LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski afirmă că cu cât Ucraina va fi mai puternică, cu atît Rusia va fi mai slabă, iar războiul va dura mai puţin

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski afirmă că cu cât Ucraina va fi mai puternică, cu atît Rusia va fi mai slabă, iar războiul va dura mai puţin

UPDATE 06:00 Mii de ruşi s-au refugiat în Serbia

Mii de ruşi au ales să se refugieze în Serbia după invazia trupelor ruse în Ucraina. Decizia acestora a venit după ce marile companii au ales să înceteze activitatea pe teritoriul Rusiei. Printre acestea se numără şi companiile de streaming online.

"S-au mutat fiindcă în Rusia nu mai funcţionează Spotify şi Netflix”, a declarat o activistă rusoaică stabilită în Serbia.

Zelenski: Cu cât va fi Ucraina mai puternică, cu atât va fi Rusia mai slabă şi va dura războiul mai puţin

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un nou discurs către naţiune, că în cazul persoanelor cu cetăţenie rusă “tăcerea se apropie de nivelul complicităţii” şi că războiul va dura mai puţin dacă Ucraina va fi mai puternică şi Rusia mai slabă.

“Lucrăm pentru noi sancţiuni pentru Rusia şi pentru stimularea cetăţenilor statului terorist să îşi simtă partea de responsabillitate pentru ce se întâmplă. Discuţia despre restricţiile cu privire la viză în Europaa pentru deţinătorii de paşaport rusesc se extinde în fiecare zi, se alătură noi state şi noi politicieni. În cele din urmă, aar putea duce la deciziile corespunzătoare. Le sunt recunoscător ofiţerilor noştri de la informaţii, poliţiştilor, jurnaliştilor şi tuturor celor care muncesc pentru stabilirea datelor complete despre ucigaşii ruşi. (...)

Trebuie să ne amintim că atunci când răul ajunge la asemenea proporţii, tăcerea oamenilor se apropie de nivelul complicităţii. Dacă ai cetăţenie rusă şi rămâi tăcut, asta înseamnă că nu lupţi, că susţii ce se întrâmplă. Şi indiferent unde eşti, în Rusia şi în străinătate – vocea ta ar trebui să susţină Ucraina, drept urmare să fie împotriva războiului”, a spus Zelenski, relatează news.ro.

UPDATE 05:00 Noi bombardamente au avut loc în apropierea centralei nucleare Zaporojie

Duminică seară, noi obuze de artilerie au lovit oraşul ucrainean Energodar, în apropiere de centrala nucleară de la Zaporojie. Atacurile ruse continuă deşi Rusia a cerut ca ONU să asigure securitatea sitului, relatează Hotnews.

Locuitorii din Rubijne îşi dezgroapă morţii îngropaţi pe grabă pentru a le oferi o înmormântare demnă

Locuitorii din oraşul Rubijne au început să dezgroape cadavrele pe care au fost nevoiţi să le îngroape în grabă în curţile caselor lor, pe timpul luptelor intense. Scopul acestora este de a le oferi celor dragi o înmormântare demnă.

UPDATE 04:00 Putin doreşte ca Rusia şi Coreea de Nord să îşi extindă relaţiile bilaterale

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis omologului său nord coreean Kim Jong Um, cu ocazia sărbătoririi eliberării Coreei de Nord, că doreşte ca cele două ţări sp aibă legături bilaterale mai strânse. Putin consideră că este în interesul ambelor ţări această colaborare şi ar ajuta la consolidarea securităţii şi stabilităţii în peninsula coreană şi în regiunea Asiei de Nord-Est, relatează Agerpres.

UPDATE 00:00 Doi oameni au murit în regiunea Odesa, în urma exploziei unui dispozitiv în apă

Purtătorul de cuvânt al comandamentului operaţional "Sud", Vladislav Nazarov, a declarat, pe reţelele de socializare că în satul Zatoka două persoane au murit şi una a fost rănită în urma detonării unui dispozitiv exploziv, relatează Libertatea.ro.

„Pe una dintre plajele de lângă Odesa din regiunea Bilhorod-Nistru, două persoane au fost ucise şi o persoană a fost rănită după ce un dispozitiv necunoscut a explodat în apele de coastă”, a spus Vladislav Nazarov pe Telegram.

Ucrainenii au lovit din nou podul Antonivski, din Herson

Forţele ucrainene au bombardat din nou podul Antonivski, de pe râul Dnipro. Acest pot a mai fost lovit de ucraineni în repetate rânduri pentru a le face dificil transportul ruşilor.

„Continuăm să tragem asupra arterelor de transport şi logistică din teritoriul ocupat temporar, deoarece avem intenţia clară de a-i ajuta pe ocupanţi să ia decizia corectă şi să-şi îndrepte următoarele „gesturi de bunăvoinţă” în direcţia de care avem nevoie”, a transmis Natalia Humeniuk, purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Operaţional Sud al Ucrainei.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Mare lovitură pentru Kremlin. Kârgâzstan și Kazahstan adoptă alfabetul latin, renunță la cel chirilic: „Russkiy Mir se destramă”

2 SUA răspund Rusiei cu USS Gerald R. Ford - cel mai modern și scump portavion construit vreodată. Nava, pregătită de prima misiune

3 Moarte stupidă pentru un fotomodel, în camera de hotel. Tânăra a confundat ușa de la toaletă

4 Lovitură sub centură pentru Putin de la aliatul său, Lukașenko

5 „Regrupare tactică” la Lîman. Forțele de ocupație fug mâncând pământul. Kievul spune că toate căile de acces sunt ”sub controlul focului” ucrainean