Lula da Silva, câștigătorul primului tur al alegerilor din Brazilia. Confruntarea finală cu Bolsonaro are loc pe 30 octombrie

Lula da Silva, câștigătorul primului tur al alegerilor din Brazilia. Confruntarea finală cu Bolsonaro are loc pe 30 octombrie

Lula da Silva a câștigat primul tur, dar nu și alegerile prezidențiale din Brazilia. El se va confrunta din nou cu Jair Bolsonaro, care ar putea să nu accepte înfrângerea după ce a spus că „numai Dumnezeu” îl poate înlătura din funcție.

Lula da Silva se confruntă din nou cu Jair Bolsonaro pe 30 octombrie FOTO ft.com

Fostul preşedinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva a ieşit învingător în primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminică, 2 octombrie, din Brazilia, în faţa preşedintelui în exerciţiu Jair Bolsonaro. Cei doi se vor confrunta în al doilea tur, care va avea loc în 30 octombrie, anunță bbc.com.

În urma scrutinului de duminică, Lula da Silva a obținut un scor de 48% față de 43% obținut de Jair Bolsonaro, un rezultat mult mai mare decât sugerau sondajele de opinie.

Dar Lula nu a reușit să ajungă la peste 50% din voturile valabile necesare pentru a fi declarat câștigător al alegerilor din primul tur. Alegătorii au acum aproape patru săptămâni la dispoziție pentru a decide care dintre cei doi ar trebui să conducă Brazilia.

Câștigarea definitivă în primul tur va fi întotdeauna o problemă grea pentru orice candidat, relatează BBC, ultima dată când s-a întâmplat acest lucru în Brazilia a fost acum 24 de ani.

„Lupta va continua până la victoria finală“, a declarat duminică seară Luiz Inacio Lula da Silva.

Două incertitudini au planat asupra zilei de duminică: dacă Lula va reuşi să fie ales pentru un al treilea mandat de preşedinte din primul tur şi dacă Bolsonaro va contesta rezultatul, aşa cum ameninţă de luni de zile. Enervat de întrebările insistente din partea presei, Bolsonaro, îmbrăcat în tricoul galben-verde al naţionalei de fotbal sub care purta o vestă antiglonţ, nu a vrut să spună clar dacă va recunoaşte rezultatul.

Brazilienii l-au penalizat mai puţin decât se prevedea pe preşedintele în exerciţiu în vârstă de 67 de ani pentru negarea epidemiei de COVID (soldată cu 685.000 de morţi), criza economică care afectează Brazilia, unde peste 30 de milioane de oameni suferă de foame, şi crizele care i-au marcat întreg mandatul.

Fostul preşedinte de stânga Lula (2003-2010), în vârstă de 76 de ani, are probleme în a scăpa de eticheta de corupţie cu care a rămas după uriaşul scandal "Spălare expres" care i-a adus 18 luni de închisoare, după care condamnările i-au fost anulate sau au fost prescrise.

Lula a urmărit anunţarea rezultatelor într-un hotel din Sao Paulo, în timp ce Jair Bolsonaro de la reşedinţa sa din Brasilia, palatul Alvorada.

"Pentru mine, acestea sunt cele mai importante alegeri", a declarat Lula, care a votat în Sao Bernardo, o suburbie muncitorească din Sao Paulo. Este a şase cursă electorală la care participă, la 12 ani după ce a părăsit puterea cu o rată de popularitate imensă (87%).

Cetățenii au votat masiv

Duminică, brazilienii s-au îndreptat masiv spre secţiile de votare, unde s-au format cozi lungi, pentru a alege preşedintele, dar şi deputaţii, o treime din senatori şi guvernatorii celor 27 de state.

Mulţi candidaţi din tabără lui Bolsonaro, inclusiv foşti miniştri, au fost aleşi în Congres şi ca guvernatori. Scrutinul, la care au fost chemaţi să îşi exprime preferinţele 156 de milioane de alegători, se pare că a avut loc fără violenţe. La alegerile de duminică au mai existat nouă candidaţi la funcția supremă în stat, însă şapte dintre ei nu au depăşit 0,5 la sută. Simone Tebet a obţinut 4,1 l sută din voturi, iar Ciro Gomes a obţinut 3 la sută.

Peste 500.000 de membri ai forţelor de securitate au fost mobilizaţi pentru a asigura securitatea scrutinului, care a avut loc în prezenţa a zeci de observatori străini.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 De citit...