LIVE din cocina PSD. Cine ce negociază, informații de culise și scenarii vehiculate

LIVE din cocina PSD. Cine ce negociază, informații de culise și scenarii vehiculate

Sedinta Comitetului Executiv al PSD programata pentru luni ar urma sa-i aduca fata in fata pe Liviu Dragnea si pe Mihai Tudose, in conditiile in care amandoi se pregatesc intes pentru eliminarea celuilalt de la parghiile puterii. Mai multe surse politice consultate de  HotNews.ro sustin ca Tudose a castigat teren in fata lui Dragnea dar ca nu are inca o majoritate confortabila. Pe de alta parte, nici Dragnea n-ar mai controla partidul, dimpotriva, pierde tot mai mult din influenta asupra baronilor. In aceste conditii, se vehiculeaza mai multe informatii si posibile scenarii pentru sedinta de luni.

1. Unul din scenariile vehiculate, avansat de mai multe surse pe tot parcursul sfarsitului de saptamana, este restructurarea guvernului. In varianta maximala, premierul ar urma sa propuna schimbarea mai multor ministri apropiati de Liviu Dragnea, cap de lista fiind ministrul de interne Carmen Dan urmata de ministrul justitiei, Tudorel Toader.

2. Unul dintre negociatorii duri in aceasta perioada ar fi Nicolae Badalau, care a plecat de ceva vreme de langa Dragnea. Mai multe surse din PSD si ALDE au confirmat pentru HotNews.ro ca Badalau doreste contopierea Ministerului Mediului cu cel al Apelor. Badalau ar dori sa-l impuna la conducerea noului minister pe Marian Minea, omul lui din Giurgiu, actualul presedinte al Consiliului Judetean.

3. Surse din ALDE sustin insa ca partidul lui Tariceanu nu va renunta la schimbarea Gratielei Gavrilescu din fruntea ministerului si sustin ca varianta comasarii celor doua ministere este doar dorinta lui Badalau si a premierului Tudose, dar ca ALDE n-ar fi fost consultat pe tema restructurarii. Potrivit surselor citate, o decizie privind o eventuala restructurare nu poate fi luata luni, la CEX-ul PSD ci eventual dupa sedinta coalitiei care ar urma sa aiba loc miercuri.

4. Pe de alta parte, unele surse din PSD sustin ca Badalau ar dori schimbarea lui Felix Stroe de la Transporturi si inlocuirea lui cu actuala secretara de stat, Maria Grigore de la ALDE, pentru a compensa plecarea Gabrielei Gavrilescu de la Mediu. Daca ar primi satisfactie cu cele doua solicitari, Badalau ar renunta sa sustina schimbarea lui Marian Ciolacu din functia de vicepremier, mutare dorita de Liviu Dragnea.

5. O miscare confirmata de mai multe surse din partid ar fi trecerea ministrului muncii, Olguta Vasilescu, in tabara lui Mihai Tudose. Vasilescu s-a remarcat pana acum ca unul dintre fidelii lui Liviu Dragnea. Potrivit surselor HotNews.ro, nici ea, nici Claudiu Manda nu mai joaca in tabara liderului PSD.

6. In ce-l priveste pe Liviu Dragnea, HotNews.ro a scris inca de la sfarsitul anului trecut ca liderul PSD si-ar dori convocarea unui Congres extraordinar, avand doua obiective: un vot de incredere din partea partidului si schimbarea premierului Tudose. Aici trebuie spus ca mai multi baroni se tem ca in caz ca Mihai Tudose va fi schimbat dupa modelul Grindeanu, presedintele l-ar putea nominaliza din nou pe actualul premier. Greu de crezut ca in aceasta situatie partidul il va pica din nou in Parlament si va accepta sa mearga la anticipate. In ce priveste restructurarea Guvernului, de notat ca Dragnea s-a aratat la sfarsitului anului retinut fata de aceasta varianta.

7. Unele surse PSD consultate de HotNews.ro se declara insa sceptice ca la CEX-ul de luni vor avea loc mutari spectaculoase in timp ce altele cred ca vom asista doar la “deschiderea” meciului Dragnea – Tudose. Pana acum, cei doi au facut miscari si declaratii care au prefigurat razboiul pentru putere din PSD, dar n-au mutat decisiv niciunul.

NOTA: Toate aceste informatii si scenarii vehiculate in interiorul PSD trebuie luate cu maxima precautie, avand in vedere faptul ca negocierile sunt in curs si ca exista precedente cand taberele au renuntat in ultimul moment la confruntarea directa sau au incheiat armistitii.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Eu ți-am zis că dacă mă lași pe mine să bag mâna la fermoar, se termină totul în mai puțin de două minute, dar așa a durat mai mult”

2 Ce se întâmplă? / Boala lui Kate Middleton, mult mai gravă decât s-a anunțat oficial?

3 VIDEO Ultimul mesaj al lui Viorel Cataramă?

4 O rețea organizată de naționaliști maghiari a rescris majoritatea articolelor despre români pe Wikipedia engleză

5 Ciudatul articol apărut în Austria despre o platformă petrolieră a Petrom din Marea Neagră