LIVE TEXT | Stare de război în Israel. 18 organizații internaționale, inclusiv agențiile ONU, cer încetarea focului în scop umanitar. Comunicațiile întrerupte din nou în Fâşia Gaza

LIVE TEXT | Stare de război în Israel. 18 organizații internaționale, inclusiv agențiile ONU, cer încetarea focului în scop umanitar. Comunicațiile întrerupte din nou în Fâşia Gaza

Șefii tuturor agențiilor importante ale ONU au publicat o declarație comună în care își exprimă indignarea față de bilanțul pierderilor de vieți în rândul civililor din Gaza și cer „încetarea imediată a focului în scop umanitar” în conflictul dintre Israel și Hamas, potrivit declarației comune.

Steag Organizația Națiunilor Unite FOTO: Shutterstock (Arhivă)

„De aproape o lună, lumea urmărește situația care are loc în Israel și în Teritoriul Palestinian Ocupat, șocată și îngrozită de numărul în creștere de vieți pierdute și sfâșiate”, au spus șefii organizațiilor ONU.

Șefii a 18 organizații – inclusiv UNICEF, Programul Alimentar Mondial și Organizația Mondială a Sănătății – au descris bilanțul groaznic de ambele părți al conflictului din Gaza.

Declarația susține că mai multe alimente, apă, medicamente și combustibil trebuie să intre în Gaza pentru a putea ajuta populația asediată în timp ce Israelul atacă cu scopul său declarat de a distruge Hamas.

„Avem nevoie de o încetare imediată a focului umanitar. Au trecut 30 de zile. Destul e destul. Acest lucru trebuie să înceteze acum”, se spune în declarație.

UPDATE Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a informat printr-o postare pe X (fostă Twitter) că forțele aeriene ale Iordaniei au lansat la miezul nopţii un ajutor medical de urgență pentru spitalului de campanie iordanian din Gaza. Detalii aici.

UPDATE Consiliul de Securitate al ONU se va reuni luni în spatele ușilor închise privind violența din Israel și Gaza, potrivit site-ului de știri Security Council Report (SCR). Reuniunea a fost solicitată de Emiratele Arabe Unite și China, a informat SCR.

UPDATE Un videoclip postat de Al Jazeera Arabic pe X arată un incendiu care izbucnește în apropierea a două vehicule blindate aflate în orașul Nablus din Cisiordania, pe fondul ultimului atac al forțelor armate israeliene.

UPDATE Un videoclip postat de Al Jazeera Arabic arată două vehicule blindate israeliene intrând în orașul Beita aflat la sud de Nablus, în Cisiordania ocupată, pe fondul unei noi intervenții israeliene.

UPDATE Agenția Organizației Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni (UNRWA) a postat că nu reușește să intre în legătură cu majoritatea membrilor echipei sale din Gaza, din cauza blocajului comunicațiilor într-o postare pe platforma X.

UPDATE Bisan Owda, o tânără de origine palestiniană în vârstă de 25 de ani din Gaza, documentează conflictul din Fâșia Gaza pe telefonul ei mobil. Până la izbucnirea războiului fara prezenta elemente din viața de zi cu zi și cultura palestinienilor. Aceasta postează clipuri din interiorul spitalelor și pe străzile din Gaza pentru a documenta luptele.

UPDATE Conflictele armate din secolul al XX-lea au arătat că atunci când dominanții refuză să recunoască exigențele dominaților, aceștia din urmă se radicalizează și sunt convinși că numai violența îi poate elibera de opresiune, scrie istoricul Sophie Bessis. Detalii aici.

UPDATE Mahmoud Abbas a legat duminică o revenire a Autorităţii Palestiniene în Fâşia Gaza după războiul actual dintre Israel şi Hamas, evocată de Washington, de o 'reglementare politică' care să înglobeze şi Cisiordania şi Ierusalimul de Est ocupate, transmite AFP. Detalii aici.

UPDATE Liniile telefonice şi conexiunea de internet în Fâşia Gaza au fost tăiate duminică seara de către Israel, pentru a treia oară de la începutul războiului pe 7 octombrie, a anunţat operatorul palestinian PalTel, citat de AFP şi Reuters. Detalii aici.

UPDATE Comisia Europeană a condamnat duminică 'resurgenţa' actelor antisemite de la declanşarea conflictului între mişcarea islamistă palestiniană Hamas şi Israel, apreciind că 'evreii din Europa trăiesc astăzi din nou în teamă', transmite AFP. Detalii aici.

UPDATE Atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie 2023 a marcat schimbarea finală a antisemitismului către extrema stângă. Detalii aici.

UPDATE Legendarul actor de la Hollywood Jon Voight, tatăl Angelinei Jolie, și-a exprimat sâmbătă dezamăgirea cu privire la afirmațiile recente ale fiicei sale despre ofensiva Israelului împotriva mișcării islamiste palestiniene Hamas din Fâșia Gaza, relatează The Times of Israel . Detalii aici.

UPDATE Ministrul israelian al Patrimoniului, Amichai Eliyahu, a susținut duminică în cadrul unui interviu că una dintre opțiunile Israelului în războiul împotriva grupării Hamas este lansarea unei bombe nucleare asupra Fâșiei Gaza. Însă, nu de aceeași părere a fost premierul Benjamin Netanyahu, care a precizat că declarațiile acestuia „sunt departe de realitate”, relatează The Times of Israel. Detalii aici.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat