorlalţi candidaţi (în primul tur), în special stângii", a apreciat un analist de la Universitatea din Vilnius, Ramunas Vilpisauskas. Potrivit lui, niciunul dintre favoriţii în cursă nu va introduce schimbări radicale în diplomaţie şi apărare.

"Cu Nauseda, putem avea schimbări tactice în comunicarea cu vecinii, dar linia strategică nu ar urma să se schimbe", a spus politologul. "După primul tur, este evident că lituanienii au votat pentru continuitate", a explicat el.

Skvernelis nu a aşteptat rezultatul final al numărării voturilor pentru a-şi recunoaşte înfrângerea. "Eşecul meu de a ajunge în cel de-al doilea tur reflectă estimarea mea ca politician", a declarat el pentru televiziunea publică LRT. "În calitate de politician, accept această apreciere şi trebuie să iau această decizie", a adăugat Skvernelis, precizând că îşi va depune demisia din guvern în iulie.

Această dată va permite noului şef de stat să-şi desemneze succesorul. Fost consilier al unei bănci de afaceri, Nauseda, 54 de ani, a captat atenţia alegătorilor care doresc un preşedinte imparţial faţă de disputele politice.

Acesta propune să combată nedreptatea socială pretutindeni în această ţară cu peste 2,8 milioane de locuitori, cu o demografie în scădere din cauza, în special, a emigraţiei masive a tinerilor în Occident.

După ce şi-a îndeplinit datoria civică vineri în cadrul votului anticipat, el a declarat că are ''sentimentul unei mari responsabilităţi de a reduce polarizarea''.

"Nu putem izola Vilnius de restul Lituaniei", a afirmat rivala sa Ingrida Simonyte, în vârstă de 44 de ani, în timpul mitingului de încheiere a campaniei electorale în capitală. Ea a promis reducerea decalajului economic dintre zonele rurale şi cele urbane prin stimularea creşterii economice. Liberală, ea susţine uniunea dintre persoanele de acelaşi sex.

Alegătorii chestionaţi de AFP duminică au cerut în special o consolidare a luptei împotriva corupţiei şi o îmbunătăţire a puterii lor de cumpărare.

"Putem face mai multe pentru a prinde din urmă ţările occidentale", a declarat Raminta Tubinyte, 21 de ani, care a votat pentru Simonyte.

În Lituania, preşedintele are prerogative limitate, dar este responsabil pentru politica externă şi participă la summiturile UE. El numeşte miniştrii, judecătorii şi comandanţii armatei şi ai băncii centrale, dar cel mai adesea trebuie să obţină aprobarea premierului sau a parlamentului.

Cei nouă candidaţi la preşedinţie s-au prezentat ca partizani convinşi ai Uniunii Europene şi ai NATO, organizaţii considerate drept o asigurare împotriva marelui vecin Rusia. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria