LIVE Jurnal de război/Aproape 60 de morți și 170 de răniți în Ucraina în prima zi a invaziei ruse

LIVE Jurnal de război/Aproape 60 de morți și 170 de răniți în Ucraina în prima zi a invaziei ruse

Rusia a lansat joi dimineață o amplă operațiune de atac în Ucraina, după ce Vladimir Putin a anunțat că vrea „demilitarizarea” și „denazificarea” Ucrainei. Ziua a început cu numeroase bombardamente și atacuri cu rachete în Kiev, Odesa, Mariupol, Harkov, Nipru, Kramatorsk, dar și în multe puncte strategice și baze militare. Atacurile au continuat și la sol, precum și în aer, cu lupte între elicoptere și avioane de vânătoare.

21.38 NATO și-a activat oficial planurile de apărare pentru prima dată în istoria sa, după ce Rusia a invadat Ucraina. Comandantul suprem al forțelor militare NATO, generalul Tod Wolters, va avea puteri sporite, acordate de aliați, pentru a acționa rapid în fața oricărei amenințări.

21.28: Pentagonul va trimite aproximativ 7.000 de militari suplimentari în Germania ca reacție la invazia Ucrainei de către Vladimir Putin, a anunțat joi un înalt oficial american de la Washington.

Obiectivul acestei noi desfășurări, care va avea loc în următoarele zile, este de a „liniști aliații NATO, de a descuraja un atac rusesc și de a fi gata să sprijine nevoile din regiune”, a precizat acest oficial.

21.10: Ministrul Sănătății din Ucraina spune că 57 au fost uciși și 169 au fost răniți astăzi

21:00 Rusia vrea să maseze o „forța copleșitoare” în jurul Kievului (oficial de informații occidentale)

Ora 20:30 VIDEO Protestatari ruși băgați în dube de forțele de ordine. Organizație independentă: Cel puțin 735 de persoane au fost arestate la protestele din Rusia după invadarea Ucrainei / Peste 330 de persoane reținute la Moscova.

Ora 19:58 CNN: Germania, Italia, Ungaria și Cipru se opun în UE deconectării Rusiei de la SWIFT, rețeaua globală de plăți bancare.

Ora 19.45 Corespondentul BBC din Kiev, Paul Adams, descrie atmosfera instalată la sfârșitul zilei în care Rusia a atacat Ucraina: ”Pe strada delimitată de cupolele aurii ale catedralelor Sf. Sofia și Sf. Mihail, este întuneric, suprarealist. Avioanele zboară deasupra capului și se simte un miros acru în aer. Miroase și a hârtie arsă. Trei soldați pot fi văzuți căutând un bărbat cu o dronă. Autobuzele mai circulă, dar abia dacă se mai văd pasageri”.

Ora 19:32 Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat joi seară: ”Testarea refugiaților din Ucraina va fi prioritară/ Trebuie inițiate demersuri legislative să îi exceptăm de la măsurile legate de carantină”.

Ora 19:29 Militarii ruși au capturat Cernobîlul, scrie gazeta.ua. Personalul stației este ținut ostatic, a declarat Alyona Shevtsova, un consilier al comandantului Forțelor Terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei: ”Acest lucru amenință securitatea nu numai a Ucrainei, ci și a Europei”, a scris Shevtsova.

19.28 HARTA Conflictului în acest moment:

  • Harkiv, Dnipro, Mariupol, Kiev și Odesa sunt doar câteva din orașele vizate de atacurile rusești de joi dimineața. Dincolo de exploziile auzite lângă orașe, bombardamente ar mai fi avut loc și în apropiere de alte baze militare precum Chuguev, Myrohorod, Kramatorsk, Vasylkiv sau Ivano-Frankivsk
  • Totodată, CNN a raportat că o coloană întreagă de blindate a trecut granița dinspre Belarus.
  • Noi informații confirmate de autoritățile ucrainene indică un asalt cu elicoptere asupra aeroportului Hostomel, în apropiere de Kiev. O parte din elicopterele rusești ar fi fost doborâte.
  • Cel puțin un avion militar de transport ucrainean a fost doborât lângă Kiev. Multiple victime în zona Hostomel unde au loc schimburi ample de focuri. Dinspre Belgorod (Rusia) o coloană mare de tancuri și blindate a intrat în Ucraina conform CNN.
  • Apar informații cum că armata ucraineană a distrus mai multe tancuri rusești folosindu-se de rachete Javelin. În Kherson administrația locală a pierdut controlul. Lângă Kiev, la aeroportul Hostomel, au loc lupte dure pentru control.
  • Trupele rusești ar fi preluat controlul centralei de la Cernobîl. Alte trupe rusești ar fi lansat atacuri la Melitopol.

UPDATE - Livemapua.com - Harta de mai jos reprezintă situația de la ora 19.30:

---

Ora 18:42 5.321 de persoane au intrat joi până la ora 16.00 din Ucraina în România, potrivit unui comunicat al Poliției de Frontieră. Este o creștere cu 120% față de miercuri, când intraseră în România 2.387 de persoane din Ucraina.

Ora 18:28 Rușii au ieșit în stradă în Sankt Petersburg și Moscova, scandând ”Fără război”, arată o postare pe Twitter a canalului de media belarus Nexta. Totodată, agenția AFP a publicat mai multe fotografii cu manifestanți în capitala Rusiei. Poliția a reținut mai multe persoane, conform imaginilor.

Zeci de oameni care s-au adunat joi la Moscova și Sankt Petersburg pentru a protesta împotriva invaziei Ucrainei de către Rusia au fost reținuți, potrivit jurnaliștilor AFP la demonstrații.

Sakis MITROLIDIS / AFP

Zeci de rusi au fost retinuti in orase din intreaga tara pentru ca au protestat impotriva razboiului declarat Ucrainei, au anuntat joi observatori independenti, citati de Moscow Times .

Site-ul de monitorizare a politiei OVD-Info a raportat aproape 50 de retineri la Moscova, Sankt Petersburg si in alte orase din Rusia pentru organizarea de pichete solo impotriva razboiului.

Ora 17:59 Președintele Volodimir Zelenski confirmă luptele dintre forțele ruse și ucrainene în apropierea centralei nucleare de la Cernobîl.

„Forțele de ocupație ruse încearcă să pună mâna pe Chornobîl. Apărătorii noștri își dau viața pentru ca tragedia din 1986 să nu se repete. Am raportat acest lucru către premierul Suediei. Aceasta este o declarație de război împotriva întregii Europe”, a scris Zelenski pe Twitter.

Ora 17:54 Trei avioane, cu 530 de pasageri în total, care urmau să ajungă pe Aeroportul Chişinău au aterizat, joi după-amiază, la Iaşi, după ce Republica Moldova şi-a închis spaţiul aerian.

16.49: Armata Ucrainei s-a trezit la viață și contraatacă

16.33: Trupele ruse de pe partea Belarusului au intrat în zona centralei nucleare de la Cernobîl - consilierul ministrului ucrainean de Interne

16.25 Germania spune că va extinde sprijinul pentru poliția aeriană NATO în România

16.15 Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiați își intensifică operațiunile și capacitatea în Ucraina și în țările vecine, pe măsură ce oamenii încep să fugă din Ucraina, a declarat joi Înaltul Comisar pentru Refugiați, Filippo Grandi, potrivit CNN.

„Suntem profund îngrijorați de situația care se deteriorează rapid și de acțiunea militară în curs din Ucraina”, a spus Grandi.

„UNHCR lucrează, de asemenea, cu guvernele din țările vecine, cerându-le să mențină granițele deschise pentru cei care caută siguranță și protecție.

16.12: Sirena de avertizare a putut fi auzită la Kiev joi, a raportat un martor Reuters de la fața locului.

Gara principală din Kiev, ora locală 15.30. Unele trenuri au fost anulate, altele pleacă, holul este plin de lume, dar fără panică. Cozi pentru bilete și informații. Un vast exod uman

16:00 Comandamentul militar al Ucrainei spune că patru oameni au fost uciși iar 10 sunt răniți după ce un obuz rusesc a lovit un spital din Vuhledar din regiunea Donețk din estul Ucrainei. Printre răniți se pate că ar fi șase doctori, transmite The Guardian .

Ucraina spune că Rusia a desfășurat 203 atacuri de la începutul zilei, lupte având loc în aproape tot teritoriul, conform Reuters.

Ministerul ucrainean de externe a transmis la ora 14:00 că un elicopter K-52 al rușilor și trei elicoptere de lângă Hostomel au fost doborâte în regiunea Kiev, lângă Mejiria.

Comunicatul mai arată că luptele continuă în regiunea Lugansk, lângă orașul Șastie iar „inamicul continuă să sufere pierderi”.

În regiunea Odesa, 10 soldați se pare că au fost răniți în timpul unui atac.

Între timp, oamenii din Kiev s-au aliniat la centrul de transfuzii pentru a dona sânge.

15:40 Patru rachete balistice au fost lansate dinspre Belarus către sud-vest, potrivit Forțelor Terestre ucrainene.

15:30 Imagini cu o confruntare dintre două avioane de vânătoare pe cerul Kievului au fost publicate de presa ucraineană. În imagini se poate observa că este vorba de un MiG-29 al Forțelor Aeriene ale Ucrainei și un Suhoi Su-25 al Forțelor Aeriene ruse.

13.30 MApN acuză un incident cu Rusia în Marea Neagră: O navă militară aflată în apropierea Zonei Economice Exclusive a României deviază sau oprește nave comerciale.

13:26 Serviciul Vamal al Ucrainei declară că soldații ruși au intrat oficial în regiunea Kiev. Mai devreme au apărut mai multe clipuri video în care martorii spun că au văzut cel puțin 30 de elicoptere rusești care atacă orașul Hostomel, aflat la mai puțin de 20 de kilometri de Kiev. Presa de la Kiev susține că 3 elicoptere au fost doborâte.

13:20 Ucraina este lovită de un al doilea val de atacuri cu rachetă, a declarat joi un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.

Autorităţile de la Kiev spun că primul val, lansat la scurt timp după ce preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat joi dimineaţă o operaţiune militară, a lovit centre de comandă militare şi alte clădiri din mai multe oraşe din Ucraina, conform Agerpres.

În acelaşi timp, ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a declarat că Rusia desfăşoară o ofensivă de amploare, din mai multe direcţii, şi că forţele ucrainene rezistă atacului.

„Nu, nu este o invazie rusă doar în estul Ucrainei, ci un atac de amploare din mai multe direcţii”, a scris Kuleba pe Twitter.

Armata ucraineană a suspendat operaţiunile din porturile Ucrainei, a anunţat un consilier prezidenţial.

Operaţiunile de pe căile ferate continuă, a mai spus el.

Zeci de ucraineni vin pe jos în România, de teama războiului

12:31 La punctul de trecere a frontierei din Sighetu Marmației au ajuns, joi dimineață, pe jos, zeci de cetățeni din Ucraina care vor să intre în România de teama războiului pe care Rusia l-a declanșat în această noapte. În zilele următoare ar putea să ajungă în România mii de cetățeni ucrainieni. Oficialii de la București au declarat miercuri că s-au pregătit pentru a primi 500.000 de refugiați.

Untitled Zeci de ucraineni vin pe jos în România FOTO: captură video Digi24

Ora 12:56 Guvernul Republicii Moldova a emis o alertă de dezinformare după ce mai mulți cetățeni au primit mesaje textuale false cu invitații de înrolare în armată. Guvernul dezminte oficial această manipulare, nici un program de înrolare nu este în derulare și nu se planifică. Materialele legate de acest fals au fost transmise poliției, iar cei care distribuie astfel de falsuri poartă răspundere penală, transmit jurnaliștii din Moldova.

Ora 12:54 Ministerul Apărării din Ucraina: Am oprit atacul armatei ruse în Mariupol, Cernihiv și Șceaste.

11:50: Autoritățile ucrainene anunță că „două ținte neidentificate s-au apropiat de Insula Șerpilor din Marea Neagră”, fiind cel mai probabil vorba de nave rusești. Acestea le-ar fi cerut grănicerilor să se predea. Insula Șerpilor se află la mai puțin 50 de kilometri de Sulina, fiind un punct strategic în Marea Neagră.

Potrivit autorităților de la Kiev, coloanele de tancuri rușești au intrat în regiunea Lugansk

11:40 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ordonat trupelor sale să le producă pierderi maxime militarilor ruşi care au invadat Ucraina, a transmis pe Facebook comandantul şef al forţelor armate ucrainene, generalul Valeri Zelujni, potrivit AFP.

De asemenea, într-o declarație de presă, acesta a spus că Ucraina rupe relațiile diplomatice cu Rusia. Acesta spune că Ucraina e atacată din nord și sud și „avem răniți printre militari, avem nevoie de sânge, va rugăm să veniți să donați”.

„Am închis relațiile diplomatice cu Rusia. Ucraina se apără, nu va ceda libertatea. Pentru ucraineni independența este cea mai mare libertate”, a mai declarat Zelensy.

10:30 Primele informații despre victimele invaziei din Ucraina. Cel puțin opt persoane au fost ucise și nouă au fost rănite în bombardamentele rusești, a declarat un consilier al ministrului ucrainean de interne, potrivit Reuters.

Ora 10:26 Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a convocat o reuniune urgentă a consiliului extern și de apărare al națiunii, pentru a discuta despre invazie și cum să protejeze cel mai bine etnicii greci care trăiesc în Ucraina, notează The Guardian.

Ora 10:24 Ministrul de externe al Regatului Unit a promis sancțiuni „fără precedent” pentru a pedepsi „decizia îngrozitoare” a Rusiei de a invada Ucraina, scrie The Guardian.

Ora 10:19 Spania și Portugalia au condamnat atacul Rusiei asupra Ucrainei, transmite The Guardian. Prim-ministrul Spaniei, Pedro Sánchez , a postat pe Twitter :

  • „Guvernul Spaniei condamnă agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și își exprimă solidaritatea cu guvernul ucrainean și poporul său. Rămân în contact strâns cu partenerii și aliații noștri din Uniunea Europeană și NATO pentru a coordona răspunsul nostru.”

Prim-ministrul Portugaliei, António Costa, a declarat că „a condamnat cu vehemență” atacul Rusiei asupra Ucrainei, adăugând:

  • „Gândurile mele sunt la poporul ucrainean în fața acestui atac nejustificat și lamentabil”.

Ambii lideri urmează să participe la un summit de urgență al UE de la Bruxelles, joi seară, o întâlnire convocată înainte ca invazia să înceapă să discute opțiunile de tragere la răspundere a Rusiei .

Ora 10:13 Ministerul Apărării din Rusia transmite prin agenția de presă rusă de stat că ”informațiile arată că unitățile Forțelor Armate ale Ucrainei își părăsesc pozițiile în masă”, anunță RIA Novosti.

Ora 10:12 Imagini emoționante: Ucrainenii se strâng în orașe și se roagă pentru pace.

Ora 10:11 Bitcoin scade cu 8%, sub 35 de mii de dolari, după ce Rusia a atacat Ucraina.

09.00 Imagini cu fragmente dintr-o rachetă de croazieră ce s-ar fi prăbușit pe un bulevard din Kiev circulă pe Twitter:

8:55 Cotidianul Wall Street Journal spune că sute de militari ucraineni se crede că ar fi fost uciși, în atacul Federației Ruse, citând surse oficiale.

Alte imagini apărute pe rețelele sociale arată lansarea unor rachete BM-30 „Smerch” din Rusia spre Ucraina, zona Belgorod, în nordul Ucrainei.

Ora 8.29 Un avion militar ucrainean a fost interceptat de avioane militare românești F16. Avionul a aterizat la Bacău.

Ora 8.22 Ministerul rus al Apărării susține că ar fi neutralizat apărarea anti-aeriană a Ucrainei. Informația nu a fost confirmată independent.

Ora 08:11 Ministrul Apărării din Ucraina a anunțat, prin Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, că cinci avioane și un elicopter ruse au fost doborâte de armata ucraineană: ”Forțele combinate oferă o respingere demnă forțelor armate ale Federației Ruse. Unitățile militare în pozițiile lor. Inamicul suferă pierderi.
Păstrați-vă calmul!”.

Ora 08:07 Ziarul rus independent Novaya Gazeta anunță că discursul video în care Putin a anunțat invadarea Ucrainei a fost înregistrat încă de luni, 21 februarie.

Ora 07:56 Rubla rusă a scăzut joi cu 5,4% până la un minim record, după ce piețele financiare au fost zguduite de decizia lui Vladimir Putin de a invada Ucraina. Bursa din Moscova a anunțat joi dimineață că a suspendat tranzacțiile pe toate piețele. Yenul și dolarul american au crescut, împreună cu aurul și alte mărfuri valoroase, cum ar fi nichelul și grâul. Piețele bursiere au înregistrat pierderi semnificative, transmite The Guardian.

Ora 07:54 Stoltenberg și Blinken discută despre apărarea teritoriului NATO după ce Rusia a început războiul în Ucraina, transmite Bloomberg.

07.40 HARTĂ - Atacurile Rusiei:

Harkiv, Dnipro, Mariupol, Kiev și Odesa sunt doar câteva din orașele vizate de atacurile rusești de joi dimineața.

Dincolo de exploziile auzite lângă orașe, bombardamente ar mai fi avut loc și în apropiere de alte baze militare precum Chuguev, Myrohorod, Kramatorsk, Vasylkiv.

Livemapua.com , un serviciu care documentează atacurile conflictului ruso-ucrainean încă din 2014, a publicat o hartă cu locurile unde au fost raportate până la această oră atacuri.

Harta zonelor din Ucraina unde s-au auzit explozii. Foto: CNN

Potrivit CNN, convoaie militare trec prin punctul de frontieră dintre Belarus și Ucraina dinspre Belarus.

7:20 În imaginile care apar pe rețelele sociale, pot fi observate trupe de desant rusești parașutate în orașul ucrainean Harkov.

Între timp, în capitala Kiev au fost pornite sirenele antiaeriene.

Ora 07:13 Harta atacurilor în Ucraina la această oră:

Sursa: Twittter / BNO News

07.11 Trupele rusești au ajuns în Odesa în timp ce altele se îndreaptă spre Kharkiv. Anunțul a fost făcut de ministrul ucrainean de interne.

6:50 Ministerul de Interne ucrainean spune că la nivel național ar fi sute de răniți în urma atacurilor, potrivit CNN.

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a avut o primă reacție după atacul Rusiei și le-a transmis cetățenilor ucraineni să își păstreze calmul și să rămână în case. Acesta a anunțat că va fi impusă starea de război.

Zelenski a discutat la telefon cu președintele SUA Joe Biden.

„Dragi cetățeni ucraineni, în această dimineață, președintele Putin a anunțat o operațiune militară specială în Donbas. Rusia a efectuat lovituri asupra infrastructurii noastre militare și a polițiștilor noștri de frontieră. S-au auzit explozii în multe orașe din Ucraina. Introducem legea marțială pe întreg teritoriul țării noastre.

Acum un minut am avut o conversație cu președintele Biden. SUA au început deja efortul internațional. Astăzi ar trebui să vă păstrați calmul. Stai acasă dacă puteți. Noi lucrăm. Armata lucrează. Întregul sector al apărării și securității funcționează.

Fără panică. Suntem puternici. Suntem pregătiți pentru tot. Vom câștiga pentru că suntem Ucraina.”, a spus Zelensky.

6:35 Conducerea militaro-politică a Ucrainei este paralizată, trupele sunt complet demoralizate. Nici măcar nu au declarat război. „Războiul durează de o oră și jumătate și Forțele Armate ale Ucrainei au fost deja complet învinse”, spun surse citate de presa de la Kiev.

Surse militare declară că întreaga flotă ucraineană a fost distrusă.

ACTUALIZARE 24 FEBRUARIE 6:30 Potrivit ultimelor informații, a început operațiunea de debarcare a forțelor ruse în Marea Neagră și Marea Azov, spun surse din Ministerul Apărării din Ucraina pentru Interfax.

Operațiunea militară a Rusiei pare una completă, cu atacuri de artilerie, atacuri aeriene și debacarea forțelor ruse în Odesa și Mariupol. Operațiunea militară a început chiar în timpul unei ședințe a Consiliului de Securitate al ONU.

Relatările jurnaliștilor și ale martorilor oculari, așa cum reies din postările de pe rețelele sociale, sugerează ca armata rusă atacă Ucraina simultan din nord, est și sud. Corespondentul The Guardian la Kiev, Luke Harding, citează comandamentul armatei Ucrainei care susține ca rușii ataca ținte militare.

Un avion de luptă rus efectuează lovituri aeriene asupra bazelor brigăzilor 25 și 93 ucrainene din regiunea Dnipropetrovsk.

Kievul ar fi atacat cu rachete balistice.

„Putin tocmai ce a început o invazie pe scară largă în Ucraina”, a declarat ministrul de Externe al Ucrainei.

De asemenea, la granița cu Crimeea a fost atacată o bază militară ucraineană.

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski a anunțat că va convoca Consiliul Național pentur Securitate și Apărare pentru a declara stare de război.

6:00 Potrivit ultimelor informații, a început operațiunea de debarcare a forțelor ruse în Marea Neagră și Marea Azov, spun surse din Ministerul Apărării din Ucraina pentru Interfax.

Operațiunea militară a Rusiei pare una completă, cu atacuri de artilerie, atacuri aeriene și debacarea forțelor ruse în Odesa și Mariupol. Operațiunea militară a început chiar în timpul unei ședințe a Consiliului de Securitate al ONU.

Relatările jurnaliștilor și ale martorilor oculari, așa cum reies din postările de pe rețelele sociale, sugerează ca armata rusă atacă Ucraina simultan din nord, est și sud. Corespondentul The Guardian la Kiev, Luke Harding, citează comandamentul armatei Ucrainei care susține ca rușii ataca ținte militare.

Un avion de luptă rus efectuează lovituri aeriene asupra bazelor brigăzilor 25 și 93 ucrainene din regiunea Dnipropetrovsk.

Kievul ar fi atacat cu rachete balistice.

„Putin tocmai ce a început o invazie pe scară largă în Ucraina”, a declarat ministrul de Externe al Ucrainei.

Bază militară ucraineană, din apropiere de Crimeea. Sursa: NEXTA

5:50 La primele ore ale dimineții, după exploziile din Kiev, lumea panicată pleacă din oraș. În imaginile publicate din capitala Ucrainei se pot vedea coloane de mașini.

5:45 Președintele american Joe Biden a descris acțiunile președintelui rus Vladimir Putin drept un „război ales premeditat, care va aduce o pierdere catastrofală de vieți omenești și suferință umană”.

„Doar Rusia este responsabilă pentru moartea și distrugerea pe care le va aduce atacul”, a mai spus Biden.

Președintele american a precizat că va „trage Rusia la răspundere”, declarând, totodată, că monitorizează situația de la Casa Albă și că va primi actualizări de la echipa sa de securitate națională.

În același timp, Joe Biden a spus că va colabora cu aliații din NATO pentru a coordona un răspuns comun, subliniind că SUA nu vor trimite trupe americane în Ucraina. De asemenea, liderul de la Casa Albă a declarat că se va adresa poporului american în cursul zilei de joi.

CNN: Avioane de luptă se întreaptă către orașul Harkov

ACTUALIZARE 24 FEBRUARIE 5:40 „Se aud avioane de luptă peste Belgorod, îndreptându-se posibil spre Harkov”, transmite Frederik Pleitgen, corespondent CNN.

Explozii în Kiev, Odesa Harkov și în estul Ucrainei

În capitala Kiev s-au auzi cel puțin cinci explozii puternice, joi dimineața, după ce Rusia a început ofensiva în Ucraina, potrivit CNN. De asemenea, explozii s-au auzit și în Harkov, dar și în Odesa relatează presa ucraineană.

Explozii puternice în Mariupol. Sursa: ZN UA

Președintele rus Vladimir Putin a avut un discurs joi dimineață, în jur de ora 5.30 (4.30 ora României), în care a declarat că „toate analizele arata că confruntarea Rusiei cu aceste forțe este de neevitat”.

Vladimir Putin, declarații:

URSS a făcut eforturi enorme să evite războiul.

Am reușit să distrugem nazismul, dar am pierdut milioane de oameni.

Nu vom mai permite așa ceva.

Cei care ne numesc dușmani au mulți bani și posibilități, și știm asta, și știm posibilitățile noastre de a rezista acestor impertinențe.

Din punct de vedere militar, Rusia modernă, chiar după destrămarea URSS este una dintre cele mai mari puteri militare.

Nu trebuie să uite nimeni că în cazul unui atac direct la adresa noastră, agresorul va fi distrus și doborât.

Acum, cu extinderea NATO în est, situația pentru țara noastă este periculoasă.

Mai mult, NATO vor să se extindă și mai mult. Nu ne mai putem doar uita la ce se întâmplă.

Extinderea infrastructurii spre est și acapararea militară Ucrainei...

Politica SUA este reținerea Rusiei, pentru noi este o întrebare legata de viata și moarte. Este linia roșie despre care am vorbit.

Au trecut linia roșie.

(...)

Acțiunile noastre sunt autoapărare de la amenințările la adresa noastră

Trebuie sa ma adresez către militarii ucraineni

Dragi tovarăși

Părinții voștri nu s au luptat cu nazismul pentru ca voi acum sa ascultați odinile Kievului

Va cer sa depuneți armele și sa plecați acasă

Toți cei care vor face asta vor fi lăsați sa plece

Câteva cuvinte pentru cei care vor fi seduși sa se implice

Trebuie sa știți ca răspunsul Rusiei va fi imediat

Și va aduce la asemenea consecințe cu csre nu v ați mai confruntat

Sper ca am fost auzit

Dragi ruși, națiunea se tine pe cultură, experienta și capacitatea de a aduna toate forțele pentru a merge înainte

Noi știm ca adevărată putere este în adevăr, care este de partea noastră

Nu a forței ca, în cazul imperiului minciunii desprw care am vorbit la început

Sunt convins ca ofițerii ruși își vor îndeplini cu dăruire datoria

Știu ca lumea economica și politica este de partea noastă

Asta însemna că obiectivele propuse vor fi atinse

Cred în susținerea dumneavoastră

In puterea pe care ne-o da dragostea pentru patrie









Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…