LIVE TEXT | Război în Ucraina. Producția de apărare ucraineană va crește de 6 ori în 2024

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Producția de apărare ucraineană va crește de 6 ori în 2024

Ucraina ar avea nevoie de 15-17 milioane de obuze de artilerie și mortiere pentru a purta un război care să-i redea granițele din 1991.

Foto: Profimedia

UPDATE 05.29 Federația Rusă ar putea ataca Europa în următorii câțiva ani, consideră prim-ministrul polonez Donald Tusk. El a menționat că aproape întreaga economie rusă „a trecut la sistemul de reînarmare în timp de război”, iar Europa este cu mult în urmă în acest sens. „Nimeni nu se poate îndoi că, din punct de vedere strategic, Europa este obiectul agresiunii ruse, iar acest lucru se va întâmpla atunci când superioritatea Rusiei în capacități militare va deveni evidentă”, a scris Rzeczpospolita, citându-l pe acesta. Prim-ministrul Poloniei, împreună cu ministrul Afacerilor Externe, Radosław Sikorski, au pregătit un apel la NATO. Acesta este legată de atacul terorist rusesc asupra Ucrainei din 29 decembrie, când una dintre rachetele rusești a zburat peste teritoriul Poloniei.

UPDATE 05.18 Rusia și Ucraina au efectuat un schimb de prizonieri de război (POW) pe 3 ianuarie, în ceea ce a fost cel mai mare schimb de prizonieri de război de până acum și primul schimb oficial de prizonieri de război din august 2023 și până în prezent. Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a anunțat că peste 200 de soldați și civili ucraineni s-au întors în Ucraina din captivitatea Rusiei, inclusiv personalul Forțelor Armate Ucrainene, Gărzii Naționale, Marinei și Serviciul de Stat al Grăniceri. Comisarul Radei Supreme ucrainene pentru drepturile omului, Dmytro Lubinets, a clarificat ulterior că 230 de angajați ucraineni s-au întors în Ucraina în cel de-al 49-lea schimb de prizonieri de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. Lubinets și Zelensky au remarcat că mulți dintre prizonierii de război ucraineni au luptat și au fost capturați pe Insula Șerpilor și în Mariupol, sugerând că acești soldați au fost în captivitate rusă aproape doi ani. Ministerul rus al Apărării (MOD), la rândul său, a declarat că 248 de militari ruși s-au întors în Rusia ca parte a schimbului și a mulțumit în special Emiratelor Arabe Unite (EAU) pentru rolul său în medierea schimbului. Sursele ruse nu au fost de acord cu privire la numărul exact de ucraineni returnați în schimb, unii susținând că a fost 173, iar alții susținând că a fost „până la 230”. Raportul favorabil Rusiei dintre prizonierii de război ruși și prizonierii de război ucraineni, era de mult așteptat, susțin sursele ruse, având în vedere un schimb de prizonieri profund nepopular din septembrie 2022, care a schimbat 215 de prizonieri ucraineni, inclusiv lideri capturați ai regimentului Azov pe care Rusia promisese inițial să-i închidă cel puțin până la sfârșitul războiul, pentru 55 de prizonieri de război ruși și prizonieri politici, inclusiv prietenul personal al lui Putin, oligarhul ucrainean pro-rus Viktor Medvechuk.

UPDATE 04.51 Momentul aparentei dorințe a Rusiei de a participa la cel mai mare schimb de prizonieri de la începutul războiului și primul schimb în aproape cinci luni este de remarcat. Reprezentantul Cartierului General de Coordonare din Ucraina pentru Tratarea Prizonierilor de Război, Petro Yatsenko, a declarat, la 17 noiembrie 2023, că Rusia a implementat o înghețare a schimburilor de prizonieri de război în vara anului 2023 dintr-un motiv nespecificat. După cum a raportat recent ISW, au existat mai multe incidente în ultimele săptămâni în care forțele ruse au folosit prizonieri ucraineni în încălcări aparente ale Convenției de la Geneva privind prizonierii de război, inclusiv folosirea unui batalion de foști prizonieri ucraineni în luptă activă, folosind prizonierii de război ucraineni ca scuturi umane. și executarea sumar a prizonierilor de război ucraineni predați, care erau în mod evident hors de luptă. Este posibil ca înalta conducere militară rusă să fi ales să se angajeze într-un schimb de prizonieri atât de mare în acest moment pentru a submina rapoartele despre abuzurile rusești asupra prizonierilor de război ucraineni și a arăta Rusia ca fiind interesată să opereze în limitele dreptului și normelor internaționale. ISW a evaluat frecvent că înalți oficiali ruși sunt adesea foarte investiți în prezentarea Rusiei ca aderând la liniile directoare umanitare și de altă natură juridică, iar momentul acestui schimb de POW poate face parte din acest efort informațional mai larg.

UPDATE 04.39 Prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal a declarat la 3 ianuarie că Ucraina intenționează să-și sporească de șase ori producția industrială de apărare (DIB) în 2024. Shmyhal a reiterat declarația președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky din 27 decembrie conform căreia capacitatea de producție DIB a Ucrainei s-a triplat în 2023, comparativ cu 2022 și a subliniat importanța unor drone, obuze, muniție și vehicule blindate suplimentare pentru forțele ucrainene. Shmyhal a declarat că guvernul ucrainean a alocat peste 760 de miliarde de grivne (aproximativ 20 de miliarde de dolari) pentru plăți către personalul militar și mai mult de 265 de miliarde de grivne (aproximativ 7 miliarde de dolari) pentru achiziționarea, producerea și repararea armelor în 2024. Shmyhal a pledat, de asemenea, pentru planul occidental raportat de a folosi activele rusești înghețate pentru a finanța viitoarea reconstrucție a Ucrainei. Comentariile lui Shmyhal vin după câteva zile de atacuri rusești pe scară largă care au vizat în primul rând instalațiile DIB și infrastructura militară ucraineană. ISW a evaluat anterior că atacurile ruse raportate împotriva instalațiilor industriale ucrainene au ca scop probabil să împiedice Ucraina să dezvolte capacități cheie pentru a susține operațiunile pentru un efort de război mai lung. Conform unui expert militar ucrainean, Ucraina ar avea nevoie de 15-17 milioane de obuze de artilerie și mortiere pentru a purta un război care să-i redea granițele din 1991.

UPDATE 04.19 Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a anunțat pe 3 ianuarie că, NUC - Consiliul NATO-Ucraina va organiza o reuniune de urgență ca răspuns la recentele atacuri aeriene în masă ale Rusiei împotriva Ucrainei. Kuleba a numit întâlnirea viitoare un „semn al unității euro-atlantice în fața terorii ruse” și a menționat că întărirea apărării aeriene a Ucrainei va fi unul dintre subiectele cheie ale întâlnirii. NUC s-a întâlnit pentru prima dată la 29 noiembrie 2023, pentru a discuta foaia de parcurs către interoperabilitatea deplină a Ucrainei cu NATO și pașii pentru creșterea producției de arme și muniție.

UPDATE 04.08 Statele membre NATO continuă inițiativele de sprijinire a operațiunilor ucrainene în domeniul aerian. Ministrul norvegian al apărării, Bjørn Arild Gram, a anunțat pe 3 ianuarie că Norvegia furnizează două avioane de luptă F-16 și 10 instructori pentru a instrui personalul militar ucrainean în Danemarca. Gram a declarat că partenerii Ucrainei vor lucra „zi și noapte” pentru a înființa o forță aeriană ucraineană modernă și durabilă. NATO a anunțat, de asemenea, într-o declarație din 3 ianuarie, că Agenția de Sprijin și Achiziții a NATO va sprijini o coaliție de state membre, inclusiv Germania, Țările de Jos, România și Spania, pentru a achiziționa până la 1.000 de rachete Patriot pentru a întări apărarea antiaeriană a statelor membre, în plus. menționând că partenerii NATO au furnizat anterior Ucrainei sisteme Patriot. Nu este clar dacă Ucraina va primi vreuna dintre cele 1.000 de rachete Patriot sau în ce interval de timp. Contractul de 5,5 miliarde de dolari va sprijini înființarea unei unități de producție de rachete Patriot în Germania, crescând oferta disponibilă de rachete Patriot și realizând stocurile statelor membre. Comandantul-șef ucrainean, generalul Valerii Zalujnyi, a declarat pe 2 ianuarie că sistemele Patriot furnizate de Occident au permis forțelor ucrainene să doboare un număr record de 10 rachete hipersonice Kinjal în timpul atacurilor rusești peste noapte de 1-2 ianuarie și în timpul zilei pe 2 ianuarie.

UPDATE 03.53 Purtătorii de cuvânt afiliați la Kremlin ar putea stabili condiții de informare pentru a învinovăți Occidentul pentru un potențial viitor conflict în Arctica. Un proeminent blogger rus, pe care Kremlinul și Ministerul rus al Apărării (MOD) l-au recompensat recent pentru serviciul acordat forțelor armate ruse și al cărui canal s-a concentrat recent pe regiunea arctică, a distribuit o postare în care un alt blogger a răspuns la comentariile venite din partea Ministerului de Externe danez despre modul în care președinția Danemarcei a Cooperării Nordice de Apărare (NORDEFCO) se va concentra pe securitatea arctică, după ce rapoartele Serviciului danez de informații pentru apărare și Conceptul strategic 2022 al NATO au enumerat activitatea Rusiei în regiune ca o posibilă cauză a instabilității regionale viitoare. Bloggerul a susținut că, în ciuda declarațiilor daneze despre speranțele Danemarcei de a menține Arctica o regiune cu tensiune scăzută, Danemarca consideră Rusia principala amenințare în Arctica, sugerând că bloggerul consideră că răspunsul Danemarcei la acțiunile Rusiei în Arctica este inutil și inconsecvent. Șeful Statului Major al Armatei Ruse, generalul Valery Gerasimov, a susținut, pe 21 decembrie 2023, că Rusia a desfășurat forțe în Arctica nu ca o demonstrație a forței militare, ci pentru a asigura dezvoltarea economică a Rusiei în regiune, în timp ce oficialii de la Kremlin, inclusiv președintele rus Vladimir Putin, au acuzat din ce în ce mai mult țările occidentale că au pregătit țările arctice pentru o confruntare împotriva Rusiei și au susținut că Rusia a fost forțată să răspundă reformând Districtul Militar Leningrad (LMD) din nord-vestul Rusiei pentru a contracara presupusele amenințări din partea Finlandei și a altor state NATO. Declarațiile recente ale Kremlinului și Ministerului Apărării și postarea bloggerului afiliat Ministerului Rusiei ar putea face parte din eforturile Kremlinului de a stabili condiții de informare pentru ca Rusia să dea vina pe Danemarca și alte țări arctice de Vest pentru orice conflicte viitoare cu Rusia în Arctica. Aceste narațiuni sunt în conformitate cu declarația lui Putin din 2 ianuarie conform căreia Occidentul este „dușmanul” Rusiei și cu implicația lui ulterioară că războiul din Ucraina este un război existențial pentru Rusia împotriva Occidentului. Eforturile conduse de purtătorii de cuvânt de la Kremlin pentru a stabili astfel de condiții de informare ar putea pătrunde în spațiul mai mare de informații rusesc. Un alt blogger rus proeminent, care a distribuit anterior narațiunile de la Kremlin despre obiectivele maximaliste ale Rusiei de recucerire imperială în Ucraina, a distribuit o postare susținând că următoarea „explozie” regională va fi în țările baltice și nordice. Postarea susținea vag că un actor neprecizat, eventual Occidentul, pregătește popoarele baltice și nordice pentru o confruntare cu Rusia și că țările baltice și nordice au fost lipsite de multă vreme de suveranitate - reluând narațiunile Kremlinului despre modul în care aceste state nu ar avea suveranitate deplină. Aceste linii informaționale seamănă în mod tulburător cu justificările pe care Kremlinul le-a folosit pentru a invada Ucraina în 2022 și pentru a continua invazia. Nu există indicii că Rusia va căuta un conflict cu NATO în viitorul foarte apropiat, dar Moscova a început să desfășoare operațiuni de informare similare în Ucraina cu mulți ani înainte de invaziile ruse din 2014 și 2022.

UPDATE 03.33 Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a caracterizat Rusia drept „principalul partener și aliat” al Kazahstanului într-un interviu publicat pe 3 ianuarie, în ciuda eforturilor recente de a distanța Kazahstanul de Rusia. Tokayev a subliniat trăinicia relațiilor actuale ruso-kazahe și poziția Rusiei pe scena mondială, susținând că „nicio problemă din lume nu poate fi rezolvată” fără participarea Rusiei. Declarația lui Tokayev vine după ce Kazahstanul a preluat președinția Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) condusă de Rusia, la 1 ianuarie. Tokayev a încercat recent să echilibreze menținerea relațiilor de prietenie cu Rusia și tendința Kazahstanului de a cădea prea mult sub influența rusă, reflectând probabil o creștere a tensiunii pe care a provocat-o războiul Rusiei în Ucraina. Rusia a desfășurat anterior elemente aeriene (VDV) în Kazahstan ca forțe de menținere a păcii CSTO pentru a ajuta la înăbușirea protestelor interne antiguvernamentale din ianuarie 2022, dar Tokayev ar fi refuzat să-l ajute pe Putin să înăbușe rebeliunea din iunie 2023 a PMC Wagner. De asemenea, Tokaev a refuzat să recunoască independența pretinsă a republicilor populare Donețk și Lugansk (DNR și LNR) după începerea invaziei pe scară largă în februarie 2022 și, ulterior, a refuzat să recunoască anexarea ilegală de către Rusia a DNR, LNR și regiunilor Zaporijia și Herson în septembrie 2022. De asemenea, societatea rusă a intensificat recent violența față de comunitățile de migranți din Asia Centrală care trăiesc în Rusia, inclusiv migranții kazahi. Acesta a devenit probabil un punct de creștere al nevralgiei în relația Rusiei cu vecinii săi din Asia Centrală, mai ales că Rusia a mobilizat masiv migranții din Asia Centrală pentru a lupta în Ucraina. Un tribunal kazah a condamnat recent un cetățean kazah pentru mercenarism pentru că s-a alăturat Grupului Wagner în Ucraina, sugerând că autoritățile kazahe simt disconfort în legătură cu ideea ca cetățenii lor să se afilieze militar cu Rusia. În ciuda acestor fricțiuni evidente, Tokayev a subliniat recent amploarea relațiilor amicale ruso-kazahe la cel de-al 19-lea Forum de cooperare regională ruso-kazah de la Ankara, Turcia, la 9 noiembrie 2023, indicând de asemenea, că probabil Kazahstanul își dorește să mențină legături puternice cu Rusia, rămânând în același timp relativ independent.

UPDATE 03.12 Forțele ruse și ucrainene au continuat angajamentele poziționale de-a lungul liniei Kupiansk-Svatove-Kreminna pe 3 ianuarie, dar nu au existat modificări confirmate în prima linie în această zonă. Luptele de poziție au continuat la nord-est și la est de Kupyansk, lângă Synkivka, Lacul Lyman și Petropavlivka și la vest și sud-vest de Kreminna, lângă Terny și zona pădurii Serebryanske. Un blogger rus a susținut că una dintre surse este desfășurată lângă Synkivka și i-a raportat bloggerului că focul de artilerie ucraineană și loviturile cu drone inhibă progresele rusești în apropiere de Synkivka mai semnificativ decât câmpurile de mine ucrainene. Comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul colonel Oleksandr Syrskyi, a raportat că forțele ruse se regrupează și efectuează lovituri cu bombe cu dispersie în direcția Lyman.

image

UPDATE 02.57 Postul ucrainean Suspilne a raportat că forțele ruse au efectuat o lovitură cu rachete care a distrus o școală din raionul urban Osnovianskyi din orașul Harkiv în noaptea de 2 ianuarie.

UPDATE 02.44 Un blogger rus a susținut că forțele ruse au înaintat la nord-est de Bakhmut pe 3 ianuarie, dar nu au existat modificări confirmate în prima linie în această zonă. Un blogger a susținut că forțele ruse au reluat atacurile pe flancurile de nord-est și de est ale Vesele (la aproximativ 18 km nord-est de Bakhmut) și a postat o hartă în care susținea că forțele ruse au avansat în aceste zone. ISW nu a observat încă o confirmare vizuală a acestor progrese rusești lângă Vesele.

image

UPDATE 02.29 Forțele ruse au făcut recent un avans confirmat la nord-vest de Bakhmut. Imaginile geolocalizate postate pe 2 ianuarie arată că forțele ruse, probabil elemente ale Diviziei 98 Aeropurtate (VDV), au avansat la nord de drumul O0506 Bakhmut-Khromove dintre Bohdanivka și Khromove. Câțiva bloggeri au susținut, de asemenea, pe 3 ianuarie, că forțele ruse au avansat la nord-vest de Bakhmut în zonele forestiere de-a lungul O0506. Comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul colonel Oleksandr Syrskyi, a remarcat că luptele intense au loc în apropiere de Bohdanivka și că forțele ruse încearcă să avanseze spre Chasiv Yar (la vest de Bakhmut). Bloggeri au susținut, de asemenea, că forțele ruse au avansat la sud-vest de Bakhmut în apropiere de Klișchiivka și Kurdyumivka, deși ISW nu a observat o confirmare vizuală a câștigurilor rusești în acest domeniu. Surse ruse și ucrainene au raportat angajamente poziționale la nord-vest de Bakhmut lângă Bohdanivka și Khromove, la vest de Bakhmut lângă Ivanivske și la sud-vest de Bakhmut lângă Kurdyumivka, Klishchiivka și Andriivka. Elementele Diviziilor 98 și 106 VDV ruse și ale Flotei de Nord continuă să opereze în direcția Bakhmut.

UPDATE 02.17 Forțele ruse au făcut recent un avans confirmat la sud-vest de Avdiivka. Imaginile geolocalizate postate pe 3 ianuarie arată că forțele ruse au înregistrat un câștig marginal pe malul de nord-vest al iazului Izmaylovsky, la periferia orașului Pervomaiske (la sud-vest de Avdiivka). Un blogger rus a susținut, de asemenea, că forțele ruse au traversat linia de cale ferată la nord-est de Stepove (doar la nord-vest de Avdiivka) și au avansat până la 500 de metri din zona fermei „Toshmash” în direcția Berdichi. Un alt blogger a susținut că forțele ruse au obținut succes tactic lângă Berdichi. Cu toate acestea, ISW nu a observat o confirmare vizuală a acestor presupuse câștiguri rusești în zona Stepove-Berdychi. Angajamentele poziționale au continuat la nord-vest de Avdiivka lângă Novobakhmutivka, Stepove și Berdychi; la periferia de nord-vest și de sud-est a Avdiivka; și la sud-vest de Avdiivka lângă Nevelske și Pervomaiske. Elemente din Republica Populară Donețk Brigada 114 de Infanterie Motorizată (Corpul I de armată DNR) și Spetsnazul rusesc continuă să opereze în zona Avdiivka.

image png

UPDATE 02.03 Forțele ruse au înregistrat recent câștiguri confirmate în timpul unui atac la sol la sud-vest de orașul Donețk. Imaginile geolocalizate postate pe 3 ianuarie arată consecințele unui atac rusesc la sud-est de Pobieda (la aproximativ 10 km sud-vest de orașul Donețk) și indică faptul că forțele ruse au făcut o serie de progrese marginale la periferia de sud-est a Pobieda. Un blogger a susținut, de asemenea, că forțele ruse au făcut un câștig marginal la Heorhiivka (chiar la vest de Marinka), dar ISW nu a observat dovezi vizuale ale acestei afirmații. Surse ucrainene și ruse au declarat că angajamentele poziționale au continuat la vest și sud-vest de orașul Donețk.

