Marea Britanie: Camera Lorzilor a numit, pentru prima dată în 650 de ani, o femeie în funcția de mesager al reginei

Marea Britanie: Camera Lorzilor a numit, pentru prima dată în 650 de ani, o femeie în funcția de mesager al reginei

Camera superioară a Parlamentului britanic, Camera Lorzilor, a numit, pentru prima dată în istoria de 650 de ani a instituției, o femeie în funcția de ''Black Rod'' - mesager al reginei, informează Reuters.

Sursa foto: www.parliament.uk

Sarah Clarke, care până în prezent s-a ocupat de organizarea turneului anual de tenis de la Wimbledon, va fi de acum înainte ''Lady Usher of the Black Rod''.

Responsabil de principalele ceremonii de la Palatul Westminster, Black Rod este cunoscut pentru tradiția în care trântește ușa Camerei Comunelor în fața oficialităților, la ședința inaugurală a parlamentului, gest care simbolizează independența camerei inferioare față de regină.

În cadrul ceremonialului, Black Rod lovește de trei ori în ușă cu bastonul său de abanos cu un leu de aur în vârf. Ușa se deschide apoi și toți membrii parlamentului îl urmează pe mesagerul reginei înapoi în Camera Lorzilor pentru a asculta discursul suveranei.

Cea mai veche referire la această funcție este făcută în ordinul regal din 1361, care îl pomenește pe Walter Whitehorse în rolul de mesager al reginei. De atunci, 60 de persoane au îndeplinit acest rol, care se regăsește și în organismele legislative din Canada, Australia și Noua Zeelandă.

Clarke, care va prelua funcția la începutul săptămânii viitoare, a spus, într-o declarație, că oferta o onorează.

''Camera Lorzilor este un loc în care detaliile sunt la fel de importante ca și aspectul general, iar tradiția are un rol central'', a spus aceasta.

Lordul Fowler, purtător de cuvânt al Camerei Lorzilor, a spus că este un moment istoric pentru Parlamentul britanic.

''Oamenii sunt familiarizați cu această funcție pentru rolul pe care îl are la discursul inaugural, dar funcția este mult mai complexă'', a spus acesta.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

5 VIDEO București 2024...