LIVE Iranul ripostează și atacă baze americane din Irak! Începe războiul?

LIVE Iranul ripostează și atacă baze americane din Irak! Începe războiul?

Iranul a lansat marţi noaptea mai multe rachete asupra forţelor din Irak conduse de SUA, la cinci zile după ce o dronă americană l-a ucis pe generalul iranian Qassem Soleimani. Au fost atacate bazele militare Al-Assad şi Erbil, fără a exista însă victime, potrivit unui oficial american citat de USA Today.

„Totul e bine! Rachete lansate din Iran asupra a două baze militare din Irak. Evaluarea pierderilor şi a pagubelor are loc chiar acum. Până acum, totul e bine! Avem cea mai puternică şi bine echipată armată din lume, de departe! Voi face o declaraţie mâine dimineaţă”, a fost reacția, pe Twitter, a președintelui american, Donald Trump.

Ora 8.50: Armata iraniană e dotată cu șase tipuri de rachete balistice, Shahab 3 fiind generația cea mai avansată și cu cea mai mare rază de acțiune (2.000 km).

Rachetele Shahab 3 lansate de trupele iraniene pot ajunge, în teorie, în Europa, intrând în raza lor de acțiune țări precum Polonia, România, Ungaria, Bulgaria, Grecia ori Turcia.

Dezvoltarea rachetelor Shahab 3 e unul dintre motivele pentru care SUA au amplasat în Europa, inckusiv în România, la Deveselu, un scut anti-rachetă a cărui menire e protecția aliaților împotriva rachetelor balistice iraniene cu rază lungă de acțiune. După ce a fost construit de SUA, scutul antirachetă a intrat în operarea NATO (detalii aici).

Ora 8.41: Armata irakiană anunță că au fost lansate 22 de rachete asupra celor două baze militare americane. 15 rachete au lovit baza Al Asad, iar alte 5 au avut ca țintă comandamentele aliate de la Erbil. Două dintre rachetele pe care iranienii doreau să le lanseze asupra bazei Al Asad nu au decolat.

Ora 8.30: Televiziunea de stat din Iran a afirmat miercuri că preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, încearcă să minimalizeze pagubele provocate de atacurile iraniene cu rachete asupra unor obiective americane din Irak.

Iranul a lansat peste 10 rachete împotriva soldaților americani din două baze aflate în Irak, transmite CNN, citând o informare venită de la Pentagon. Nu e cunoscut numărul victimelor. Atacul împotriva forțelor americane din Irak a avut loc la câteva ore după înmormântarea generalului Soleimani. Președintele Trump a anunțat că va avea azi o reacție oficială.

Ora 7.48: Un oficial militar american a declarat pentru USA Today că trupele americane din cele două baze aveau informații în avans despre atacurile iraniene, astfel că trupele s-au putut pune la adăpost. Potrivit oficialului care a vorbit sub anonimat, estimările inițiale arată că nu există victime umane, fiind avariate facilități ale trupelor din baza Ain Assad. ”Sistemul de avertizare a funcționat”, a declarat oficialul din Pentagon

Ora 7.35: Marea Britanie anunță că nici un soldat britanic din cei peste 400 staționați în Irak nu a fost victima atacului din această noapte (BBC News)

Ora 7.30: Prețul petrolului pe piețele internaționale a crescut cu 4% în primele minute după atac, coborând apoi treptat. La ora 7 (ora României), prețurile înregistrau creșteri de 1,2% față de cotația de ieri, potrivit CNN

Ora 7.25: Ministrul canadian al Apărării a anunțat că toți militarii canadieni din Irak sunt teferi.

Ora 7.20: SUA se așteptau la o replică din partea Iranului. Secretarul american al Apărării, Mark Esper, le declarase reporterilor cu câteva ore înainte de atacul cu rachete că Washingtonul aștepta ”măsuri de retaliere” după eliminarea generalului Qasem Soleimani, potrivit BBC News.

Ora 7.10: Pentagonul anunță într-un comunicat oficial că Iranul a atacat bazele coaliției occidentale din Al-Assad și Irbil. O evaluare a pagubelor e în curs. Vezi aici comunicatul integral.

Ora 7.00: Numele de cod al atacului militar iranian a fost ”Operațiunea martirul Qassem Soleimani”, potrivit unui analist al think-tank-ului american RAND Corporation

Ora 6.50: Televiziunea de stat iraniană a făcut publice imagini video de la lansarea rachetelor asupra bazelor americane din Irak

Ora 6.45: Un avion ucrainen de pasageri cu 180 de oameni la bord s-a prăbușit în apropiere de Teheran la câteva minute după ce a decolat spre Kiev din capitala Iranului, transmite BBC. Nu există informații că prăbușirea aeronavei ar avea vreo legătură cu atacul Iranului asupra trupelor americane din Irak

Ora 6.40: Influentul senator american Lindsey Graham a declarat pentru Fox News că atacul Iranului asupra trupelor americane este ”un act de război”

Ora 6.30: Președintele Donald Trump a anunțat într-o postare pe Twitter că armata SUA evaluează efectele atacului și că va avea o reacție oficială în cursul zilei de astăzi astăzi. ”Totul e ok!”, a scris Trump pe Twitter.

UPDATE 2 Cotația aurului a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 7 ani și prețul petrolului este în creștere, după atacul iranian asupra bazelor americane. Detalii aici

UPDATE 1: Iranul amenință să lovească Israelul și „aliații Statelor Unite”

Până la acest moment, nu există informații cu privire la eventuale victime ale atacului, a declarat un oficial american, citat de CNN.

Corpul Gardienilor Revoluției din Iran a confirmat că a lansat rachetele ca represalii pentru uciderea Qassem Soleimani, transmite televiziunea iraniană de stat, citată de Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Jonathan Hoffman, a anunțat într-o declarație că “lucrăm la evaluările inițiale ale daunelor de luptă”.

Peste 10 rachete au fost trase de Iran împotriva bazelor Ain al-Assad şi Erbil din Irak, folosite de armata americană, a anunțat marţi seară Pentagonul, transmite Agerpres, care citează AFP şi dpa.

La 7 ianuarie, în jurul orelor 17.30 (marţi, 22.30 GMT), Iranul a tras mai mult de zece rachete balistice contra forţelor militare americane şi ale coaliţiei din Irak„, a precizat un purtător de cuvânt al Departamentului Apărării, Jonathan Hoffman, într-un comunicat. Acesta a adăugat că „este clar că aceste rachete au fost trase dinspre Iran şi au vizat cel puţin două baze irakiene care găzduiesc militari americani şi membri ai coaliţiei la Al-Assad şi Erbil„.

Președintele american, Donald Trump, a fost informat cu privire la atac, monitorizează situația și se consultă cu consilierii săi de securitate, a anunțat și purtătorul de cuvânt de la Casa Albă, Stephanie Grisham.

În cursul zilei de marți, secretarul Apărării, Mark Esper, a declarat că Statele Unite se așteaptă la represalii din partea Iranului, după uciderea lui Soleimani în Irak, relatează Reuters.

Atacul lansat de Iran a avut loc la cinci zile după moartea într-o lovitură americană a puternicului general Qassem Soleimani, la Bagdad, la ordinul preşedintelui Donald Trump.

Amintim că cei 14 militari români aflați în misiune în Irak, unde instruiau trupele irakiene, vor fi retrași și relocați în altă bază NATO din cauza tensiunilor din Orientul Mijlociu, a anunțat în urmă cu o zi Ministerul Apărării Naționale într-un comunicat de presă 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Un raport devastator despre manipulatorii folosiți de PSD pentru a-i deruta și ațâța pe români pe tema COVID-1…

2 Ciolacu, reacție dementă după ce a fost amendat de Poliție! Imbecilul se dă persecutat politic!

3 La Stampa / Elveția va refuza internarea la reanimare a bătrânilor bolnavi de coronavirus

4 De citit! Asta a lăsat PSD moștenire României!

5 VIDEO Europarlamentar austriac: Nu știu dacă ați văzut cum se cultivă roșiile în Olanda, de aceea nu au gust. …