Maestrul Victor Rebengiuc, decorat de președintele Iohannis cu "Steaua României"

Maestrul Victor Rebengiuc, decorat de președintele Iohannis cu "Steaua României"

Președintele Klaus Iohannis i-a conferit miercuri actorului Victor Rebengiuc Ordinul Național "Steaua României" în grad de Cavaler, într-o ceremonie care a avut loc la Palatul Cotroceni.

 "De peste șase decenii, activitatea dvs se împletește cu bucuriile și cu tristețile românilor, cu speranțele și cu aspirațiile românilor. (...) Prin personajele cărora le-ați dat viață ați fost și veți rămâne un artist devotat spiritului umanist, liber și tolerant. Ați dovedit în numeroase rânduri că vedeți și că apărați mai clar și mai bine ca mulți alții valorile pe care construim parcursul european al țării noastre. (...) În jurul lui, stimate domnule Victor Rebengiuc, ați strâns studenți și tineri actori, fiind răsplătit de recunoașterea criticii, dar mai ales de devotamentul unui public care vă iubește. Vă apropiați de un frumos jubileu, însă misiunea dumneavoastră în societatea românească și în lumea artei dramatice este departe de a se fi încheiat. Domnule Victor Rebengiuc, de 140 de ani, din anul Independenței României, deviza Ordinului Național 'Steaua României' este 'In Fide Salus' — 'În credință este salvarea'. Sunt cuvinte cum nu se poate mai potrivite pentru dumneavoastră, care v-ați dedicat viața unei nobile arte, având credința că, prin cultură, umanitatea își găsește salvarea în fața urii și a intoleranței", a afirmat președintele Iohannis, la ceremonie.

Șeful statului a amintit că Festivalul Național de Teatru este dedicat anul acesta actorului Victor Rebengiuc și are drept motto — "Teatrul schimbă lumea", arătând că acest lucru exprimă într-un mod fericit încrederea în forța modelatoare a artei.

"Am acordat Înaltul Patronaj acestei ediții a Festivalului Național de Teatru pentru că vă sunt alături în crez!", a precizat Iohannis.

Actorul Victor Rebengiuc i-a mulțumit președintelui Iohannis pentru distincție. El a arătat că, de-a lungul celor 61 de ani de carieră, sunt mulți oameni care au ajutat la cristalizarea acesteia, menționând profesorii Laura Buzescu și Lucia Sturdza Bulandra, regizorii Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Silviu Purcărete, Dan Mugur, actorii Amza Pellea, Silvia Popovici, Gina Patrichi, Dumitru Rucăreanu, Sanda Toma.

"Sunt și ei în această decorație și vă mulțumesc și în numele lor", a spus actorul.

La finalul ceremoniei, Victor Rebengiuc a propus un moment de reculegere în memoria actriței Olga Tudorache.

"Să ne gândim o clipă la o mare actriță pe care a avut-o teatrul românesc și pe care astăzi am pierdut-o, mă refer la Olga Tudorache", a spus el.

Șeful statului i-a acordat actorului Victor Rebengiuc distincția în semn de "apreciere pentru remarcabilele interpretări artistice susținute în întreaga sa carieră actoricească, pe scenă și pe ecrane, în care și-a pus talentul, energia și inteligența pentru a da viață și frumusețe marilor roluri ale vremurilor sale, pentru dăruirea cu care a format generații întregi de actori, cărora le-a dedicat pasiunea și talentul său".

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Scandal online / Denise Rifai contraatacă „sexual”: „Nu vă căutați acum în pantaloni căci nu veți găsi mare lucru!”

2 O imagine care va aduce gheață în chiloții multor pesediști...

3 Generalul Coldea, filat și fotografiat pe aeroportul din Geneva și în avion...

4 Simplă speculație de presă?

5 Bădălău a refuzat să dea declarații la DNA / Procurorii au înregistrări video de la toate discuțiile pesedistului cu denunțătorul său, primarul Dan Pasa…