LIVE TEXT | Război în Ucraina. Nu este preconizată o cădere sau încercuire iminentă a Bakhmutului. Forțele Wagner par a fi epuizate

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Nu este preconizată o cădere sau încercuire iminentă a Bakhmutului. Forțele Wagner par a fi epuizate

Forțele convenționale ruse ar putea înlocui forțele epuizate Wagner PMC prin relocarea lor de la Bakhmut, pe linia frontului din sudul Ucrainei.

Mercenari Wagner. Foto: Arhiva Adevărul

UPDATE 06.21 Forțele ruse au continuat atacurile terestre limitate pentru a recâștiga pozițiile pierdute de-a lungul liniei Svatove-Kreminna pe 31 ianuarie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Novoselivske (16 km nord-vest de Svatove) și Bilohorivka (12 km sud de Kreminna) în regiunea Lugansk. și Yampolivka (16 km vest de Kreminna) în regiunea Donețk. Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe de Est al Ucrainei, colonelul Serhiy Cherevaty, a declarat la 31 ianuarie că avansurile ucrainene pe linia Svatove-Kreminna au încetinit. Imaginile de luptă geolocalizate publicate pe 30 ianuarie arată artileria rusă lovind o poziție ucraineană la aproximativ 8 km vest de Kreminna, indicând că forțele ucrainene au avansat la 8 km de așezare.

image

UPDATE 05.55 Forțele ucrainene au continuat să lovească zonele de concentrare ruse din regiunea ocupată Lugansk. Fotografiile geolocalizate postate pe 31 ianuarie confirmă afirmațiile făcute de Republica Populară Lugansk (LNR) că trupele ucrainene au lovit Kadiivka (la 48 km vest de orașul Lugansk pe autostrada T0504 Lysychansk-Lugansk City) cu HIMARS.

UPDATE 05.17 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în jurul orașului Bakhmut pe 31 ianuarie. Purtătorul de cuvânt al Grupării de forțe de Est al Ucrainei, Serhiy Cherevaty, a raportat că au avut loc 42 de angajamente între forțele ucrainene și cele rusești în zona Bakhmutului în ultimele 24 de ore. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropierea orașului Bakhmut; la 29 km nord-est de Bakhmut, lângă Spirne, Krasna Hora și Paraskoviivka; și la 7 km sud-vest de Bakhmut lângă Ivanivske și Klishchiivka. O sursă afiliată Regimentului 105 de pușcași din Republica Populară Donețk (DNR) a susținut că forțele ruse au capturat Sacco și Vanzetti (la 17 km nord de Bakhmut), deși ISW nu a observat nicio dovadă vizuală care să verifice această afirmație. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că „voluntarii detașamentelor de asalt” cu sprijinul unităților ruse convenționale, au capturat Blahodatne (11 km nord de Bakhmut). ISW a raportat anterior că imaginile geolocalizate publicate pe 29 ianuarie indică faptul că forțele ruse probabil au capturat așezarea. Ministerul Rusiei continuă să se refere la Grupul Wagner drept „voluntari ai detașamentelor de asalt” pentru a minimiza responsabilitatea Grupului Wagner pentru progresele tactice din zona Bakhmut, recunoscând în același timp rolul său. Sursa afiliată Regimentului 105 Pușcași DNR a susținut că forțele ruse au început un asalt masiv asupra orașului Bakhmut pe 30 ianuarie și au avansat la periferia de est a orașului.

image

UPDATE 04.39 Introducerea forțelor convenționale rusești pe linia frontului din Bakhmut a compensat punctul culminant al ofensivei Grupului Wagner și a păstrat inițiativa pentru operațiunile rusești în jurul orașului. Prognoza ISW din 27 decembrie că ofensiva rusă împotriva lui Bakhmut a culminat a fost inexactă. Ofensiva Grupului Wagner a culminat, după cum a evaluat ISW pe 28 ianuarie, dar comanda rusă a angajat suficiente forțe convenționale ruse în efortul de a o revigora, prevenind astfel atingerea punctului culminant general al ofensivei asupra Bakhmutului, ofensivă care continuă. Comandantul unei unități ucrainene care operează în Bakhmut, Denys Yarolavskyi, a confirmat că trupele militare convenționale ruse „super calificate” întăresc acum unitățile de asalt ale companiei militare private (PMC) ale Grupului Wagner într-un efort continuu de a încercui Bakhmutul. Un alt comandant ucrainean de la Bakhmut, Volodymyr Nazarenko, a confirmat, de asemenea, observațiile ISW că, comandamentul militar rus a angajat trupe de parașutiști ruse în ofensiva de la Bakhmut.

UPDATE 04.01 ISW nu prognozează căderea iminentă a Bakhmutului în fața forțelor ruse, deși comandamentul ucrainean ar putea alege să se retragă în loc să riște pierderi inacceptabile. Este extraordinar de puțin probabil ca forțele ruse să poată efectua o încercuire surpriză a forțelor ucrainene în Bakhmut. Yaroslavskyi a remarcat că militarii ucraineni vor efectua o retragere controlată a forțelor din Bakhmut pentru a salva viețile soldaților ucraineni, probabil dacă comandamentul ucrainean evaluează că riscul încercuirii orașului este iminent. Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe de Est al Ucrainei, Serhiy Cherevaty, a declarat la 31 ianuarie că forțele ucrainene sunt capabile încă să aprovizioneze efectiv unitățile în Bakhmut și a remarcat că, comandamentul militar ucrainean a elaborat mai multe planuri de urgență pentru a răspunde operațiunilor ruse din jurul Bakhmutului.

UPDATE 03.40 Oficialii ruși supraestimează din nou capacitățile militare ruse de a avansa în regiunea Donețk și în teatrul de război din Ucraina, într-o perioadă scurtă de timp. Șeful Republicii Populare Donețk, Denis Pușilin, a declarat la 31 ianuarie că ocuparea Bakhmutului va permite Rusiei să avanseze spre Kramatorsk și Slovyansk, ambele la aproximativ 40 km nord-vest de Bakhmut. Finanțatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin, a susținut anterior că ritmul mediu de înaintare a Rusiei în jurul Bakhmutului a fost de aproximativ 100 de metri pe zi, iar forțele ruse au avut nevoie de opt luni pentru a avansa de la Popasna ocupată din regiunea Lugansk și Svitlodarsk la pozițiile lor actuale în vecinătatea Bakhmutului, acoperind distanțe de 25 km și, respectiv, 22 km). Pushilin a mai susținut că ipotetica capturare rusă a lui Vuhledar ar permite forțelor ruse să lanseze operațiuni ofensive asupra Kurakhove, Marinka și Pokrovsk - în ciuda incapacității forțelor ruse de a captura Marinka din 17 martie 2022. când Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut în mod fals că a cucerit așezarea. Pușilin a susținut, de asemenea, că forțele ruse vor pune mâna pe Avdiivka, dar nu a oferit nicio explicație cu privire la modul în care forțele ruse vor străpunge fortificațiile ucrainene de aproape nouă ani din jurul așezării. Așteptările lui Pușilin cu privire la ipotetica ocupare de către Rusia a orașului Bakhmut demonstrează în continuare că rușii continuă să se confrunte cu provocări în evaluarea cu precizie a relației în timp și spațiu a capacităților militare rusești.

UPDATE 03.05 Forțele convenționale ruse ar putea înlocui forțele epuizate Wagner PMC prin relocarea lor de la Bakhmut, pe linia frontului din sudul Ucrainei. Șeful Centrului de presă ucrainean al Forțelor de Apărare al Direcției Tavrisk, colonelul Yevhen Yerin, a declarat că forțele ruse efectuează rotații de forțe nespecificate din regiunea Herson și că autoritățile ucrainene clarifică rapoartele despre sosirea forțelor Grupului Wagner în direcția operațională Zaporijia. Oficialii ucraineni au raportat pentru prima dată despre sosirea forțelor Wagner pe malul de est (stânga) din regiunea Herson pe 15 ianuarie, moment ce coincide cu punctul culminant al ofensivei Wagner din Donbas și cu capturarea Soledarului pe 12 ianuarie. Forțele ruse pot schimba forțele Wagner obosite de luptă în favoarea unităților convenționale ruse care probabil s-au odihnit și s-au refăcut de la retragerea Rusiei pe malul est (stânga) al Oblastului Herson în noiembrie.

UPDATE 02.52 Ministerul rus al Apărării (MOD) ar putea încerca să înlocuiască complet forțele Wagner de lângă Bakhmut și să încadreze structura tradițională de comandă militară rusă ca singurul învingător în jurul Bakhmutului, presupunând că forțele ruse vor lua în cele din urmă orașul. Ministerul Rusiei și finanțatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin, au făcut afirmații concurente cu privire la câștigurile recente ale Rusiei în jurul Soledar și Bakhmut după capturarea Soledarului. Ministerul Rusiei a susținut că forțele ruse au capturat Blahodatne chiar la vest de Soledar pe 31 ianuarie, după ce Prigojin a susținut că forțele Wagner au capturat așezarea pe 28 ianuarie. Probabil că Prigojin compensează capacitățile de luptă reduse ale forțelor Wagner și dependența de forțele convenționale, pretinzând câștiguri teritoriale înainte ca Ministerul Apărării să le poată revendica în mod fezabil pentru forțele convenționale ruse. Ministerul Rusiei probabil urmărește să submineze influența Grupului Wagner în Ucraina, în ciuda dependenței sale de forțele Wagner pentru a susține efortul rusesc în jurul Bakhmutului din iulie și pentru a suporta pierderi îngrozitoare pentru câștiguri teritoriale minime.

UPDATE 02.29 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în zona orașului Donețk-Avdiivka pe 31 ianuarie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Avdiivka, Vodyane (7 km sud-vest de Avdiivka) și Pervomaiske (11 km sud-vest de Avdiivka).O sursă afiliată BARS-13 (Rezervația Rusă de Luptă a Țării) a susținut că elementele BARS-14 au distrus un grup de sabotaj și recunoaștere ucrainean în apropiere de Makiivka (27 km sud-vest de Avdiivka).

UPDATE 02.15 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive localizate în vestul regiunii Donețk pe 31 ianuarie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Vuhledar (30 km sud-vest de orașul Donețk). Un blogger rus a publicat în 29 ianuarie imagini cu unități de tancuri rusești din Brigada 36 de Infanterie Motorizată de Gardă Independentă a Armatei 29 de arme întrunite din districtul militar de est, care au implicat unități de tancuri ucrainene în vecinătatea Vuhledar. Un ofițer militar ucrainean a raportat că forțele ruse nu au reușit să stabilească controlul asupra pozițiilor din apropierea Vuhledar și că pierderile mari și vremea nefavorabilă limitează eficiența în luptă a forțelor ruse în zonă. Ofițerul militar ucrainean a raportat că forțele ucrainene au eliminat cele mai experimentate formațiuni rusești în primele zile de la reînnoirea atacurilor rusești în apropiere de Vuhledar și că Brigada 155 de infanterie navală a Flotei Pacificului a suferit pierderi grele. Ofițerul militar ucrainean a raportat că forțele ruse au acumulat un număr mare de forțe în zonă și probabil că vor continua ofensiva localizată pentru capturarea Vuhledar.Surse ruse au amplificat filmările pe 30 ianuarie, pretinzând că arată elemente ale Brigăzii 155 de Infanterie Navală care intră în Vuhledar, o sursă rusă susținând că luptele au fost în desfășurare în așezarea însăși începând cu 30 ianuarie. Un blogger rus a susținut pe 31 ianuarie că forțele ucrainene au dislocat un număr mare de personal în zona Vuhledar.

UPDATE 01.42 Este puțin probabil ca forțele ruse să beneficieze în altă parte din estul Ucrainei de pe urma ofensivei localizate din jurul Vuhledar. Ministerul Apărării al Regatului Unit (UK MoD) a raportat că forțele ruse au dezvoltat probabil atacuri de sondare lângă Pavlivka (36 km sud-vest de orașul Donețk) și Vuhledar într-un asalt ofensiv mai concertat, cu scopul de a dezvolta o nouă axă de avans în regiunea Donețk. Cu toate acestea, dezvoltarea unei noi axe de înaintare a Rusiei este puțin probabil să întărească alte ofensive rusești în estul Ucrainei, din cauza lipsei aparente de coordonare operațională între aceste ofensive separate și a distanțelor dintre ele. ISW a evaluat anterior că o ofensivă rusă localizată în zona Vuhledar face parte dintr-un efort mai amplu de dispersare a forțelor ucrainene de-a lungul liniei frontului în Ucraina și de a stabili condițiile pentru o ofensivă rusă decisivă în vestul Oblastului Lugansk. Forțele ruse ar trebui probabil să activeze o ofensivă pe scară largă din vecinătatea orașului Donețk pentru a genera coerență operațională între ofensivele din jurul Vuhledar și operațiunile din jurul Bakhmut. ISW nu a observat nicio dovadă a pregătirilor rusești pentru a lansa o astfel de ofensivă.

UPDATE 01.27 Forțele ruse acordă prioritate activităților de sabotaj și recunoaștere față de câștigurile teritoriale din sudul Ucrainei. Șeful Centrului de presă ucrainean al Forțelor de Apărare al Direcției Tavrisk, colonelul Yevhen Yerin, a declarat că grupurile rusești de sabotaj și recunoaștere și-au intensificat activitatea în jurul râului Nipro din regiunea Herson și de-a lungul liniei frontului din regiunea Zaporijia și nu încearcă să obțină câștiguri teritoriale. Statul Major ucrainean a raportat la 31 ianuarie că forțele ucrainene au distrus cel puțin cinci bărci rusești de sabotaj și recunoaștere în râul Nipro în ultima zi. Surse ruse și ucrainene nu au raportat că forțele ruse ar fi efectuat atacuri la sol în regiunea Zaporijia pentru a cincea zi consecutiv, pe 31 ianuarie.

image

UPDATE 01.08 Forțele ucrainene au efectuat un raid împotriva malului de est (stânga) al râului Nipro pe 31 ianuarie. Imaginile geolocalizate din 31 ianuarie arată două bărci pe râul Dnipro, lângă insulele deltei de la sud-vest de orașul Herson. Surse ruse au raportat că forțele ucrainene au debarcat pentru scurt timp în apropiere și au stabilit poziții într-o zonă rezidențială de pe malul râului, înainte ca focul de artilerie rusească să forțeze trupele ucrainene să părăsească malul de est. Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene recunoașteau pozițiile rusești și ar putea încerca să împiedice transferul forțelor ruse din regiunea Herson, dar nu intenționează să stabilească un cap de pod pe malul de est al râului Nipro. Raiduri intermitente ucrainene împotriva malului de est al Oblastului Herson continuă să demonstreze că forțele ruse probabil nu au control deplin asupra țărmului de est al râului Nipro.

UPDATE 00.53 Autoritățile de ocupație ruse au continuat eforturile de a restabili linia logistică rusă dintre Krasnodar Krai și Crimeea. Viceprim-ministrul rus Marat Khusnullin a anunțat că autoritățile au restaurat cea de-a patra și ultima deschidere a podului rutier pentru Podul peste strâmtoarea Kerci pe 31 ianuarie. Autoritățile de ocupație au instalat cel de-al treilea fir de mers de pe podul rutier pe 26 ianuarie. Khusnullin a reiterat că Rusia intenționează să redeschidă podul peste strâmtoarea Kerci pentru traficul rutier în martie 2023. Forțele ruse au continuat să efectueze lovituri de artilerie de rutină împotriva zonelor din regiunile Zaporizhia, Herson, Mykolaiv și Dnipropetrovsk la 31 ianuarie.

UPDATE 00.33 Oficialii ucraineni continuă să susțină evaluarea ISW că o ofensivă rusă iminentă în lunile următoare este cea mai probabilă cale de acțiune (MLCOA) și au sugerat în continuare că forțele ucrainene intenționează să lanseze o contraofensivă mai mare. Secretarul Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a declarat într-un interviu din 31 ianuarie pentru Sky News că forțele ruse se pregătesc pentru o „escaladare maximă” în Ucraina în următoarele două-trei luni și ar putea face acest lucru în următoarele două-trei săptămâni pentru a coincide cu prima aniversare a invaziei ruse a Ucrainei. Șeful Direcției Principale de Informații Militare (GUR) din Ucraina, Kyrylo Budanov, a declarat într-un interviu din 31 ianuarie pentru Washington Post că forțele ruse se vor concentra pe ocuparea unei zone mai mari din regiunile Lugansk și Donețk, susținând evaluarea ISW că forțele ruse par să se pregătească pentru o ofensivă iminentă în estul Ucrainei, în special în regiunea Lugansk. Budanov a afirmat că în prezent există 326.000 de militari ruși care luptă în Ucraina, excluzându-i pe cei aproximativ 150.000 de militari mobilizați, aflați încă în perioada de antrenament, și care nu sunt angajați încă în ostilități. Armata rusă va continua probabil să acumuleze forțe convenționale în regiunea Lugansk și să sporească desfășurarea personalului mobilizat rămas în estul Ucrainei în sprijinul unui efort strategic decisiv iminent în vestul Oblastului Lugansk. Danilov a sugerat că forțele ucrainene au propriile planuri de operațiuni în lunile următoare, iar Budanov a declarat că forțele ucrainene trebuie să readucă Crimeea sub controlul Ucrainei până în vara anului 2023. Budanov a declarat recent că forțele ucrainene intenționează să lanseze o contraofensivă majoră în toată Ucraina în primăvara lui 2023 „din Crimeea până în Donbas”.

UPDATE 00.19 Bloggerii proeminenți ruși continuă să expună eșecurile militare rusești din Ucraina prin platforme cu o din ce în ce mai mare vizibilitate. Un proeminent blogger rus a susținut la televiziunea de stat rusă, în direct, că Forțele Aeropurtate Ruse (VDV) și-au pierdut 40-50% din personal între începutul invaziei Rusiei în Ucraina și septembrie 2022. Raportarea publică a acestei cifre semnificative, indiferent de acuratețea ei, subminează în mod deosebit eforturile Ministerului rus al Apărării (MOD) de a minimiza numărul victimelor raportate în spațiul informațional rus. Kremlinul a încercat recent să integreze câțiva bloggeri selecționați, inclusiv acesta, în controlul său narativ, oferindu-le platforme la radiodifuzorii de stat rusi, încercând, de asemenea, să reînvie eforturile de cenzură care vizează comunitatea mai largă de bloggeri care critică Kremlinul și Ministerul rus al Apărării (MOD). Efortul Kremlinului de a aduna un grup select de bloggeri, oferindu-le mai multe platforme publice și mai vizibile, se poate întoarce împotriva lor, deoarece boggerii pot profita de oportunitatea de a apela la comunitatea ultranaționalistă rusă care a fost din ce în ce mai critică cu privire la conduita războiului adoptată de către Kremlin.

ȘTIRE INIȚIALĂ Rusia continuă să uzeze de legile împotriva terorismului pentru a justifica represiunile interne. Surse ruse au raportat la 31 ianuarie că Judecătoria Militară Centrală l-a găsit pe Vladislav Borisenko vinovat de un act terorist și l-a condamnat la 12 ani de închisoare pentru rolul său într-un atac cu cocktail Molotov din mai 2022 asupra biroului de înregistrare militară Nijnevartovsk din Khanty-Mansi Okrug. Acesta este primul caz în care autorul unui atac asupra unui birou de înregistrare militară este acuzat oficial de comiterea unui act terorist. Intensificarea aparentă a acuzațiilor pentru astfel de incidente de distrugere a proprietății și huliganism indică faptul că sistemul judiciar rus caută din ce în ce mai mult să impună pedepse mai dure actelor de disidență internă pe măsură ce războiul din Ucraina continuă, așa cum a evaluat anterior ISW. Președintele rus Vladimir Putin a semnat suplimentar un decret la 31 ianuarie care simplifică procesul de implementare a alertelor de amenințare teroristă în Rusia. Decretul permite regiunilor ruse să introducă un „nivel terorist” ridicat pentru o perioadă nedeterminată, anulând astfel limita anterioară de 15 zile. Decretul din 31 ianuarie este o extindere a decretului legii marțiale din 19 octombrie a lui Putin, care a introdus niveluri diferite de „pregătire pentru legea marțială” în regiunile ocupate ale Ucrainei și regiunile de graniță cu Rusia. Noul decret va permite regiunilor rusești care operează la un „nivel galben” de amenințare teroristă (precum în regiunile Belgorod, Bryansk și Kursk) să oprească și să caute în vehicule la frontierele administrative, arme și explozibili, activități care anterior erau permise doar în codul „roșu”.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Când m-a sunat Bro să mă întrebe dacă accept să apar topless în filmul lui, am zis „Da” fără să mă gândesc la nimic”

2 Zodiile cele mai loiale în dragoste: îți vor fi alături la bine și la rău. Ce nativ este cel mai bun partener de viață

3 Ce mesaj a transmis Nelu Cortea după eliminarea lui Cătălin Scărlătescu și Doinei Teodoru din America Express

4 „Mă uit în jos și îmi place ceea ce văd!”

5 Ce se află dincolo de moarte. Mărturia unui bărbat căruia i s-a oprit inima