Majoritatea finlandezilor nu vor aderarea la NATO, arată un nou sondaj

Majoritatea finlandezilor nu vor aderarea la NATO, arată un nou sondaj

Majoritatea finlandezilor nu ar dori ca Finlanda să adere la NATO, chiar şi după o recomandare prezidenţială pentru a susţine o astfel de acţiune, arată un nou sondaj făcut public duminică şi comandat de agenţia de ştiri Lannen Media, relatează Xinhua.

Potrivit sondajului, o cerere de aderare la NATO ar obţine un sprijin de 35%, dacă ar fi susţinută public de preşedinte. Jumătate din populaţie se opune.

Susţinătorii finlandezi ai unei aderări la NATO au declarat anterior că sprijinul pentru intrarea în Alianţă va fi substanţial mai mare dacă preşedintele o va sprijini.

Dintre partidele politice finlandeze, doar Coaliţia Naţională (conservatoare) a inclus aderarea la NATO în obiectivele programului său.

În ultimele sondaje, susţinerea aderării la NATO a fost de aproximativ 20%, fără ca sprijinul prezidenţial să fie oferit ca opţiune.

Comentând rezultatele, Teija Tiilikainen, directorul Institutului de Afaceri Internaţionale din Helsinki, a declarat că niciun preşedinte nu poate obţine sprijinul majorităţii pentru toate politicile.

Actuala coaliţie guvernamentală, aflată la putere din 2015, menţionează aderarea la NATO ca o opţiune, dar nu vede niciun motiv pentru a o obţine acum.

Finlanda are un "statut îmbunătăţit de partener" cu NATO, dar care nu oferă garanţii de securitate.

Finlanda şi-a intensificat cooperarea în domeniul apărării cu Suedia, însă acordul de apărare recent semnat cu Stockholm nu constituie o alianţă.

Nici un acord tripartit de apărare recent încheiat între Finlanda, Suedia şi Statele Unite nu reprezintă o alianţă militară.

Preşedintele Sauli Niinistö a declarat că NATO este "o posibilitate deschisă", dar pentru asta va fi nevoie de un referendum.

Principalii politicieni finlandezi au spus că au încredere că Suedia nu va candida singură pentru aderarea la NATO.

Rusia a avertizat recent că aderarea Finlandei sau a Suediei la NATO ar provoca "contramăsuri".

În zona bazinului baltic, cele trei ţări baltice - Estonia, Letonia şi Lituania -, dar şi Polonia, Germania şi Danemarca sunt membre ale NATO. De asemenea, şi Norvegia face parte din NATO.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Ea i-a „spart mațele” lui Bendeac!

2 Așa arată sfidarea României...

3 „Din peste 850 de milioane de dolari, în 1990 când a fost lichidată ICE Dunărea s-au găsit 20 de dolari”

4 Priviți ce urgie e în Marea Britanie! Meteorologi: Condițiile sunt "terifiante"

5 Emilia Şercan / Dîncu este această lumină securistică care petrecea după-amiezile la vilele SRI cu Dragnea şi G…