Mai mulţi pescari, ''norocoşi să supravieţuiască'' după ce au dat peste o bombă din Al Doilea Război Mondial

Mai mulţi pescari, ''norocoşi să supravieţuiască'' după ce au dat peste o bombă din Al Doilea Război Mondial

Şapte pescari au necesitat spitalizare după ce ambarcaţiunea în care se aflau a explodat în largul coastelor comitatului britanic Norfolk din cauza unei bombe din Al Doilea Război Mondial, informează DPA/PA Media, care citează un raport publicat joi.

Pescarii de la bordul navei Galwad-Y-Mor trăgeau de pe fundul mării un şir de 100 de plase cu crabi când au observat "multă tensiune" pe linia principală, potrivit raportului realizat de Serviciul de Investigare a Accidentelor Maritime (MAIB) asupra incidentului care a avut loc pe 15 decembrie.

Comandantul a accelerat motorul în încercarea de a elibera linia, însă trei bubuituri puternice au răsunat pe puntea principală. Manevra a declanşat o bombă rămasă neexplodată cu o greutate de 250 de kilograme din timpul războiului, conform concluziilor anchetei.

"Deşi rănile fizice suferite au fost semnificative în cazul a cinci dintre cei şapte membri ai echipajului, ei au avut norocul să supravieţuiască", a indicat MAIB.

Potrivit raportului MAIB, a fost vorba despre un exploziv de fabricaţie germană, probabil o bombă SC250, utilizată pe scară largă şi de temut în timpul Blitz-ului - atacul aerian german susţinut împotriva Regatului Unit.

În urma exploziei, ambarcaţiunea a suferit o pană de curent, apa a început să inunde puntea, timoneria a fost distrusă, carena a fost avariată, iar motorul, cutia de viteze şi tabloul de distribuţie au fost smulse din suporturile lor. Căpitanul a trimis un apel de urgenţă către Paza de Coastă.

La locul incidentului a fost trimis un elicopter de căutare şi salvare.

Căpitanul unei alte nave din apropiere, Esvagt Njord, a auzit apelul de urgenţă şi a trimis o barcă de salvare pentru a ajuta la salvarea echipajului.

Pescarii au fost urcaţi la bordul Esvagt Njord şi au primit ajutor, inclusiv de la un paramedic. Doi dintre ei au fost transportaţi pe calea aerului la spital, în timp ce restul au fost duşi la spital ulterior.

Potrivit raportului, bombele rămase neexplodate constituie un pericol chiar şi după ce au stat mulţi ani sub apă.

"Scopul acestui raport este de a evidenţia pericolele care încă există în legătură cu muniţia neexplodată în mările din Marea Britanie şi măsurile care trebuie luate în cazul în care pescarii întâlnesc această muniţie", a indicat MAIB, precizând că "în acest caz, comandantul şi echipajul nu ar fi putut prevedea explozia, iar nivelul lor de pregătire pentru a face faţă unei astfel de urgenţe a salvat vieţi". AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Ucrainenii au aruncat în aer trenul blindat adus de ruși la Melitopol

2 Priviți, americanii au prezentat în România cel mai nou tanc, Abrams M1A2 SEPv3

3 VIDEO Primele lovituri împotriva tancurilor rusești cu rachetele britanice Brimstone

4 Amănunte de culise / Oprescu stătea într-o zonă exclusivistă din Atena. Se pregătea să plece spre o insulă din Marea Egee

5 Ucrainenii, lovitură cruntă pentru Rusia! / Au distrus postul de comandă al brigăzii Flotei Mării Negre / Mai mulți ofițeri de rang înalt au fost uciși sa…