Mai mulţi civili, ucişi în ofensiva forţelor ruse în oraşe din estul Ucrainei

Mai mulţi civili, ucişi în ofensiva forţelor ruse în oraşe din estul Ucrainei

Forţele ruse au lansat miercuri o ofensivă în mai multe oraşe din estul Ucrainei, folosind obuze de mortier care au ucis civili şi au distrus mai multe locuinţe, au anunţat oficialităţile ucrainene, în contextul în care armata rusă îşi concentrează atacul asupra regiunii Donbas, relatează Reuters şi DPA.

Rusia încearcă să captureze integral provinciile Doneţk şi Lugansk şi să încercuiască forţele ucrainene pe principalul front din estul Ucrainei.

Oraşele Severodoneţk şi Lisiceansk, situate pe malurile estic şi vestic ale râului Siverski Doneţ, au devenit un câmp de bătălie esenţial, forţele ruse avansând din trei direcţii pentru a le încercui.

Biroul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a informat că miercuri în zori forţele ruse au lansat o nouă ofensivă asupra oraşului Severodoneţk, oraşul aflându-se sub tiruri constante de mortiere.

Guvernatorul provinciei Lugansk, Serhii Gaidai, a afirmat că şase civili au fost ucişi şi alţi cel puţin opt răniţi, majoritatea în apropierea unor adăposturi antibombardament din Severodoneţk. ''În prezent, cu sprijinul artileriei, ocupanţii ruşi atacă Severodoneţk'', a spus Gaidai.

Armata ucraineană a anunţat că marţi a respins nouă atacuri în regiunea Donbas, unde trupele ruse au ucis cel puţin 14 civili, utilizând aviaţia, lansatoare de rachete, artileria, tancuri, mortiere şi rachete. Reuters nu a putut verifica informaţiile referitoare la aceste operaţiuni.

Pe de altă parte, autorităţile din Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, au redeschis reţeaua de metrou, după ce în ultimele săptămâni tunelurile au fost folosite de populaţia civilă drept adăpost împotriva bombardamentelor.

În cele trei luni de la declanşarea războiului din Ucraina, peste 6,5 milioane de oameni au părăsit această ţară, mii de persoane au murit şi oraşe întregi au fost transformate în ruine.

Ministrul apărării rus Serghei Şoigu a dat asigurări marţi că Rusia şi-a încetinit în mod intenţionat ofensiva în estul Ucrainei pentru a permite evacuarea civililor.

Zelenski a respins această declaraţie, despre care a spus că transmite informaţii ''absolut nereale''.

În 24 februarie, Rusia a declanşat un război neprovocat şi nejustificat împotriva Ucrainei, Moscova susţinând că este vorba despre o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Ucrainenii suferă o pierdere importantă! Rușii l-au ucis pe Ivan „Brest” Marciuk

2 VIDEO Lunetista fotomodel, brazilianca Thalito, ucisă într-un atac al rușilor în Harkov

3 VIDEO Cum sunt vânați și uciși ofițerii ruși. Putin pierde cel de-al 58-lea ofițer

4 „Iadul pe pământ” / Mărturisirile unor soldaţi ucraineni de pe frontul din Est

5 VIDEO Avionul „glorios” cu care Putin spera să câștige în Ucraina, un dezastru. Su-34 cade din cer