Maia Sandu: Cultura nu e numai spectacol, e felul în care ne înţelegem pe noi, îl înţelegem şi îl acceptăm pe celălalt

Maia Sandu: Cultura nu e numai spectacol, e felul în care ne înţelegem pe noi, îl înţelegem şi îl acceptăm pe celălalt

Ziua Naţională a Culturii, Ziua naşterii lui Mihai Eminescu, este ziua pe care ar trebui să o sărbătorim, prin muncă, efort, talent, curaj şi dăruire, întregul an, scrie preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, într-un mesaj postat pe Facebook cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, marcată pe 15 ianuarie la Chişinău şi Bucureşti.

"Nu există doar o zi a culturii, există cultura fiecărei zile, cultura fiecărui gest, a fiecărui gând, a fiecărui act şi a fiecărui moment trăit. Cultura nu e numai spectacol, balet, ie sau colind; cultura e felul în care ne înţelegem pe noi înşine, felul în care îl înţelegem şi îl acceptăm pe celălalt, felul în care vorbim şi ne comportăm cu cei din jurul nostru, felul în care ne înţelegem potenţialul şi prezentăm această unicitate lumii întregi", subliniază Maia Sandu în mesajul său.

Preşedinta Republicii Moldova pune un accent în acest context pe importanţa aprecierii moştenirii culturale a unui popor.

"Ţările mici nu sunt în mod obligatoriu culturi mici. Important e să apreciem moştenirea culturală pe care ne-au transmis-o părinţii şi bunicii noştri. Important e să ne apreciem talentele şi bogăţia spirituală nu doar atunci când acestea se manifestă în alte ţări, ci din momentul în care vedem prima sămânţă de talent în copiii şi tinerii noştri. Fără cultură şi educaţie nu există prosperitate. Nu există toleranţă, empatie şi coeziune socială", arată Maia Sandu.

Preşedinta Republicii Moldova a acordat cu prilejul Zilei Naţionale a Culturii mai multor oameni de cultură din ţară Medalia "Mihai Eminescu" şi diverse titluri onorifice, "în semn de apreciere pentru creatorii care rămân fideli artei în timpurile deloc simple de azi şi pentru devotamentul lor faţă de profesie". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...