LIVE TEXT Război în Ucraina. Un militar ucrainean dezvăluie tehnicile rusești folosite în luptele din Bahmut

LIVE TEXT Război în Ucraina. Un militar ucrainean dezvăluie tehnicile rusești folosite în luptele din Bahmut

Situația din Bahmut s-a „schimbat radical” recent, de când Rusia a angajat grupul Wagner și trupe ale Direcției principale a Statului Major al Rusiei (GRU) în prima linie.

Război în Ucraina - imagine din Bahmut FOTO Profimedia

UPDATE 08.00 O rachetă rusească a lovit un bloc din Kramatorsk

Cel puţin două persoane şi-au pierdut viaţa când o rachetă rusească a lovit un bloc de apartamente la Kramatorsk, în estul Ucrainei. Jurnalişti ai agenţiei France Presse au văzut două corpuri acolo unde salvatorii căutau sub dărâmături.Guvernatorul a precizat că şapte persoane au fost rănite şi că alte victime ar putea fi găsite sub dărâmături.

UPDATE 06.18 Putin, noi condiții pentru raiduri

Președintele rus Vladimir Putin ar putea stabili condiții pentru noi raiduri transfrontaliere ale Rusiei în zonele de nord-est ale Ucrainei, probabil într-un efort de a continua operațiunile interne de informare și de a fixa forțele ucrainene în zonele de graniță de nord. Putin a avut o întâlnire la 1 februarie pentru a discuta despre refacerea infrastructurii rezidențiale din regiunile Crimeea, Belgorod, Brinsk și Kursk, în urma „bombardamentelor ucrainiene”. Putin a remarcat că administrația sa acordă prioritate opririi bombardamentelor ucrainene asupra regiunile de frontieră, dar că această sarcină este o „afacere a Ministerului Apărării”. Concentrarea lui Putin asupra presupusului pericol cu bombardare de către forțele ucrainiene a regiunilor de graniță are probabil un scop dublu. Acesta promovează o operațiune de informare menită să încadreze războiul din Ucraina ca o amenințare existențială pentru cetățenii ruși, pentru a genera sprijin intern pentru un război prelungit. ISW a raportat despre metodele anterioare prin care autoritățile ruse s-au angajat în această operațiune de informare. Putin ar putea, de asemenea, să stabilească condiții pentru escaladarea raidurilor transfrontaliere pentru a distrage atenția și a dispersa forțele ucrainene de la axele critice de avans prin fixarea lor în zonele de frontieră de nord-est. ISW continuă să evalueze că o invazie rusă din Belarus este extrem de improbabilă, iar operațiunea de informare în curs de fixare a trupelor ucrainene în zona graniței de nord dintre Ucraina și Belarus pare să se clatine pe măsură ce oficialii ucraineni evaluează din ce în ce mai mult că această situație este improbabilă. Amenințarea cu raidurile transfrontaliere din regiunile Belgorod, Briansk și Kursk, în nordul și nord-estul Ucrainei este probabil o încercare de a forța Ucraina să desfășoare elemente limitate în aceste zone pentru a se proteja împotriva unor astfel de atacuri, dispersând astfel trupele ucrainene înainte de o probabilă operațiune ofensivă rusă în lunile următoare.

UPDATE 05.56 Kremlinul profită probabil de o oportunitate pentru a-l discredita pe Igor Girkin, o voce critică proeminentă în spațiul naționalist rus și fost ofițer rus, în urma altercației sale cu finanțatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin.

Igor Girkin FOTO Profimedia

Igor Girkin FOTO Profimedia

Propagandistul rus Vladimir Solovyov l-a acuzat pe Girkin de lașitate în urma deciziei sale de a se retrage din Slovyansk, regiunea Donețk, în iulie 2014. Aceasta este o critică comună adresată de dușmanii lui Girkin. Remarcile lui Solovyov se fac ecoul eforturilor continue ale lui Prigojin de a-l ataca pe Girkin în spațiul informațional rusesc, despre care ISW a apreciat că a fost o încercare de a submina rețelele de patronaj și influența lui Girkin în rândul ultranaționaliștilor ruși. Bloggeri afiliați lui Wagner îl prezintă și pe Girkin ca pe un laș, utilizând interviuri partajate cu persoane care pretind că sunt cunoscuți ai lui Girkin. ISW a evaluat anterior că criticile lui Prigojin la adresa lui Girkin vor beneficia probabil Kremlinului, care va profita de această ocazie pentru a discredita un critic avid al președintelui rus Vladimir Putin.

UPDATE 05.02 Forțele ruse au continuat atacuri terestre limitate pentru a recâștiga pozițiile pierdute de-a lungul liniei Svatove-Kreminna la 1 februarie.

Șeful regiunii Lugansk, Serhiy Haidai, a declarat la 1 februarie că forțele ucrainene și ruse s-au angajat în lupte grele lângă Kreminna și Svatove. Haidai a adăugat că forțele ruse nu au format încă un grup de asalt în direcția Svatove-Kreminna, dar continuă să acumuleze forță de luptă și echipament militar în zonă. Un blogger rus a susținut pe 31 ianuarie că Divizia 144 de infanterie motorizată a Armatei 20 de arme combinate din districtul militar de vest a continuat operațiunile ofensive pe linia Svatove-Kreminna, regimentul 488 de infanterie motorizată de gardă avansând 800 de metri în pozițiile ucrainene. Bloggerul a adăugat că elemente ale Regimentului 254 de infanterie motorizată de gardă din Divizia 144 de infanterie motorizată continuă să efectueze foc de contrabaterie împotriva forțelor ucrainene pe segmente nespecificate ale liniei frontului. Un blogger rus a susținut la 1 februarie că Divizia 144 de infanterie motorizată a respins eforturile ucrainene de a avansa în Kreminna, a vizat rutele de aprovizionare ucrainene în zonă și a înaintat în pădurile de la vest de Kreminna.[16] Statul Major ucrainean a raportat la 1 februarie că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Yampolivka (la 16 km vest de Kreminna) în regiunea Donețk.

UPDATE 04.19 Forțele ruse au continuat atacurile la sol în jurul orașului Bahmut la 1 februarie.

Statul Major ucrainean a raportat că trupele ucrainene au respins atacurile rusești asupra Bahmutului; la nord-est de Bahmut, lângă Spirne (25 km nord-est), Rozdolivka (15 km nord-est), Blahodatne (5 km nord), Krasna Hora (5 km nord și Paraskoviivka (6 km nord) și la sud-vest de Bahmut, lângă Klishchiivka (7 km sud-vest). Finanțatorul grupului Wagner, Evgheni Prigojin a declarat că, de la 1 februarie, forțele ruse încă nu au luat Bahmutul și nici nu au realizat o încercuire operațională a acestia și a negat afirmațiile din 31 ianuarie ale unei surse din Republica Populară Donețk (DNR) că forțele ruse au preluat controlul asupra satului Sacco i Vanzetti (la 17 km nord de Bahmut). Imaginile de luptă geolocalizate arată că forțele ruse au făcut ușoare avansuri la nord-est de Bahmut lângă Krasna Hora și la periferia de nord-est și de est a lui Bahmut, precum și la sud de Bahmut lângă Opytne și la periferia de sud a lui Bahmut. Un blogger rus a postat imagini video cu un luptător al Grupului Wagner în Blahodatne, care a susținut că Wagner a împins forțele ucrainene la trei până la patru kilometri de Blahodatne. În plus, bloggerii ruși au susținut că Wagner a avansat de-a lungul anumitor străzi de la periferia de nord și de est a Bahmutului. Surse ruse au continuat să susțină că forțele Grupului Wagner împing la nord-vest de zona Klishchiivka spre Ivanivske și la periferia de sud-vest a lui Bahmut pentru a tăia autostrada T0504 Kostyantynivka-Chasiv Yar-Bahmut, precum și la sud de Bahmut lângă Opytne și la periferia suică a lui Bahmut.

UPDATE 03.41 Un militar ucrainean care operează în Bahmut a oferit o perspectivă granulară asupra tacticilor rusești în zona Bahmut.

Forța operativă a forțelor comune ucrainene a postat un interviu la 1 februarie cu un soldat ucrainean care a declarat că situația din Bahmut s-a „schimbat radical” recent, de când Rusia a angajat grupul Wagner și trupe ale Direcției principale a Statului Major al Rusiei (GRU) în prima linie. Wagner și GRU ar putea efectua mai multe operațiuni speciale și de recunoaștere pentru a spori atacurile în zona Bahmut. Militarul a mai remarcat că forțele ruse desfășoară tehnici de infiltrare destul de reușite în Bahmut, trimițând „cămile” neînarmate și neechipate (personal militar) pentru a livra muniție și arme în pozițiile din prima linie. și că aceste „cămile” sunt adesea capabile să se apropie de pozițiile ucrainene fără a fi detectate. Militarul a declarat că forțele ruse identifică și distrug clădirile din care operează forțele ucrainene. Aceste tehnici, care contribuie probabil la revigorarea progreselor stagnate ale Rusiei în și în jurul orașului Bahmut, nu sunt probabil scalabile pentru a sprijini operațiuni ofensive mai mari. De asemenea, nu este clar cât de eficiente ar fi pe terenuri lipsite de tipul de acoperire pe care par să o folosească imediat în jurul și în Bahmut.

UPDATE 03.06 Forțele ruse nu au efectuat niciun atac la sol confirmat sau revendicat la periferia de vest a orașului Donețk sau în vestul Oblastului Donețk la 1 februarie.

Un blogger rus a postat imagini cu batalionul DNR „Sparta” lovind un grup de recunoaștere ucrainean lângă Pervomaiske (în nord-vestul orașului) la periferia orașului Donețk). Surse ruse au susținut că forțele ucrainene contraatacă în zona Vuhledar, la sud-vest de orașul Donețk. Imaginile de luptă geolocalizate arată elemente ale Brigăzii 40 de Infanterie Navală care atacă poziții ucrainene la sud-vest de Vuhledar. Forțele ruse continuă să folosească sistemul de artilerie termobarică TOS-1A la nivel de district militar lângă Vuhledar, indicând prioritizarea relativă a acestei zone.

UPDATE 02.40 Forțele ruse continuă să efectueze misiuni de diversiune pe insulele din delta fluviului Nipro din regiunea Herson, în efortul de a împiedica forțele ucrainene să pună stăpânire pe aceste insule.

Șeful Centrului de presă de coordonare comun al Ucrainei al Forțelor de Sud, Nataliya Humenyuk, a declarat la 1 februarie că forțele ruse cresc numărul de încercări de recunoaștere și sabotaj în zona deltei fluviului Nipro, probabil într-un efort de a simula amenințarea unei escalade spre sud a luptelor, în zona orașului Herson. Imaginile geolocalizate publicate pe 30 ianuarie au arătat, de asemenea, probabil consecințele focului de artilerie ucraineană asupra forțelor ruse care efectuează un raid pe una dintre insulele din deltă. Humenyuk a remarcat că structura forțelor ruse utilizate, condițiile meteorologice, terenul și utilizarea bărcilor civile nu sunt suficiente pentru a forța râul Nipro. Humenyuk a adăugat că nu există concentrări ale forțelor ruse cu destinație specială sau forțe cu mare pregătire de luptă care ar putea amenința malul de vest (dreapta) din Oblastul Herson. Forțele ruse nu au avut capacitatea de a ține vestul Oblastului Herson în toamna anului 2022 și este puțin probabil să poată restabili pozițiile pierdute în regiune. Ministerul rus al Apărării (MOD), la rândul său, a susținut că forțele ruse au distrus două bărci cu motor și au eliminat până la 10 militari ucraineni lângă Lacul Kruhle, la aproximativ 5 km sud de orașul Herson.

UPDATE 02.24 Forțele ruse continuă bombardarea intensă a orașului Herson și a Oblastului Herson de vest, probabil intenționând să submineze raidurile ucrainene pe malul de est (stânga) al râului Nipro.

Ministerul Regatului Unit a susținut că unele dintre cele mai intense bombardamente au loc de-a lungul râului Nipro, în sudul Ucrainei, probabil într-un efort de a slăbi moralul civililor și de a descuraja orice contraatac ucrainean peste râul Nipro. Humenyuk a remarcat, de asemenea, că forțele ruse și ucrainene bombardează continuu Capul Kinburn, ceea ce împiedică ambele părți să-și asigure pozițiile pe limba de pământ.

UPDATE 01.51 Oficialii ruși de ocupație nu au făcut noi revendicări teritoriale la 1 februarie, dar au susținut că forțele ruse continuă să atace în vestul regiunii Zaporijie.

Președintele adjunct de ocupație din regiunea Zaporijia, Vladimir Rogov, a susținut că forțele ruse au stabilit o primă linie de apărare care cuprinde noile poziții ale Rusiei, câștigate ca urmare a operațiunilor ofensive revendicate în vestul Oblastului Zaporijia la sfârșitul lunii ianuarie. Rogov a susținut, de asemenea, că luptele sunt în desfășurare pe întreaga linie a frontului, dar sunt în mare parte concentrate în jurul Orikhiv, Hulyaipole și Charivne. Oficialii locali și militari ucraineni nu au raportat lupte în desfășurare în anumite zone sau vreo schimbare în prima linie.

UPDATE 01.32 Oficialii ruși plănuiesc să propună un moratoriu asupra legii achizițiilor publice pentru a simplifica procedurile de cheltuieli pe fondul unui efort de război din ce în ce mai costisitor.

Președintele Consiliului Federației Ruse, Valentina Matvienko, a declarat la 1 februarie că intenționează să-i instruiască pe vicepreședintele Nikolai Juravlev să apeleze la guvernul rus să impună un moratoriu asupra legii achizițiilor publice până la încheierea războiului din Ucraina, astfel încât oficialii ruși să poată trimite rapid fondurile. Matvienko a declarat că moratoriul asupra legii achizițiilor publice va permite regiunilor rusești să ia decizii rapide cu privire la începerea proiectelor de construcție pentru infrastructură, infrastructură socială și alte facilități. Matvienko a declarat că va ridica problema primului ministru rus Mihail Mishustin și că actualul proces de achiziție prevăzut de lege ar împiedica ca unele fonduri din bugetul anual să fie disponibile până în iunie sau iulie 2023. Oficialii ruși au propus moratoriul ca răspuns la problemele larg răspândite de achiziții, care agravează problemele de aprovizionare generalizate în armata rusă. Oficialii ruși, probabil sub presiunea Kremlinului pentru a rezolva problemele de achiziții cât mai curând posibil, cred că eliminarea condițiilor de achiziții standard va atenua aceste probleme. Refuzul Kremlinului de a pune economia rusă pe picior de război a creat discrepanțe mari între prevederile cerute și capacitatea guvernului și economiei ruse de a furniza materialul solicitat; iar relaxarea proceselor de achiziții este puțin probabil să rezolve această discrepanță. Moratoriul propus ar permite probabil oficialilor ruși să cheltuiască bani fără supraveghere normală, ceea ce ar permite, de asemenea, probabil să înflorească corupția rusă deja răspândită, subminând și mai mult efortul de a rezolva problemele de achiziții. Matvienko ar putea avea, de asemenea, legături cu finanțatorul Wagner, Yevgeny Prigojin, iar propunerea ei de a relaxa procedurile de cheltuieli poate permite structurilor militare neconvenționale și paralele să își finanțeze mai bine eforturile.

UPDATE 01.17 Grupul Wagner pare să-și fi încetinit eforturile de recrutare în închisori, în lunile precedente.

Serviciul Penitenciar Federal Rus a publicat statistici la 1 februarie care arată că scăderea numărului total de deținuți din Rusia s-a făcut într-un ritm mai lent, începând cu noiembrie 2022. Statisticile arată că numărul deținuților ruși a scăzut cu 6.000 între noiembrie 2022 și ianuarie 2023, comparativ cu o scădere de 23.000 de prizonieri între septembrie și octombrie 2022, când Grupul Wagner își intensifica campania de recrutare în închisori. Reputația Grupului Wagner de a angaja recruții condamnați în atacuri aproape sinucigașe în estul Ucrainei a generat probabil rezistență în rândul prizonierilor ruși la eforturile de recrutare ale Grupului Wagner. Probabil că starea fizică necorespunzătoare a majorității populației penitenciare din Rusia pentru serviciul militar renstrânge, de asemenea, efortul de recrutare al grupului Wagner în închisori. Posibilul declin al campaniei de recrutare în închisori a Grupului Wagner poate fi un indicator că Ministerul rus al Apărării (MOD) intenționează să treacă în plan secund Grupul Wagner în viitoarele operațiuni ofensive în Ucraina și astfel că Grupul Wagner nu mai are nevoie de un număr mare de voluntari condamnați pentru un ritm ridicat de atacuri în valuri umane.

UPDATE 00.49 Foștii luptători ai Grupului Wagner au confirmat în continuare că guvernul rus probabil șterge în mod preventiv înregistrările și acordă grațiere pentru condamnații care fac voluntariat în Grupul Wagner în Ucraina.

Postul independent rus Mediazona a condus un interviu cu un condamnat care a servit în Grupul Wagner în Ucraina și a fugit ulterior și care a declarat că a semnat acte de grațiere cu Grupul Wagner înainte de a părăsi închisoarea. Fostul luptător al Grupului Wagner a declarat că s-a întors în Rusia pentru a constata că dosarul său penal a fost șters și că nu trebuie să treacă printr-un proces formal de revizuire cu Grupul Wagner sau autoritățile ruse în această privință, sugerând că guvernul rus i-a emis o grațiere preventivă și a recurs la ștergerea dosarului său înainte de a începe să servească în Grupul Wagner în Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat pe 27 ianuarie că președintele rus Vladimir Putin acordă grațieri preventive pentru condamnații care servesc în operațiunile rusești în Ucraina.

UPDATE 00.26 Ministerul rus al Apărării continuă să se confrunte cu critici din cauza statutului neclar al formațiunilor de voluntari.

Bloggerii ruși au criticat Ministerul Apărării din Rusia pentru că a decis să rezolve problema formațiunilor de voluntari atât de târziu în războiul din Ucraina și au susținut că lipsa unei legislații riguroase care să clarifice statutul formațiunilor de voluntari va continua să complice implicarea acestora în lupte. Un blogger rus a susținut că autoritățile regionale ruse au creat detașamente de batalioane de voluntari și sunt responsabile pentru aprovizionarea acestora, după cum a evaluat anterior ISW. Autoritățile regionale ruse au rămas probabil fără provizii și fonduri pentru a continua aprovizionarea acestor detașamente de batalioane de voluntari, ceea ce a dus la declinul lor general ca formațiuni rusești viabile în Ucraina. Bloggerii ruși au susținut că oficialii ruși trebuie să se bazeze rapid pe legislația din noiembrie 2022 care recunoaște formațiunile de voluntari în legea federală privind apărarea pentru a rezolva problemele legate de aprovizionarea acestora. Un subgrup de bloggeri ruși au fost puternic implicați în diferite formațiuni de voluntari ruși în trecut și probabil va continua să critice Ministerul Apărării din Rusia pentru problemele care decurg din statutul lor neclar.

UPDATE 00.14 Este posibil ca partizanii din Crimeea să fi condus un atac cu IED în Crimeea ocupată pe 30 ianuarie.

Centrul de rezistență ucrainean a raportat la 1 februarie că membrii mișcării de rezistență ucraineană-tătară Atesh au folosit un IED pentru a ucide doi ofițeri ruși Rosgvardia care conduceau de la Sevastopol la Simferopol, în Crimeea ocupată, la 30 ianuarie.

Oficialii ucraineni continuă să avertizeze cu privire la intenția Rusiei de a desfășura o operațiune ofensivă decisivă în Donbas în februarie și/sau martie.

Reprezentantul Direcției Generale de Informații Militare Ucrainene (GUR), Andriy Iusov, a declarat la 1 februarie că Ucraina se află în ajunul unei faze active de luptă care va avea loc în următoarele două luni. Iusov a menționat că starea proastă a echipamentului militar rusesc va forța comandamentul militar rus să aducă un număr mare de trupe astfel încât să depășească în număr apărătorii ucraineni pentru a obține câștiguri. Colonelul ucrainean Serhiy Hrabskyi a declarat că Rusia nu are suficiente forțe pentru a conduce un atac de-a lungul întregii linii de front de 1.500 km în Ucraina și își va concentra eforturile pe acapararea regiunilor Donețk și Lugansk. Un proeminent blogger rus a observat că perspectiva unei operațiuni ofensive rusești nu pare să declanșeze panică în rândul forțelor ucrainene, care continuă să-și elaboreze planurile de contraofensivă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte!

2 Așa o fi?

3 Un oficial al Pentagonului relatează despre o întâlnire fascinantă de șapte minute cu un OZN gigantic și „strălucitor”

4 Ce se întâmplă în Crimeea? / Rusia a juns să apeleze la „Prometeu”

5 VIDEO Șefa de pluton de la Patriot are 25 de ani!