LIVE Alegerile din Germania/SPD revendică victoria/Conservatorii admit că înregistrează „pierderi amare”

LIVE Alegerile din Germania/SPD revendică victoria/Conservatorii admit că înregistrează „pierderi amare”

22.35. Conform rezultatelor actualizate de la alegerile din Germania desfășurate duminică, Olaf Scholz (foto stânga), candidatul social-democraţilor (SPD), are cele mai mari șanse dă devină cancelar în locul Angelei Merkel. De precizat că, în teorie, și candidatul CDU, Armin Laschet (foto dreapta) mai păstrează șanse pentru funcție.

sursa foto: captura

22.26: actualizarea cifrelor privind scorul electoral în Germania

 

22.00:  Olaf Scholz, candidatul social-democraţilor (SPD) la funcţia de cancelar al Germaniei, este de părere că estimările privind rezultatul alegerilor legislative de duminică îi conferă partidului său mandatul de a forma viitorul guvern, relatează DPA.

„Cred că putem obţine un mandat pentru a revendica formarea viitorului guvern”, a declarat Scholz la postul public de televiziune ARD.

„Cetăţenii vor o schimbare. Vor ca viitorul cancelar să fie candidatul SPD. Se poate vedea asta foarte clar din sondajele de opinie, dar şi din rezultatul alegerilor”, a spus el, adăugând că şi alte partide au obţinut rezultate bune, în timp ce conservatorii au suferit pierderi semnificative.

sursa: captura

21.50: Principalul candidat al stângii radicale Die Linke la alegerile legislative consideră că partidul său va face parte din opoziţia parlamentară, în ciuda faptului că nu se ştie dacă a obţinut suficiente voturi pentru a intra în Bundestag, relatează DPA.

„Da, vom obţine peste 5%, nici nu se pune problema”, a spus Dietmar Bartsch, făcând referire la pragul necesar de 5% pentru intrarea în parlament. „Locul nostru în Bundestag va fi în opoziţie”, a declarat el.

Un alt membru important al Die Linke, Jan Korte, a fost mai puţin optimist, spunând că estimările privind rezultatele finale sunt proaste din orice perspectivă. „Este un rezultat dezastruos”, a declarat el.

Stânga-radicală se învârte în prezent în jurul unui procent de 5% din voturi, conform estimărilor bazate pe o numărătoare parţială.

captura

UPDATE 21.06 Franziska Giffey (SPD) şi Bettina Jarasch (Verzi), umăr la umăr în alegeri pentru Primăria Berlinului (exit-polluri)

Partidul Social Democrat (SPD) şi candidata sa Franziska Giffey au 21,5-23% din voturi, iar candidata verzilor Bettina Jarasch 22-23,5%, potrivit unor exit-polluri realizate de posturile RBB şi ZDF.

20.55: Secretarul general al creştin-democraţilor, Paul Ziemiak, a recunoscut că CDU/CSU a înregistrat „pierderi amare”, dar şi-a exprimat speranţa că partidul va putea forma o coaliţie de guvernare cu Verzii şi cu liberal-democraţii (FDP).

20.51: Partidul de extrema-dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) a obţinut un rezultat solid în alegerile parlamentare de duminică, susţine principalul său candidat, Tino Chrupalla. Conform primelor estimări, AfD ar urma să câştige între 10% şi 11% din voturi, ceea ce înseamnă că a depăşit confortabil, pentru a doua oară, pragul necesar de 5% pentru a intra în parlamentul Germaniei.

La precedentele alegeri, din 2017, AfD a obţinut 12,6% din voturi.

„Avem un nucleu de votanţi pe care l-am consolidat”, a pus Tino Chrupalla, adăugând că obiectivul partidelor tradiţionale de a scoate AfD din Bundestag a eşuat.

20.45: Annalena Baerbock, candidata Verzilor la postul de cancelar al Germaniei, a recunoscut duminică, după încheierea alegerilor parlamentare, că a făcut greşeli în campania electorală, relatează DPA. Am vrut mai mult. Nu am reuşit asta, inclusiv din cauza propriilor greşeli la începutul campaniei – propriile mele greşeli”, a spus ea în faţa susţinătorilor partidului, la Berlin. În acelaşi timp, Annalena Baerbock a spus că votanţii le-au încredinţat Verzilor „o misiune pentru viitor”.
Potrivit acesteia, chestiunile legate de climă trebuie să fie o prioritate a viitorului guvern.

20.44:  Social-democraţii (SPD) din Germania revendică ei formarea viitorului guverului, a anunţat duminică secretarul lor general, Lars Klingbeil. „Avem mandatul de a forma un guvern. Olaf Scholz (cap de listă – n.r.) va deveni cancelar”, a declarat Klingbeil, în contextul în care SPD este cotat cu 26% într-un exit-poll, comparativ cu 24% pentru creştin-democraţi.

sursa captura

20.40: Conservatorii cancelarului Angela Merkel au recunoscut, prin vocea secretarului general Paul Ziemiak, că au înregistrat „pierderi amare” la alegerile legislative.

20.29: Candidatul CDU la funcţia de cancelar la Germaniei, Armin Laschet, a declarat duminică seară că nu poate fi mulţumit de rezultatul obţinut de conservatori la alegerile legislative, dar şi-a exprimat speranţa că va putea exista, în premieră, un guvern de coaliţie cu trei partide, condus de creştin-democraţi, relatează agenţiile internaţionale de presă.

El a dat asigurări că va face tot posibilul pentru a forma un guvern condus de conservatori.

Laschet a mai spus că rezultatele alegerilor sunt o mare provocare pentru Germania şi pentru toate partidele democrate.

20.15: Secretarul general al creştin-democraţilor, Paul Ziemiak, a recunoscut că CDU/CSU a înregistrat „pierderi amare”, dar şi-a exprimat speranţa că partidul va putea forma o coaliţie de guvernare cu Verzii şi cu liberal-democraţii (FDP).

19.00: Știrea inițială

UPDATE 19.46 Alegeri federale Germania: prima prognoză, a televiziunii publice ARD îi prezintă pe creştin-democraţi şi social-democraţi umăr la umăr:

  • SPD – 25% (+4,5%)
  • CDU/CSU – 25% (-7,9%)
  • Verzi – 15% (+6,1%)
  • AfD – 11% (-1,6%)
  • FDP – 11% (+0,3%)
  • Stânga – 5% (-4,2%)
  • Alte partide – 8% (+2,8%)

SPD, condus de vice-cancelarul Olaf Scholz este dat cu 25%, la egalitate cu Uniunea Creștin Democrate (CDU) și a ramurii sale din Bavaria, Uniunea Creștin Socială (CSU), condusă de Armin Laschet,  cel mai slab la nivel federal din istoria de 72 de ani a Republicii Federale Germania și Verzii (Grune), lider Annalena Baerbock cu 15%.

Pragul de 5% mai este trecut, potrivit sondajului la ieșirea de la urne de Partidul Liber Democrat (FDP), cu 11%, Alianța pentru Germania (AfD), cu 11% și Stânga (Linke), cu 5%.

Estimarea numărul de mandate dă CDU/CSU 200 de mandate în fața SPD cu 197 mandate, din totalul de 730 (număr record) câte va avea Bundestag-ul nou ales.

CDU/CSU și SPD au guvernat în coaliție în 12 din ultimii 16 ani și cum alianța dintre ele este singura din două partide care întrunește majoritatea absolută în Bundestag, camera inferioară a parlamentului, aceasta pare practic obligată să continue deși nu este clar cine va fi cancelar.

În afară de alegerile pentru Bundestag au avut loc alegeri în landurile Berlin și Melcklenburg Pomerania Inferioară, precum și un referendum la Berlin privind naționalizarea proprietarilor care dețin mai mult de 3.000 de apartamente.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țiitoarea l-a înșelat pe Dragnea! Încornoratul și-a făcut bagajele și a părăsit casa cumpărată cu banii lui

2 Fata lui Nuțu Cămătaru...

3 Rusia, la granițele României? / Manevra președintelui nu mai pare atât de revoltătoare, nu-i așa?

4 Află ce vechime în muncă ai cumulat şi dacă ţi s-au plătit contribuţiile pentru pensie

5 ULTIMA ORĂ / Rusia ar ajunge până la granița cu România! / Cotidianul german BILD dezvăluie planurile lui Putin de…