Măcelul din Orlando: Lideri ai lumii își exprimă 'solidaritatea' cu reprezentanții comunității LGBT

Măcelul din Orlando: Lideri ai lumii își exprimă 'solidaritatea' cu reprezentanții comunității LGBT

Lideri din mai multe țări și-au exprimat 'solidaritatea', unii adresându-se, în special, comunitățiii LGBT (Lesbiene, Gay, Bisexuali, Transgender), după cel mai grav atac cu armă de foc din istoria SUA, soldat 50 de morți și 53 de răniți într-un club gay din Orlando, în Florida, atac calificat de președintele Barack Obama drept un 'act de teroare și de ură', relatează AFP.

* Violență și homofobie, cocteilul ucigașului din Orlando

Potrivit agenției de știri Amaq, legată de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), masacrul a fost comis de către un 'combatant SI'.

Mitinguri de omagiere a victimelor și de solidaritate cu comunitatea LGBT au avut loc duminică peste tot în lume.

La Paris, în jur de 50 de persoane s-au reunit în tăcere lângă muzeul Beaubourg, în fața unui steag în culorile curcubeului, simbol al mișcării LGBT.

La Madrid, mai multe persoane au venit să se reculeagă în fața ambasadei SUA, unde au depus un drapel în culorile curcubeului și flori.

La Roma, o manifestație s-a desfășurat în cartierul gay de lângă Colosseum, unde persoanele prezente au aprins lumânări.

Mai multe persoane au venit de asemenea și în fața consulatului american din Guadalajara, în Mexic, agitând pancarte pe care se putea citi:'cuvintele ucid' sau 'solidaritate împotriva crimelor motivate de ură'.

Într-un comunicat, președintele Franței, François Hollande, a 'condamnat cu oroare măcelul și a exprimat sprijinul deplin al Franței și francezilor pentru autoritățile și poporul american în această grea încercare'.

De asemenea, premierul britanic David Cameron, s-a declarat 'oripilat de relatările despre măcelul' din noaptea de sâmbătă spre duminică din Orlando, într-o postare pe Twitter. 'Gândurile mele sunt cu victimele și familiile lor', scrie el.

Papa Francisc, prin vocea purtătorului său de cuvânt Federico Lombardi, declară că 'teribilul masacru ce a avut loc la Orlando și care a făcut foarte multe victime inocente a suscitat sentimente profunde de oroare și condamnare, de durere și de tulburare în fața acestei noi manifestări de nebunie criminală și de ură fără sens'.

Președintele rus Vladimir Putin, într-un comunicat al Kremlinului, vorbește despre o 'crimă barbară' și prezintă condoleanțe familiilor victimelor.

Tot într-un comunicat, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, își exprimă solidaritatea cu 'comunitarea LGBT și cu poporul american', afirmând că 'teroarea și ura nu ne vor schimba. Membrii NATO rămân uniți în fața terorismului'.

Federica Mogherini, șefa diplomației europene, deplânge — într-un comunicat — această 'tragedie nu numai pentru poporul american, ci pentru lumea întreagă'. 'Ne exprimăm solidaritatea cu poporul american și mai ales cu comunitatea LGBT, vizată de acest atac terorist plin de ură', mai spune ea.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, scrie pe Twitter că 'Europa deplânge victimele oribilului atac cu foc de armă din Orlando'.

Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, tot pe Twitter, se declară 'profund șocat', adăugând:'Noi trebuie să rămânem uniți împotriva terorismului'.

Primul ministru italian Matteo Renzi își exprimă 'solidaritatea și emoția guvernului italian față de masacrul atroce din Orlando, în Florida'. 'Inima noastră este cu frații noștri americani', spune el într-o postare pe Twitter.

De asemenea pe Twitter, premierul spaniol Mariano Rajoy, 'condamnă cu fermitate atacul odios din Orlando'. 'Împreună vom continua să luptăm pentru libertate împotriva urii și a barbariei. Spania este alături de Statele Unite', lansează acesta.

Ashraf Ghani, președintele Afganistanului, țara de origine a familiei presupusului atacator Omar Mateen, 'condamnă acest oribil atac din Orlando, nimic nu poate justifica uciderea civililor. Gândurile mele sunt cu familiile, victimele, poporul și guvernul american'.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu scrie, într-un comunicat, că 'în numele poporului și al guvernului israelian, prezintă cele mai sincere condoleanțe poporului american după oribilul atac' împotriva comunității LGBT din Orlando.

Printre oficialitățile care și-au exprimat solidaritatea în legătură cu măcelul din SUA se numără și premierul belgian Charles Michel și președintele interimar al Braziliei, Michel Temer.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Rusia a decis unilateral să mute granița cu Lituania și Finlanda, în Marea Baltică

2 VIDEO „Bătrânul” lansator APR-40 din România, surpriza de pe frontul din Ucraina

3 Un scandal sexual care ia amploare / După jurnalistă, alte două femei îl acuză pe Răzvan Băltăreţu că nu le-a respectat consimțământul

4 Rusia trece la următorul nivel? / „Ar fi sfârșitul păcii și al stabilității în regiune” / Putin este cu ochii pe insula suedeză Gotland

5 Foarte interesante amănunte...