LIVE TEXT | Stare de război în Israel. ONU consideră că civilii din Gaza sunt expuși unui risc grav de „genocid”. Statele Unite efectuează zboruri cu drone pentru localiza ostatecii luați de Hamas

LIVE TEXT | Stare de război în Israel. ONU consideră că civilii din Gaza sunt expuși unui risc grav de „genocid”. Statele Unite efectuează zboruri cu drone pentru localiza ostatecii luați de Hamas

Șapte experți raportori în drepturile omului mandatați de ONU consideră că civilii din Gaza sunt expuși unui risc grav de „genocid” și că timpul se scurge. Potrivit raportorilor speciali Israelul intenționează să „decimeze” Fâșia Gaza, se arată în documentul ONU.

Steag Națiunile Unite FOTO: Shutterstock (Arhivă)

Experții cer Israelului și aliaților săi să cadă de acord cu o încetare imediată a focului, iar Hamas și alți militanți să elibereze toți civilii captivi, mai adaugă comunicatul de presă al Oficiului Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului.

UPDATE Spitalul Al-Shifa, cea mai mare unitate medicală din Fâșia Gaza, va deveni o „groapă comună” pe măsură ce electricitatea se va epuiza, a declarat joi dr. Ghassan Abu-Sittah. Spitalele și agențiile de intervenție au avertizat că unitățile medicale din Gaza se vor opri dacă nu se livrează combustibil pentru a menține electricitatea, scrie CNN.

UPDATE Statele Unite efectuează zboruri cu drone de supraveghere deasupra Gazei pentru a localiza ostatecii luați captivi de Hamas în urma atacului din 7 octombrie asupra Israelului, au declarat doi oficiali americani agenției de presă Reuters, scrie Al Jazeera.

UPDATE Numărul jurnaliştilor ucişi care acopereau conflictul Israel-Gaza a crescut la 36, ​​potrivit unui comunicat emis joi de Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ) . Bilanțul include 31 de palestinieni, patru israelieni și un libanez, a adăugat CPJ.

UPDATE Rusia trimite în Fâșia Gaza un transport de 28 de tone cu ajutoare umanitare, potrivit Ministerului rus pentru Situații de Urgență, potrivit unei postări a ministerului pe rețeaua Telegram.

UPDATE Brigăzile Ezzedin Al-Qassam, aripa militară a mişcării palestiniene Hamas a declarat vineri că operațiunea din Gaza va fi un blestem pentru Israel, avertizând că soldaţii săi vor pleca „în saci negri”, informează AFP, scrie Agerpres. Detalii aici

UPDATE Al Jazeera Arabic a postat pe platforma X un video care arată momentul în care o fată a fost salvată din dărâmăturile unei clădiri, care a fost lovită de un atac aerian israelian.

Potrivit Al Jazeera, fata poate fi auzită întrebându-și salvatorii: „Unchiule, ai de gând să mă duci la cimitir?”

UPDATE Un videoclip postat de Al Jazeera Arabic prezintă panorama unui cartier din apropierea taberei de refugiați Jenin din Cisiordania, pe fundal se aud sunetele unui schimb de focuri de armă, în timp ce forțele israeliene au lansat un alt atac în cursul nopții.

UPDATE Un videoclip postat de Al Jazeera Arabic pe platforma de socializare X prezintă forțe militare israeliene escortând un grup de femei palestiniene, care își cărau copiii, în timp ce își părăseau casele din Cisiordania ocupată înainte de zorii zilei de vineri.

UPDATE Casa Albă a declarat că explorează implementarea unei serii de pauze în conflictul Israel-Hamas pentru a ajuta oamenii să iasă în siguranță din Fâșia Gaza și a permite ajutorul umanitar să intre, dar și-a reconfirmat opoziția față de încetarea totală a focului informează Reuters, scrie Agerpres. Detalii aici

UPDATE Societatea Semilunii Roșii Palestiniene a raportat că armata israeliană a reluat bombardarea zonei din jurul Spitalului Al-Quds din nordul Fâșiei Gaza. Videoclipul postat de organizație prezintă situația înfiorătoare și cuprinsă de panică pe care cele 14.000 de persoane strămutate de la spitalul Al-Quds au îndurat-o în timpul nopții.

UPDATE Qatarul este un important partener NATO, dar țara găzduiește liderul politic al mișcării Hamas, pentru a putea media spun oficialii de la Doha. Rolul avut de Qatar, în această situație tensionată, este supus unei investigații în Germania, spre nemulțumirea mai multor oficiali din națiunea din Golf, scrie spiegel.de. Detalii aici

UPDATE Am interzis astăzi complet activitatea unei organizații teroriste, respectiv Hamas , al cărei scop este de a distruge statul Israel, se arată într-un comunicat de presă al ministrului federal de interne Nancy Faeser. Detalii aici

UPDATE Armata israeliană a anunţat joi seară că a încercuit oraşul Gaza, la o săptămână de la începerea operaţiunii sale terestre în Fâşia Gaza contra mişcării islamiste palestiniene Hamas. „Soldaţii noştri au realizat încercuirea oraşului Gaza, centrul organizaţiei teroriste Hamas”, a declarat într-o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari. Detalii aici

UPDATE Parlamentul tunisian a început joi dezbaterile la un proiect de lege ce califică drept infracţiune şi pedepseşte cu închisoare orice acţiune de normalizare cu statul Israel, transmite AFP, remarcând că este vorba despre o premieră în Tunisia şi în regiune. Detalii aici.

UPDATE Fostul adjunct al şefului Statului Major al armatei israeliene, generalul Yair Golan, a avertizat că soldaţii israelieni nu trebuie să intre în nicio circumstanţă în labirintul de tuneluri subterane săpate de gruparea islamistă Hamas în Fâşia Gaza, întrucât o astfel de greşeală riscă să conducă la consecinţe mortale. Detalii aici

UPDATE Biroul premierului Netanyahu a publicat o declarație cu privire la conflictul cu Hamas:

„Suntem în apogeul bătăliei”, a transmis Netanyahu. „Am avut succese impresionante și am trecut de periferia orașului Gaza. Înaintăm”.

Declarația nu oferă alte detalii.

Potrivit, BBC, Armata israeliană luptă împotriva Hamas în cinci zone din nordul Fâșiei Gaza.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB