Mare atenție!/Cum s-a infectat un britanic cu noul coronavirus şi l-a transmis altor 11 persoane fără să fi călătorit în China

Mare atenție!/Cum s-a infectat un britanic cu noul coronavirus şi l-a transmis altor 11 persoane fără să fi călătorit în China

Un britanic care a călătorit în Singapore şi Alpii francezi a contaminat 11 persoane cu coronavirusul 2019-nCoV înainte de a fi diagnosticat oficial, relatează  Adevărul.  

Un scenariu nedorit s-a concretizat: un britanic a căpătat noul coronavirus fără să fi fost vreodată în China. El a contractat virusul ucigaş în timpul unei deplasări în interes de serviciu în Singapore. De acolo s-a dus apoi într-o scurtă vacanţă în Alpii francezi şi a contaminat alţi 11 compatrioţi, între care un copil de nouă ani, înainte de a fi diagnosticat cu 2019-nCoV în Marea Britanie. Acum presa britanică îl numeşte „Super-spreader“, de la rapiditatea cu care a răspândit coronavirusul.

Cinci dintre cele patru persoane pe care le-a infectat sunt internate în Marea Britanie, altele cinci în Franţa şi una pe Insula Mallorca, în Spania.

Alerta a venit sâmbătă dimineaţă de la ministrul francez al Sănătăţii Agnès Buzyn, relatează „L'Express“. Într-o conferinţă de presă convocată de urgenţă, ministrul francez a anunţat că cinci britanici au fost depistaţi ca purtători ai 2019-nCoV în staţiunea montană Contamines-Montjoie, din apropierea graniţei cu Elveţia. Este vorba de un „cluster“, adică de o regrupare de mai multe cazuri în jurul unui „caz iniţial“. „Starea lor clinică nu prezintă niciun semn de gravitate“, a subliniat Agnès Buzyn.

Sursa contaminării a fost identificată destul de repede. Este un britanic de aproximativ 40 de ani ani care s-a oprit în această staţiune pentru a petrece câteva zile de vacanţă înainte de a se întoarce acasă. El venea din Singapore, unde participase în perioada 20-22 ianuarie la un seminar de afaceri. Aproximativ o sută de persoane au fost prezente la acel eveniment, potrivit autorităţilor din Singapore, între care un chinez din provincia Hubei, epicentrul epidemiei actuale de coronavirus.

Răpus de febră odată sosit acasă, la Brighton, el s-a dus la spital şi a primit diagnosticul nedorit. A fost transferat apoi la spitalul St Thomas din Londra, care dispune de o unitate specializată în boli infecţioase.

Alarmat de această veste, unul dintre contactele sale în Franţa, plecat deja în Mallorca, s-a dus la rândul lui la spital şi a primit acelaşi diagnostic. „Contaminarea s-a produs între 25 şi 29 ianuarie“, a precizat pentru presă doctorul Javier Murillas. Bărbatul, în vârstă de 45 de ani, „se află acum într-o stare bună, nu prezintă practic niciun simptom“, a dat asigurări duminică un oficial din Ministerul spaniol al Sănătăţii. Soţia sa şi cele două fiice ale lor, de 10, respectiv 7 ani, au fost şi ele spitalizate pentru analize, iar rezultatele sunt negative.

Totuşi, coronavirusul şi-a continuat deplasarea. Luni, Ministerul britanic al Sănătăţii a anunţat patru noi cazuri de contaminare cu 2019-nCoV în Marea Britanie, fiind vorba de persoane care au intrat în contact în Franţa cu călătorul din Singapore şi s-au întors între timp acasă. Un membru al acestui grup fusese deja internat într-un spital din Marea Britanie.

Autorităţile sanitare britanice şi cele franceze efectuează în prezent o vastă anchetă în vederea depistării altor cazuri de contaminare.

În Contamines-Montjoie, şcoala frecventată de copilul bolnav a fost închisă temporar, iar aproximativ o sută de persoane au fost supuse analizelor. Toate rezultatele sunt negative.

Un risc pentru 60 la sută din populaţia lumii

Pe fondul creşterii îngrijorărilor în legătură cu posibilitatea accelerării răspândirii coronavirusului 2019-nCoV în afara Chinei, profesorul Gabriel Leung, de la Universitatea din Hong Kong, atrage atenţia că oamenii sunt destul de expuşi la noua epidemie.

Potrivit lui, noul coronavirus poate acapara peste 60% din populaţia lumii dacă nu este ţinut sub control, subliniind că o persoană infectată îl poate transmite la altele două-trei. În scopul prevenirii răspândirii epidemiei, el propune extinderea măsurilor de izolare luate de China şi la celelalte ţări.

Bilanţul deceselor din cauza 2019-nCoV a depăşit pragul de 1.000.

Potrivit OMS, 1.016 persoane au murit din cauza noului coronavirus, în timp ce altele aproape 43.000 sunt contaminate.

În afara Chinei, 400 de persoane sunt contaminate cu 2019-nCoV în 30 de ţări.

„Detectarea acestui număr mic de cazuri ar putea fi o scânteie care să provoace un incendiu mai mare“ din punct de vedere epidemic, a declarat, îngrijorat, directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Deocamdată este doar o scânteie. Obiectivul nostru principal rămâne izolarea (surselor de contaminare, n. red.). Solicităm tuturor ţărilor să folosească fereastra de lansare actuală pentru a preveni un incendiu mai mare“, a insistat el.

Marţi, în faţa a peste 400 de experţi, directorul general al OMS a avertizat că epidemia de coronavirus reprezintă „o ameninţare foarte gravă pentru restul lumii“.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”