Macedonia de Nord: Parlamentul a aprobat demisia premierului Zoran Zaev

Macedonia de Nord: Parlamentul a aprobat demisia premierului Zoran Zaev

Parlamentul Macedoniei de Nord a aprobat joi demisia premierului social-democrat Zoran Zaev, a cărui poziţie a fost slăbită de înfrângerea partidului său la alegerile locale de la sfârşitul lunii octombrie, transmite AFP.

Imediat după scrutin, Zaev a anunţat că va pleca din fruntea guvernului, dar a aşteptat două luni, până miercuri, când şi-a depus oficial demisia la parlament.

'Ar fi politic iresponsabil şi nejustificat pentru mine să continui să conduc ţara pe calea euroatlantică', a explicat Zaev în scrisoarea de demisie distribuită presei.

Zaev, care a condus executivul din 2017, a fost prim-ministrul în mandatul căruia ţara a aderat la NATO în 2020, după un acord cu Atena referitor la schimbarea numelui ţării, devenită Macedonia de Nord. Popularitatea sa intrase deja în declin din cauza ezitărilor Uniunii Europene de a deschide negocierile de aderare cu Skopje.

Demisia sa deschide acum calea pentru un guvern condus de Dimitar Kovacevski, actual ministru adjunct de finanţe, care l-a înlocuit deja pe Zaev în fruntea Partidului Social Democrat (SDSM).

Foto: (c) Ognen Teofilovski/REUTERS


Opoziţia reunită în jurul partidului VMRO-DPMNE (conservator), care reclamă cu insistenţă alegeri anticipate, a eşuat în noiembrie cu moţiunea sa de cenzură împotriva guvernului.

Zoran Zaev a profitat de această perioadă pentru a întări coaliţia la putere, chiar dacă i-a predat ştafeta lui Dimitar Kovacevski, unul dintre apropiaţii săi.

Conform Constituţiei, preşedintele ţării, Stevo Pendarovski, are la dispoziţie 10 zile pentru a-l desemna pe noul prim-ministru, care, la rândul său, va trebui ca în 20 de zile să formeze un cabinet şi să-l prezinte parlamentului.

Acordul încheiat în 2018 cu Atena ar fi trebuit, în principiu, să deschidă Macedoniei calea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Acestea nu au debutat însă, Skopje lovindu-se de reticenţele Bulgariei, cu care are un litigiu cu privire la originile limbii macedonene, pe care Sofia o consideră un dialect bulgar.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria