MAE de la Taiwan afirmă că Beijingul furnizează OMS informaţii incorecte privind numărul de cazuri de infecţie cu coronavirus

MAE de la Taiwan afirmă că Beijingul furnizează OMS informaţii incorecte privind numărul de cazuri de infecţie cu coronavirus

Ministerul de Externe din Taiwan a afirmat joi că Beijingul furnizează Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) informaţii greşite privind numărul de cazuri de infecţie cu coronavirus din insulă, după ce organizaţia a publicat cifre incorecte în legătură cu aceste cazuri, relatează Reuters.

Marţi, OMS a corectat numărul de cazuri înregistrate în Taiwan, după ce a anunţat că este vorba de 13, deşi în momentul respectiv în insulă erau înregistrate doar 10 cazuri.

Joi, Taipei a afirmat că acest număr a crescut la 13, comparativ cu peste 28.000 în China.

Purtătoarea de cuvânt a MAE de la Taipei, Joanne Ou, a explicat joi că problema a constat în faptul că autorităţile de la Beijing au furnizat OMS cifre greşite.

Ea a adăugat că Taiwanul a protestat pe lângă OMS pentru că a schimbat din nou formula în care se referă la insulă, şi anume "Taipei şi împrejurimi", după ce iniţial a folosit "Taiwan, China", apoi "Municipalitatea Taiwan" şi ulterior simplu "Taipei".

"Aş dori să întreb OMS de câte ori intenţionează să schimbe numele Taiwanului. (...) Vreau să reiterez că numele nostru este Taiwan, cu denumirea oficială Republica China. Cerem insistent OMS să nu pună informaţiile cu privire la Taiwan sub cele privind China, antrenând greşeală după greşeală", a subliniat purtătoarea de cuvânt.

Potrivit autorităţilor de la Taipei, principala consecinţă a acestei situaţii a fost deocamdată faptul că Italia a inclus Taiwanul în interdicţia impusă zborurilor provenite din China. Taiwanul va continua să facă presiuni asupra Italiei pentru a revoca această decizie, a menţionat Joanne Ou.

Ministerul de Externe de la Beijing a asigurat într-o declaraţie pentru Reuters că numărul cazurilor de coronavirus din Taiwan pe care le raportează către OMS îi este comunicat exclusiv de guvernul de la Taipei, iar "dacă sunt greşeli înseamnă că regiunea Taiwan raportează în mod deliberat greşit către Beijing" aceste cifre.

La rândul său, Biroul pentru relaţiile cu Taiwanul din Consiliul de stat chinez a avertizat joi, citat de Reuters şi Xinhua, că insula nu trebuie "să folosească virusul pentru a complota în favoarea independenţei" şi a reiterat că Taiwanul nu se confruntă cu nicio piedică în cooperarea tehnică cu OMS.

Separat din punct de vedere politic de restul Chinei de şapte decenii, Taiwanul, care îşi are propriile monedă, drapel, armată, diplomaţie şi guvern, nu este considerat totuşi stat independent decât de un grup restrâns de capitale, al căror număr a scăzut în ultimii ani. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?