MAE ecuadorian: Assange a dat dovadă de ''nerecunoştinţă şi lipsă de respect'' faţă de Ecuador

MAE ecuadorian: Assange a dat dovadă de ''nerecunoştinţă şi lipsă de respect'' faţă de Ecuador

Julian Assange a dat dovadă de nerecunoştinţă şi lipsă de respect faţă de Ecuador, în pofida faptului că această ţară l-a primit în ambasada sa de la Londra din 2012, a declarat vineri Ministerul Afacerilor Externe al Ecuadorului.

"Prin furnizarea de informaţii care falsifică adevărul, acest refugiat şi partenerii săi exprimă încă o dată nerecunoştinţă şi lipsă de respect faţă de Ecuador, în loc să-şi arate recunoştinţa faţă de ţara pe care l-a primit timp de aproape şapte ani", a spus ministerul într-un comunicat citat de AFP.

Ministerul a reacţionat astfel la un tweet al WikiLeaks, site-ul de informaţii fondat de Julian Assange, care informa joi că Londra şi Quito au ajuns la un acord ca, în "orele sau zilele" următoare, australianul de 47 de ani să fie expulzat din ambasada ecuadoriană şi predat autorităţilor britanice.

Potrivit WikiLeaks, acest lucru se va face sub pretextul că site-ul a difuzat fotografii, clipuri video şi conversaţii private ale actualului preşedinte al Ecuadorului, Lenin Moreno. Quito a spus deja joi că nu doreşte să răspundă la "zvonuri" şi "presupuneri care nu se bazează pe niciun document".

Ministerul ecuadorian al Afacerilor Externe a adăugat, totuşi, că "a acorda azil diplomatic este o prerogativă suverană a Ecuadorului, care are, prin urmare, dreptul de a-l acorda sau de a-i pune capăt atunci când consideră că este justificat''.

Portalul web inapapers.org denunţă între altele presupuse fapte de corupţie atribuite lui Moreno, pe care acesta le-a negat. El a sugerat că predecesorul şi fostul său aliat Rafael Correa (2007-2017) a fost la originea acestor publicaţii.

Începând cu octombrie anul trecut, Quito aplică un protocol care reglementează vizitele, comunicările şi condiţiile sanitare în ambasadă, în reacţie la ceea ce guvernul consideră ingerinţe constante ale fondatorului WikiLeaks în afacerile interne ale Ecuadorului şi ale altor ţări. Documentul precizează că lipsa sa de respect ar conduce la "întreruperea azilului".

Lenin Moreno a declarat marţi că Julian Assange a avut încălcări repetate ale acestui protocol.

Acesta din urmă s-a refugiat la ambasada ecuadoriană pentru a evita extrădarea în Suedia, unde a fost acuzat de presupus viol, un dosar care de atunci a fost clasat. Totuşi el este vizat de un mandat britanic de arestare pentru încălcarea condiţiilor de libertate supravegheată în acest caz suedez.

El se teme, dacă este arestat, că va fi extrădat în Statele Unite pentru că a publicat în 2010 pe site-ul său mii de documente confidenţiale ale Departamentului de Stat al SUA şi ale Pentagonului, preluate în mass-media din întreaga lume. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bătaie la Antene! / Încăierare în baie la Antena Stars!

2 „Eu încep să cred că Dominic Fritz ăsta este prost. Dar prost rău”

3 Miracol în politică! / Uite pe unul care a renunțat la ciolan pentru principii!

4 STENOGRAME „Tu ești curvă, dacă ai atitudinea asta…Băi! Tu cât de dobitoacă să fii…​” / Interlop către noua șefă…

5 The Times / România are cea mai mare rată de imunizare din Europa după trecerea prin boală