Marea Britanie exclude trimiterea de avioane de luptă F-35 în Ucraina: „Sunt extrem de sofisticate”

Marea Britanie exclude trimiterea de avioane de luptă F-35 în Ucraina: „Sunt extrem de sofisticate”

Guvernul britanic a exclus pentru moment trimiterea de avioane de luptă F-35 a în Ucraina, deoarece sunt „extrem de sofisticate” și sunt necesare luni întregi de pregătire pentru a învăța să fie pilotate, relatează Politico .

Pregătirea pentru pilotarea avioanelor F-35 „durează luni de zile” FOTO EPA-EFE

Kievul și-a intensificat în ultimele zile cererile de avioane după ce aliații europeni au convenit să furnizeze tancuri de luptă pentru a ajuta forțele armate ucrainene să facă față invaziei ruse.

Purtătorul de cuvânt oficial al prim-ministrului Rishi Sunak a declarat marți reporterilor că avioanele de luptă F-35 ale Marii Britanii sunt „extrem de sofisticate și durează luni de zile să înveți să le pilotezi. Având în vedere asta, credem că nu este practic să trimitem acele avioane în Ucraina. Evident, vom continua să oferim și să accelerăm sprijinul nostru militar Ucrainei și să ascultăm cu atenție cererile lor.”

Întrebat dacă Marea Britanie ar putea face ceva pentru a pregăti mai rapid F-35-urile pentru uzul forțelor armate ucrainene sau pentru a încuraja alte națiuni să furnizeze Kievului avioane de luptă, purtătorul de cuvânt a spus că „durata de timp necesară pentru a învăța cum să fie folosite aceste echipamente foarte complexe este factorul limitativ în acest caz

Dar vom explora ce mai putem face pentru a sprijini Ucraina”, au adăugat ei. „Pur și simplu opinia este că în prezent nu este practic să trimitem avioane de luptă.

Decizia vine la doar câteva ore după ce președintele american Joe Biden a părut să excludă deocamdată ca propria țară să furnizeze Ucrainei avioanele sale F-16 .

Franța a anunțat că ia în considerare cererea Ucrainei de a instrui piloții de avioane de vânătoare, în timp ce președintele Emmanuel Macron a spus că „nimic nu este exclus în principiu” atunci când vine vorba de sprijin destinat Kievului, avertizând că orice nou ajutor trebuie „nu trebuie să escaladeze” războiul.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Comisia Europeană cere scăderi reale de pensii la magistrați și militari

2 A plecat din țară cu un pașaport regal românesc / S-a stins din viață cea care a fost timp de 25 de ani „prima donna assoluta” a Teatrului de Operă din …

3 Grecul care i-a scăpat pe români de iobăgie. A fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei

4 VIDEO Priviți cum arată în realitate! / Noi amănunte despre vizita „surpriză” a lui Putin la Mariupol

5 Cazul Ianis Hagi, o „boală cronică“ în România: „În Germania, nu vezi așa ceva!“