LIVE UPDATE Nou bilanț la Berlin: 12 morți, 48 de persoane, unele cu răni foarte grave, transportate la spital (FOTO / VIDEO)

LIVE UPDATE Nou bilanț la Berlin: 12 morți, 48 de persoane, unele cu răni foarte grave, transportate la spital (FOTO / VIDEO)

Persoana decedată găsită în camionul care a devastat târgul de Crăciun avea cetățenie poloneză, a indicat poliția berlineză în noaptea de luni spre marți, transmite AFP.


"Bărbatul găsit în camion este un cetățean polonez", a indicat poliția pe contul său de Twitter. Acesta face parte dintre cei 12 morți recenzați de autorități, în timp ce un suspect a fost arestat, potrivit autorităților, care nu au făcut precizări cu privire la identitatea sa.

Mai devreme, proprietarul camionului înmatriculat în Polonia indicase pentru AFP că nu a mai putut să-l contacteze pe șoferul său de luni după-amiaza .

"Am pierdut contactul cu el luni după amiază. Nu știu ce a pățit. E vărul meu, îl știu din copilărie, garantez pentru el", a declarat patronul firmei de transport.

Un alt reprezentant al firmei, Lukasz Wasik, a declarat, pentru AFP, că legătura cu șoferul s-a pierdut în jurul orei 14:00 GMT. "Nu știm ce a pățit, dacă a fost răpit, ucis, nu știm nimic. Ultima oară când am vorbit la telefon cu el a fost luni dimineața pe la 08:00 sau 9:00", a spus Wasik.

Camionul transporta 25 de tone de produse metalurgice provenind din Italia și care urmau să fie descărcate la Berlin. "Firma care trebuia să preia încărcătura nu a putut face recepția și șoferului i s-a spus să revină marți dimineața. Noi i-am zis să aștepte undeva prin Berlin", a mai declarat Lukasz Wasik.

Autoritățile nu au dat până în prezent nicio indicație despre identitatea celorlalte victime care se găseau în acest târg de Crăciun, printre cele mai frecventate din capitala germană, în special de către turiști.

UPDATE Nou bilanț la Berlin: 12 morți, 48 de persoane, unele cu răni foarte grave, transportate la spital

Poliția germană a crescut, marți dimineața, la 12, numărul celor care și-au pierdut viața luni seara după ce un camion a intrat într-un târg de Crăciun la Berlin lovind numeroși vizitatori, transmit agențiile internaționale de presă.

După cum au informat forțele de securitate pe contul oficial de Twitter, 48 de persoane, unele cu răni foarte grave, au fost transportate la spital, precizează EFE.


UPDATE ORA 03.59 Statele Unite văd un "aparent atentat terorist" la târgul de Crăciun de la Berlin

UPDATE ORA 03.36 Securitatea târgurilor de Crăciun, întărită în Franța (ministru de Interne)

UPDATE ORA 02.46 Germania: Șoferul camionului intrat în mulțime la târgul de Crăciun de la Berlin — un refugiat, potrivit media germană

Șoferul camionului intrat luni seara în mulțime, la un târg de Crăciun la Berlin și care a provocat cel puțin 9 morți, a intrat în Germania ca refugiat, probabil pakistanez, potrivit informațiilor ziarului "Die Welt", transmite agenția EFE.

Media citată face trimitere la surse din investigație și notează că suspectul a intrat în țară ca solicitant de azil în februarie 2016.

Informația este furnizată și de agenția germană DPA, care citează o sursă de securitate și care arată că bărbatul ar fi venit în Germania ca refugiat fie din Afganistan, fie din Pakistan.

Acesta a folosit diferite nume, ceea ce a făcut identificarea sa mai dificilă, a adăugat respectiva sursă.

UPDATE ORA 02.24 SUA: Trump denunță atacurile "continue" ale teroriștilor islamiști contra creștinilor

UPDATE ORA 01.56 Germania: Camionul din presupusul atac de la Berlin, deținut de o companie poloneză

Camionul care a intrat luni seara într-un târg de Crăciun din Berlin, făcând cel puțin 9 morți și 50 de răniți, aparține unei companii poloneze de transport, a spus proprietarul său la televiziunea TVN24 din Polonia, transmite marți DPA.

Ariel Zurawski a precizat că șoferul camionului, care este vărul său, nu a mai putut fi contactat de la ora 16,00 (15,00 GMT).

Pe de altă parte, Reuters citează un purtător de cuvânt al poliției germane care a spus că naționalitatea presupusului șofer al camionului este încă neclară.

Suspectul, care a fugit de la locul impactului și a fost ulterior arestat, a fost interogat de ofițeri, a declarat reporterilor Thomas Neuendorf.

El a adăugat că vehiculul implicat are numere de înmatriculare de Polonia și că oficialii germani sunt în contact cu cei polonezi.

Totodată, polițiștii germani, citați de DPA, scriu pe Twitter că suspectează că vehiculul care a intrat în târgul de Crăciun de la Berlin ar fi fost furat de pe un șantier de construcții din Polonia.

Într-o intervenție la televiziunea publică ARD, ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, a declarat că circumstanțele tragediei de la Berlin rămân încă neclare, dar o mulțime indică spre un atac.

"Nu avem încă ceva definitiv privind circumstanțele și cursul evenimentelor", a spus de Maiziere, adăugând că anchetatorii lucrează din greu pentru a reuni toate elementele.

"Nu doresc să folosesc cuvântul "atac" încă, deși o mulțime indică spre asta", a precizat ministrul.

Tot poliția germană a indicat, marți dimineața, fără a da alte detalii, că obiectul "suspect" de lângă locul evenimentului din Berlin, aflat sub investigație, era un sac de dormit.

UPDATE ORA 01.14 Firma care deține camionul implicat în tragedia de la Berlin a pierdut legătura cu șoferul luni după amiază

UPDATE 00.33 Germania: Parchetul Federal își asumă investigația; poliția berlineză verifică un "obiect suspect"

Ministrul german al Justiției, Heiko Maas, a informat că Parchetul Federal și-a asumat investigația tragediei de luni seara dintr-un târg de Crăciun din Berlin, când un camion a intrat în mulțime făcând cel puțin nouă morți și mai mult de 50 de răniți, transmite EFE.

Poliția din Berlin a informat asupra arestării unei "persoane suspecte" în apropierea evenimentului și cercetează dacă este vorba de șoferul camionului care a pătruns în zona pietonală lovind vizitatorii târgului.

Însoțitorul acestuia în vehicul, pasagerul din dreapta șoferului, a fost găsit mort la locul incidentului, a adăugat poliția pe contul său de Twitter.

Tot pe același cont, poliția, citată de agenția DPA, a transmis în urmă cu puțin timp că examinează un "obiect suspect" pe o stradă de lângă locul presupusului atac cu camionul.

Atât primarul Berlinului, Michael Muller, cât și responsabilul Internelor, Andreas Geisel, au asigurat de la locul tragediei că situația se află "sub control" și au cerut evitarea speculațiilor.

Potrivit mai multor medii locale, principala ipoteză de lucru a forțelor de securitate se referă la un atentat.

DPA arată că poliția germană cere publicului să nu distribuie materiale video cu tragedia de la târgul de Crăciun din Berlin pentru "a proteja viața privată a victimelor și familiilor lor".

UPDATE ORA 23.18 Germania: Poliția din Berlin le cere cetățenilor să rămână în case și să evite răspândirea de zvonuri

Poliția berlineză le-a cerut luni seara locuitorilor capitalei Germaniei, prin intermediul rețelelor sociale, să rămână în case și să evite răspândirea de zvonuri, după ce s-a confirmat că cel puțin nouă persoane au murit și alte zeci au fost rănite în urma intrării unui camion în zona pietonală a unui târg de Crăciun, transmite agenția EFE.

Potrivit acesteia, media germană, citând poliția aflată la locul evenimentului, notează că prima ipoteză a forțelor de securitate se referă la un atac terorist, deși pentru moment nu s-a confirmat oficial acest fapt.

Poliția din Berlin le-a cerut cetățenilor să nu se apropie de locul în care în care a avut loc incidentul, Breitscheidplatz, pentru a lăsa liber accesul numeroaselor ambulanțe și vehicule de pompieri care transportă răniții din zonă.

Conform agenției DPA, care citează precizări ale poliției germane, un suspect în acest caz a fost reținut, iar un altul a murit.

Cancelarul german Angela Merkel reacționează după aflarea veștii.

"Suntem în doliu și sperăm că numeroșii răniți vor putea primi ajutor", a indicat purtătorul de cuvânt al cancelarei germane Angela Merkel, Steffen Seibert, pe contul său de Twitter, evocând "teribilele știri" din Berlin, transmite AFP.


UPDATE ORA 23.53 Corina Crețu: Tragedia de la Berlin arată cât de mult greșim când uităm valori ca solidaritatea, toleranța

UPDATE ORA 23.06 Facebook a activat funcția ''safety check'' după ce un camion a intrat în mulțime la un târg de Crăciun din Berlin

UPDATE ORA 23.03 MAE are în atenție incidentul care a avut loc la târgul de Crăciun din Berlin


UPDATE ORA 22.55 Un camion a intrat în mulțime într-un târg de Crăciun din Berlin; cel puțin 9 morți, 50 de răniți (poliție)

Un camion a intrat luni seara într-un târg de Crăciun din centrul Berlinului, făcând cel puțin 9 morți și 50 de răniți, transmite agenția DPA, care citează responsabili ai poliției și pompierilor.

Potrivit EFE, media germană, citând poliția aflată la locul evenimentului, notează că prima ipoteză a forțelor de securitate se referă la un atac terorist, deși pentru moment nu s-a confirmat oficial acest fapt.

"Putem confirma nouă morți și mulți răniți. Mulți colegi sunt în Breitscheidplatz pentru a investiga ce s-a întâmplat", a scris poliția pe contul său oficial de Twitter, după ce informase mai înainte că un camion a lovit numeroși trecători.


Incidentul s-a produs în jurul orei locale 20,15 (19,15 GMT) în Breitscheidplatz, din centrul Berlinului, când un vehicul greu a virat din stradă în interiorul unui târg de Crăciun.

Se pare că vehiculul a intrat în zona pietonală, a circulat printre standurile târgului și a terminat cursa izbindu-se de un mare brad de Crăciun din centrul locației.

Potrivit mai multor medii locale, șoferul a fugit de la locul faptei.DPA a transmis, la 22,36, citând un purtător de cuvânt al poliției, că a fost reținut un suspect în acest caz.

Potrivit EFE, ziarul 'Berliner Morgenpost' a transmis în direct imagini de la locul incidentului la puțin timp după producerea acestuia, unde se puteau vedea mulți oameni la pământ, aparent răniți sau inconștienți, în timp ce ajungeau vehicule ale poliției, pompierilor și ambulanțelor.

În iulie, un total de 86 de persoane au murit la Nisa după ce un camion a intrat într-o zonă pietonală într-un atentat revendicat mai apoi de Stat Islamic.


AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Adrian Dădârlat)

* UPDATE-ul este realizat în baza știrilor AGERPRES, orele indicate reprezentând data difuzării știrilor pe fluxul agenției


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...