Macedonia/referendum: UE salută rezultatul pozitiv al referendumului drept o "şansă istorică" pentru viitorul european al ţării

Macedonia/referendum: UE salută rezultatul pozitiv al referendumului drept o "şansă istorică" pentru viitorul european al ţării

Comisia Europeană a salutat luni rezultatul pozitiv al referendumului cu privire la schimbarea numelui Macedoniei, evocând o "şansă istorică" pentru viitorul european al ţării, transmite AFP.

"Este o şansă istorică nu doar pentru reconcilierea în regiune, ci şi pentru ca ţara să poată avansa într-un mod decisiv" pe calea spre aderarea sa la UE, au subliniat într-un comunicat comun şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini şi comisarul pentru extindere, Johannes Hahn.

"Acum, ţine de toţi actorii politici şi instituţionali să acţioneze în cadrul responsabilităţilor lor constituţionale, dincolo de liniile de partid", se menţionează în comunicat, care conchide că UE "va continua să susţină pe deplin ţara, instituţiile sale şi pe cetăţenii ei".

Comisia Europeană a propus în aprilie statelor membre să lanseze negocieri în vederea aderării Albaniei şi Macedoniei, în pofida reticenţelor mai multor ţări.

Referendumul desfăşurat duminică privind numele Macedoniei, care ar urma să fie schimbat în "Republica Macedonia de Nord", s-a încheiat cu o victorie zdrobitoare a lui "Da" - peste 90% -, însă numai din partea a circa o treime dintre alegători care s-au prezentat la vot.

Premierul macedonean Zoran Zaev a afirmat că se aşteaptă ca parlamentul să confirme totuşi rezultatul consultării populare şi şi-a exprimat speranţa ca şi deputaţii opoziţiei de dreapta (VMRO-DPNE) să "respecte voinţa alegătorilor" şi să valideze schimbarea numelui, în caz contrar avertizând că va convoca alegeri anticipate.

Referendumul a fost organizat după ce în luna iunie autorităţile de la Skopje şi Atena au pus capăt diferendului în legătură cu numele vecinului nordic al Greciei, denumirea acceptată de ambele părţi fiind "Republica Macedonia de Nord". Această soluţionare a determinat Grecia să renunţe la opoziţia faţă de aderarea Macedoniei la NATO. Săptămâna trecută, în discursul său adresat Adunării Generale a ONU, preşedintele macedonean Gjorge Ivanov îndemnase la boicotarea referendumului. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Cel mai prost interlop din România! / El este dobitocul arestat după ce și-a uitat pistolul în cabina de p…

2 Așa o fi?

3 Se strânge lațul / Live Science: Cercetătorii au recuperat secvențe genetice ale coronavirusului șterse în secre…

4 Așa o fi? Atât de grav?

5 VIDEO Faza asta este de la Galați...