Flux video: TVR via Privesc.eu

Ora 11.40: „Aceste ținuturi cunosc bine ceea ce înseamnă suferința oamenilor atunci când greutatea ideologiei sau a regimului este mai puternică decât viața și se pune deasupra a toate”, a spus Papa Francisc.
 
Ora 11.10: Papa Francisc a ajuns pe scena amenajată pe Câmpia Livertății din Cluj. Începe Sfânta Liturghie

Ora 10.51: Papa Francisc a ajuns la Blaj. El se va urca în papamobilul ce îl va duce pe Câmpia Libertății

Ora 10.40: La Blaj a ajuns și premierul Viorica Dăncilă. Când imaginea sa a fost proiectată pe ecranul uriaș de lângă scenă, s-au auzit huiduieli timp de câteva secunde

Ora 10.36: Președintele Klaus Iohannis a ajuns la Blaj alături de soția sa. El va asista la Sfânta Liturghie

Ora 10.23: Comitetul Interministerial pentru Securitate „Vizită Papa Francisc 2019” anunță că din cauza condițiilor meteo nefavorabile, traseul de deplasare al Sanctitatii Sale s-a modificat, fiind ales planul de rezerva, pe cale rutiera. Papa Francisc s-a deplasat de la aeroportul din Sibiu la Blaj însotit de coloana oficiala. Schimbarea planului nu a afectat programul anuntat initial.

————

Papa Francisc oficiază azi de la ora 11.00 la Blaj, pe Câmpia Libertății, o liturghie în cadrul căreia îi va beatifica pe cei șapte episcopi greco-catolici care au murit în urma prigoanei la care au fost supuși de regimul comunist. La slujbă sunt așteptați peste 50.000 de pelerini. Printre participanți se numără președintele Klaus Iohannis și premierul Viorica Dăncilă.

Cei șapte episcopi sunt: Vasile Aftenie, Valeriu Traian Frențiu, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu.

Beatificarea celor șapte martiri închiși și torturați de regimul comunist este punctul final al unui lung proces de cercetare a vieții lor și a persecuției Bisericii Române Unite cu Roma, cauza de beatificare fiind deschisă în urmă cu 25 de ani, la 23 februarie 1994. Partidul Comunist și Securitatea au făcut presiuni infernale asupra acestor episcopi pentru a trece la Biserica Ortodoxă Română, la conducerea căreia fusese instalat în 1948 ca patriarh Justinian Marina, un apropiat al lui Gheorghiu Dej. Niciunul dintre episcopii greco-catolici nu a cedat.

Programul zilei:

11:00 SFÂNTA ȘI DUMNEZEIASCA LITURGHIE cu beatificarea celor 7 Episcopi greco-catolici martiri pe Câmpia Libertății din Blaj. Predica Sfântului Părinte. Regina Coeli

13:25 Prânzul împreună cu suita papală

15:45 ÎNTÂLNIRE CU COMUNITATEA RROMĂ DIN BLAJ. Salutul Sfântului Părinte

16:35 Transferarea Sfântului Părinte cu elicopterul la Aeroportul din Sibiu

17:20 CEREMONIA DE RĂMAS BUN la Aeroportul din Sibiu

17:30 Plecarea Avionului Papal către Roma/Ciampino