Luptă pentru putere la Moscova? Cine este omul care îl poate provoca pe Putin

Luptă pentru putere la Moscova? Cine este omul care îl poate provoca pe Putin

Se pare că liderul de la Kremlin a observat în cele din urmă că războiul pe care l-a declanșat împotriva Ucrainei a creat un concurent periculos pentru puterea sa. Este vorba de Evgheni Prigojin, fondatorul companiei militare private Wagner, ai cărei mercenari luptă alături de armata rusă, scrie jurnalistul Mihail Zîgar într-un editorial publicat pe site-ul cotidianului american „The New York Times”.

Vladimir Putin (stânga) și Evgheni Prigojin FOTO Profimedia

Evgheni Prigojin, în vârstă de 61 de ani, ar putea fi considerat, depinde pe cine întrebi, fie persoana anului, fie răufăcătorul anului. Însă, potrivit mai multor surse de la Moscova, Putin este încrezător că îl poate slăbi pe acest oligarh care a intrat în conflict cu Statul Major al armatei ruse. Totuși, efectul ar putea fi opus, unii oameni văzându-l pe șeful mercenarilor Wagner drept cel mai probabil favorit la succesiunea lui Putin.

Încă de la începutul războiului din Ucraina, Putin s-a asigurat de înăbușirea unor potențiali pretendenți la scaunul său și a încercat să prevină apariția unui lider militar popular care ar putea reprezenta o amenințare pentru el. În vara anului 2022, de exemplu, ambițiosul general Aleksandr Lapin a fost retrogradat și supus unui linșaj mediatic pentru stoparea unei campanii de glorificare a sa.

Potrivit unor surse de la Kremlin citate de Mihail Zîgar, Putin îl percepea pe atunci pe Prigojin drept omul său, o persoană ascultătoare și ușor de folosit ca o contrapondere la generali.

Cu toate acestea, în ultimii ani, Prigojin a avut parte de o ascensiune neașteptată. S-a făcut cunoscut inițial ca „Bucătarul lui Putin”, o aluzie la contractele de catering obținute de la statul rus. Apoi a intrat în atenția presei internaționale pentru fabrica de troli de la Sankt Petersburg, care a figurat în investigația procurorului special Robert Mueller privind amestecul Rusiei lui Putin în alegerile desfășurate în 2016 în Statele Unite. În cele din urmă, Prigojin a devenit faimos ca fondator al companiei militare private Wagner, ai cărei mercenari au fost depistați pe rând în războiul din Donbas, în Siria, în Africa și acum în Ucraina.

Ca șef al fabricii de troli, Prigojin a fost responsabil de înfăptuirea unor misiuni delicate pentru Putin. Din 2022, ca șef al grupării Wagner în contextul războiului din Ucraina, omul de afaceri pare să fi promovat într-o ligă superioară, depășindu-i pe toți ceilalți „prieteni” ai lui Putin la capitolul putere și influență. Printre aceștia se numără ministrul Apărării Serghei Şoigu, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, directorul general al Rostec, Serghei Cemezov, și cel mai apropiat prieten al lui Putin, Iuri Kovalciuk. Prigojin i-a ocolit pe toți și pare a fi cel mai important jucător din Rusia. Este atât cel mai popular jucător politic, cât și persoana de care se tem oficiali de rang înalt și oameni de afaceri din Rusia.

Ascensiune politică pe fundalul războiului

Ascensiunea politică meteorică a lui Evgheni Prigojin a început în vara anului 2022, cu o campanie de recrutare pentru război în închisorile rusești. Și-a permis chiar să promită grațieri pentru șase luni petrecute în prima linie a războiului.

Prigojin nu și-ar fi permis acest lucru dacă nu ar fi avut acces la agențiile-cheie de securitate ale Rusiei: Serviciul Federal al Penitenciarelor - un stat în stat -, Serviciul Federal de Securitate (FSB, fostul KGB), Ministerul de Interne, Procuratura Generală și Comitetul de Investigații. Toate aceste structuri au un statut special, raportează doar lui Putin și nimeni nu îndrăznește să le cearî socoteală. Însă situația s-a schimbat - a apărut un joker care poate învinge toți așii în același timp. Dacă Prigojin poate elibera orice prizonier, înseamnă că puterile sale sunt nelimitate.

Următorul indiciu al noului statut al lui Prigojin a fost observat din confruntarea deschisă în care acesta s-a dedat cu Ministerul Apărării și cu Statul Major.

Acest conflict a fost un fenomen nou pentru sistemul politic al Rusiei. În trecut, unii subordonați ai lui Putin nu își permiteau să se dedea unor atacuri publice împotriva rivalilor lor din sistem. Dar, în 2022, acest lucru s-a schimbat. De la începutul invaziei, Putin este obsedat de război. Este singura lui preocupare, susțin sursele lui Mihail Zîgar. Dacă oamenii care au ajuns în prima linie au căpătat acces direct la el, unii membri ai cercului interior au devenit mai puțin importanți.

Barosul Wagner

Prigojin a reușit să-și creeze imaginea unui războinic eficient, probabil cel mai eficient. Nu este subordonat Ministerului Apărării și își stabilește singur sarcinile, scopurile și intervalele de timp, în afara birocrației militare. Potrivit surselor jurnalistului rus, Putin a tolerat acest lucru. Și i-a permis lui Prigojin să-i critice pe generalii despre care are o părere proastă.

În toamna anului trecut, Evgheni Nujin, un deținut rus recrutat de Wagner pentru război și care a dezertat odată ajuns pe front, a fost ucis cu un baros. Un videoclip cu execuția sa a apărut în noiembrie, fiind difuzat cel mai probabil ca avertisment pentru toți viitorii dezertori.

În mod surprinzător, această barbarie are o mulțime de fani în Rusia. Magazinele au început să vândă așa-numitul „baros Wagner”, precum și suveniruri și autocolante cu simboluri ale acestei companii militare private. Prigojin, care s-a pronunțat în favoarea lui Nujin într-o declarație publică, a căpătat alura unui erou.

Politicienii și oamenii de afaceri cu convingeri ultranaționaliste par captivați de acțiunile sale. Potrivit surselor lui Mihail Zîgar, liderul cecen Ramzan Kadîrov, care anterior avea o linie directă cu Putin, îi raportează acum lui Evgheni Prigojin. Omul de afaceri Konstantin Malofeev, proprietarul postului conservator Țargrad TV, și ideologul fascismului rus modern, filosoful Aleksandr Dughin, au doar cuvinte de laudă la adresa sa. Grupul său de influență îi mai include pe liderii separatiștilor pro-ruși din Donețk și Lugansk. Evgheni Prigojin a devenit, de asemenea, un erou pentru bloggerii militari „patrioți”.

De altfel, șeful Wagner pare deja un jucător politic complet independent. L-a luat, de exemplu, în colimator pe guvernatorul Sankt Petersburgului, Aleksandr Beglov, un asociat de multă vreme al lui Vladimir Putin. „Mai devreme sau mai târziu, oameni precum Beglov vor fi zdrobiți de societatea noastră ca insectele”, a scris el recent.

Până la sfârșitul anului trecut, mulți oameni de afaceri și oficiali de la Moscova au ajuns să creadă că Prigojin s-a transformat într-o amenințare reală. „Barosul este un mesaj pentru noi toți”, i-a spus un oligarh jurnalistului Mihail Zîgar. Mulți se întreabă de ce Putin încă nu l-a pus pe Prigojin la respect, așa cum a făcut cu alții înaintea sa.

Conflictul dintre Prigojin și Șoigu ia amploare

La 10 ianuarie, Prigojin a raportat pe canalele de Telegram ale companiei sale capturarea Soledarului de către mercenarii Wagner. În opinia sa, forțele Wagner sunt cele mai capabile, poate chiar singurele, de înregistrarea unor succese în Ucraina. Un oraș fără însemnătatea strategică conturată de ruși, Soledarul a reprezentat, în schimb, o piesă importantă în autopromovarea lui Prigojin. Potrivit lui Zîgar, sursele sale de la Moscova i-au declarat că, după episodul Soledar, unii oficiali de rang înalt începuseră să discute, probabil pe jumătate în glumă, dacă nu cumva venise momentul să-i jure credință lui Prigojin.

Și Ministerul rus al Apărării a pretins capturarea Soledarului, fără a menționa Wagner. Însă Prigojin și bloggerii militari s-au revoltat imediat. „Wagner PMC a luat cu asalt orașul rusesc Soledar și i-a ucis pe toți ocupanții, (...) ca pe niște câini turbați. Prin urmare, Evgheni Viktorovici Prigojin este un adevărat politician rus. El spune ceea ce oamenii buni din Rusia vor să audă și face ceea ce se așteaptă de la armata lor”, au reacționat cu furie canalele afiliate oligarhului rus, susținând, dincolo de disputa cu Ministerul rus al Apărării, în mod fals că Soledar este un oraș rusesc și că ocupanții ar fi ucrainenii.

Putin caută soluții împotriva fostului bucătar

Episodul Soledar l-a convins probabil pe Putin că Prigojin ar putea fi mai popular decât e cazul. Așa că l-a pus pe generalul Valeri Gherasimov, principalul dușman al șefului Wagner, la conducerea forțelor ruse angajate în războiul din Ucraina. Acesta este jocul birocratic tradițional al liderului de la Kremlin, care a fost eficient până acun și care ar putea să nu funcționeze de data aceasta.

Îmbuibați cu propagandă, mulți ruși sunt frustrați că armata lor nu se descurcă în Ucraina așa cum își doresc ei, fiind acum restrânsă în teritorii din Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. Ori Ucraina ar fi trebuit să cadă în doar câteva zile. Prin numirea generalului Gherasimov în calitate de comandant-șef al invaziei, Putin își asumă responsabilitatea pentru toate înfrângerile ulterioare. Și nu slăbește în niciun fel poziția lui Prigojin.

Asta înseamnă că, în viitorul apropiat, Prigojin și-ar putea permite să-l conteste pe Putin, iar actualul lider de la Kremlin s-ar putea să nu aibă capacitatea de a se opune decisiv fostului său bucătar, scrie Mihail Zîgar, autor al cărții „Toți oamenii Kremlinului. La curtea lui Vladimir Putin”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina