MAE: Cinci români pe nava de croazieră Disney Wonder; nu prezintă simptome de COVID-19

MAE: Cinci români pe nava de croazieră Disney Wonder; nu prezintă simptome de COVID-19

Cinci români, membri ai echipajului, se află pe nava de croazieră Disney Wonder, aflată în portul San Diego, şi nu prezintă simptome de infecţie cu noul coronavirus, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis, joi, AGERPRES.

Iniţial, şase cetăţeni români, personal navigant, se aflau pe vas, dar unul dintre ei a părăsit teritoriul american pe 30 mai cu o cursă aeriană comercială, urmare demersurilor oficiului consular şi ale companiei angajatoare, precizează MAE.

Potrivit informaţiilor comunicate de către companie, patru dintre cei cinci cetăţeni români rămaşi la bord fac parte din echipajul navigant esenţial pentru manevrarea navei şi vor rămâne în continuare pe vas. De asemenea, reprezentanţii companiei au precizat că starea de sănătate a tuturor cetăţenilor români este bună şi nu prezintă simptome specifice COVID-19.

MAE adaugă că, potrivit informaţiilor comunicate de companie, până la acest moment au fost repatriaţi peste 200 de membri ai echipajului, la bord aflându-se 58 de cetăţeni ai unor state membre UE, iar 38 fac parte din personalul esenţial pentru manevrarea navei. Toate persoanele aflate pe navă beneficiază de condiţii adecvate de cazare, iar cei care urmează să fie repatriaţi sunt testaţi şi li se eliberează documente care atestă starea de sănătate.

Ministerul de Externe aminteşte că, la propunerea consulilor generali ai României şi Spaniei la Los Angeles, a fost iniţiat un demers comun al oficiilor consulare ale unor state membre UE care gestionau cazurile propriilor cetăţeni aflaţi la bordul acestei nave. Astfel, a fost transmisă o scrisoare comună, semnată de reprezentanţii a 11 oficii consulare, prin intermediul căreia aceştia au solicitat informaţii cu privire la numărul oficial al cetăţenilor europeni aflaţi pe navă, starea de sănătate a acestora, precum şi detalii cu privire la demersurile de repatriere.

În prezent, MAE, prin Consulatul General al României la Los Angeles, menţine în continuare legătura atât cu autorităţile locale, cât şi cu reprezentanţii companiei, acordând asistenţa consulară necesară, în limita competenţelor legale şi cu stricta respectare a măsurilor adoptate de autorităţile locale în contextul pandemiei de COVID-19. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Mare lovitură pentru Kremlin. Kârgâzstan și Kazahstan adoptă alfabetul latin, renunță la cel chirilic: „Russkiy Mir se destramă”

2 Lovitură sub centură pentru Putin de la aliatul său, Lukașenko

3 SUA răspund Rusiei cu USS Gerald R. Ford - cel mai modern și scump portavion construit vreodată. Nava, pregătită de prima misiune

4 Moarte stupidă pentru un fotomodel, în camera de hotel. Tânăra a confundat ușa de la toaletă

5 „Regrupare tactică” la Lîman. Forțele de ocupație fug mâncând pământul. Kievul spune că toate căile de acces sunt ”sub controlul focului” ucrainean