image

UPDATE 01.49 Forțele ruse și ucrainene au continuat luptele de poziție în zona de frontieră a oblasturilor Donețk-Zaporijia pe 3 ianuarie, dar nu au existat modificări confirmate în prima linie în această zonă. Surse ruse și ucrainene au raportat lupte de poziție la sud-vest de Velyka Novovsilka lângă Pryyutne și la vest de Staromayorske. Observatorul militar ucrainean Kostyantyn Mașoveț a raportat despre componența unităților ruse de apărare aeriană care acoperă regiunea Zaporijia, inclusiv: Brigada 38 de rachete antiaeriene (Districtul Militar de Est [EMD]), Brigada a 8-a de apărare aeriană (Armata a 5-a de Arme Întrunite [CAA]), EMD), Brigada 71 de rachete antiaeriene (35 CAA, EMD), Brigada 67 de rachete antiaeriene (58 CAA, Districtul Militar de Sud [SMD]), Brigada 140 de rachete antiaeriene (29 CAA, EMD), Brigada 35 de rachete antiaeriene (36 CAA, EMD), Regimentul 1171 de rachete antiaeriene (Divizia 127 de Infanterie Motorizată [MRD], 5 CAA, EMD) și bateriile de rachete antiaeriene a 19-a și 58-a MRD (58-a) CAA).

image

UPDATE 01.32 Forțele ucrainene au făcut progrese marginale în vestul regiunii Zaporijia, pe fondul continuării luptei de poziție în zonă pe 3 ianuarie, deși ISW nu a observat nicio schimbare confirmată. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au avansat marginal la est de Robotyne, lângă Verbove. Luptele de poziție au continuat lângă Robotyne și la est și la sud de Robotyne, lângă Verbove, Novoprokopivka și Novofedorivka.

image

UPDATE 01.17 Angajamentele poziționale au continuat pe malul de est (stânga) al Oblastului Herson pe 3 ianuarie, dar nu au existat progrese teritoriale confirmate în zonă. Forțele ruse și ucrainene au continuat să întâlnească angajamente lângă Krynky. Un blogger rus a susținut că forțele ruse din zonă au un avantaj numeric în ceea ce privește personalul, dar că forțele ucrainene compensează cu capabilități de război electronic (EW) și lovituri cu drone. Mașoveț a afirmat că înaltul comandament rus reorganizează elemente tactice ale Grupării de forțe „Dnepr” pentru a corecta problemele de comandă și control de luptă între diferitele unități tactice care operează în apropiere de Krynky și a concluzionat că aceste unități vor fi probabil subordonate unui comandament tactic unificat, eventual colocat la cartierul general al Diviziei 104 Aeropurtate ruse lângă Krynky. Mașoveț a raportat că elemente ale Regimentului 26 de Infanterie Motorizată rus (70 MRD, 18 CAA, SMD) operează la sud-vest de Krynky; grupurile de asalt ale Regimentului 337 Aeropurtat (VDV) (Divizia 104 VDV) s-au retras la vest de Krynky; elemente ale Brigăzii 144 de Infanterie Motorizată (Corpul 40 de armată, 18 CAA, SMD) se deplasează din zona Krynky sud-vest în zona Pishchanivka-Pidstepne; și elemente ale regimentelor 328 și 337 VDV (Divizia 104 VDV) operează în Krynky.

image

UPDATE 01.08 Surse ruse au acuzat forțele ucrainene că au efectuat o lovitură cu rachete Storm Shadow împotriva Crimeei ocupate pe 2 ianuarie, dar au susținut că forțele ruse au interceptat toate rachetele. Șeful administrației de ocupație din Sevastopol, Mihail Razvojaev, a susținut că forțele ruse au interceptat o rachetă deasupra Capului Fiolent (sud Sevastopol), iar filmările arată coloane de fum deasupra golfului. Un proeminent blogger rus a susținut că Divizia a 31-a Forțelor Aeriene și Apărării Aeriene din Rusia a identificat până la șase ținte, inclusiv rachete care au căzut în apropiere sau care se apropiau de Sevastopol fără a lovi țintele propuse ale Flotei Ruse de la Marea Neagră (BSF). Mașoveț a declarat că Rusia a început incursiuni constante ale aeronavelor de detectare radar cu rază lungă A-50 din cauza amenințării cu lovituri ucrainene împotriva infrastructurii militare ruse din Crimeea, inclusiv a activelor BSF.

UPDATE 00.55 Batalionul „Vostok” al Republicii Populare Donețk (DNR) a declarat la 3 ianuarie că unitatea va continua să funcționeze subordonată Rosgvardiei și că serviciul unității nu va fi afectat de dizolvarea raportată de către armata rusă a formației tactice operaționale de luptă „Kaskad” a Ministerul Afacerilor Interne (MVD) al DNR. Batalionul „Vostok” a declarat că unele dintre elementele sale dețin mai multe poziții pe front, inclusiv poziții de front în zona industrială Avdiivka, la sud-est de Avdiivka, în timp ce alte elemente participă la sarcini de aplicare a legii într-o locație nespecificată, probabil în zona ocupată de Rusia. spate. Batalionul „Vostok” a declarat că Rosgvardia pregătește unitatea să intre în ofensivă pentru a-și îndeplini „rolul atribuit” și a remarcat că unitatea ia măsuri pentru a-și păstra potențialul de luptă. Comandantul batalionului „Vostok” Alexander Khodakovsky a anunțat viitoarea intenție a unității de a opera sub Rosgvardia în martie 2023. Un blogger rus a susținut mai târziu, pe 30 decembrie 2023, că Khodakovski a „deturnat” întreg Batalionul 5 al lui Kaskad și l-a subordonat unei formațiuni Rosgvardia nespecificate care nu participă activ la luptă. Un alt blogger rus a susținut că unii luptători Kaskad au încadrat dizolvarea raportată a lui Kaskad ca un transfer către alte unități din BARS (Rezerva de Luptă a Armatei Ruse) sau Rosgvardia. ISW a evaluat anterior că dizolvarea „Kaskad” de către armata rusă este probabil în sprijinul eforturilor sale de a oficializa controlul asupra forțelor neregulate ruse.

UPDATE 00.37 Direcția ucraineană principală de informații militare (GUR) a raportat că partidul de guvernământ Rusia Unită din Rusia intensifică eforturile de recrutare pentru compania militară privată (PMC) „Hispaniola”. GUR a raportat că PMC Hispaniola, fosta Primă Brigadă de Voluntari de Recunoaștere și Asalt „Hispaniola”, primește finanțare de la Rusia Unită și este compusă din fani și extremiști ai sportului „huligani din fotbal”. Brigada „Hispaniola” a anunțat noi eforturi de recrutare la Moscova și o nouă bază de antrenament în Oblastul Tambov pe 28 noiembrie 2023. Serviciul din Rusia al BBC a raportat pe 20 noiembrie 2023 că Brigada „Hispaniola” este subordonată Redut PMC, controlată de Ministerul rus al Apărării (MOD).

UPDATE 00.22 Conglomeratul rus de apărare de stat Rostec a declarat pe 3 ianuarie că filiala sa, High Precision Systems, finalizează testele pe o nouă versiune a sistemului de rachete Pantsir-SM-SV care va fi instalată pe un nou șasiu pe șenile și va fi manevrabilă prin zăpadă și condiții off-road. Rostec a susținut că modificarea va crește capacitățile rusești de apărare aeriană la altitudini joase și în zonele apropiate din spatele frontului.

ȘTIRE INIȚIALĂ Autoritățile ruse continuă eforturile de integrare a Ucrainei ocupate în Rusia folosind proiecte de infrastructură și programe de sensibilizare socială. Administrația de ocupație a Regiunii Herson a distribuit o postare în care afirmă că Republica Rusă Adygea a construit un centru multifuncțional în Oblastul Herson ocupat. Guvernatorul de ocupație al regiunii Zaporijia, Yevgeny Balitsky, a susținut că 12.340 de întreprinderi s-au înregistrat la administrația ocupației din regiunea Zaporijia ocupată în 2023; veniturile din bugetul regiunii Zaporijia ocupate au injectat aproximativ nouă miliarde de ruble în bugetul federal rus, iar investitorii din regiunea Zaporijia ocupată au semnat acorduri de peste 100 de miliarde de ruble la diferite expoziții și forumuri rusești și internaționale. Miliția Populară a Republicii Populare Lugansk (LNR) a postat imagini cu membri ai filialei LNR a Mișcării Naționale a Tinerilor Cadeți ai Armatei Ruse (Yunarmiya) dând cadouri de Anul Nou copiilor locali din Popasna ocupată, regiunea Luhansk, în numele Gazprom Inform, o filială a companiei energetice de stat ruse Gazprom.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat