Marea Britanie: Ideea înlocuirii premierului May, agreată atât de susținători, cât și de opozanți ai Brexit-ului

Marea Britanie: Ideea înlocuirii premierului May, agreată atât de susținători, cât și de opozanți ai Brexit-ului

Fostul președinte al Partidului Conservator, Grant Shapps, a afirmat vineri că printre cei 30 de parlamentari britanici care sprijină ideea înlocuirii premierului Theresa May se află atât susținători, cât și opozanți ai ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, transmite Reuters.

Foto: (c) Han Yan/XINHUA

Presa britanică a relatat vineri că există un grup de 30 de parlamentari care fac demersuri pentru destituirea șefei executivului de la Londra.

Într-o declarație pentru postul de radio BBC, Shapps a spus că există o gamă largă de parlamentari care îi cer premierului May să demisioneze.

''Sunt susținători ai rămânerii în Uniunea Europeană, dar sunt și susținători ai Brexit-ului (printre parlamentarii respectivi, n.r.). Ei nu ar fi niciodată de acord în mod automat cu un singur candidat și aici nu este vorba despre promovarea unei persoane'', a spus fostul lider al conservatorilor britanici.

Pe de altă parte, ministrul britanic al mediului, Michael Gove, și-a exprimat speranța că Theresa May va continua să dețină funcția de prim-ministru al Marii Britanii.

''Theresa are calități pentru a fi prim-ministru, ea este un excelent premier, sper că ea va continua în funcția de prim-ministru și în anii următori'', a declarat Gove pentru BBC.

Încercarea premierului Theresa May de a-și spori popularitatea aflată în declin a suferit un eșec miercuri, când discursul său din cadrul Congresului Partidului Conservator a fost întrerupt în repetate rânduri de accese de tuse, de un farsor și chiar de litere ale sloganului afișat pe tribună care cădeau.

Un actor britanic, Simon Brodkin, cunoscut pentru farsele sale, a mai tulburat alocuțiuni ale unor personalități, precum Donald Trump și fostul președinte al FIFA, Sepp Blatter. În timp ce Theresa May se adresa delegaților conservatori, Brodkin a înaintat spre ea și i-a înmânat un formular P45, documentul furnizat de obicei unui salariat când acesta demisionează. El a fost evacuat din sală, șefa guvernului fiind constrânsă să-și întrerupă pentru scurt timp discursul, dar publicul a susținut-o și a încurajat-o să-l continue.

Pentru a-și explica gestul care se voia umoristic, Simon Brodkin a declarat că ideea i-a fost sugerată de Boris Johnson, ministrul de externe, foarte critic la adresa strategiei — considerată de el prea moale — adoptată în negocierile cu privire la Brexit. Reținut pentru scurt timp de poliție, el a fost eliberat ulterior. Brodkin avea o acreditare care îi permitea accesul în clădirea care găzduia congresul.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi? Circoteca cu congresul e bluf? Iohannis joacă la două capete? Citiți ce se zvonește...

2 Congresul cașcavalului / Marioneta a câștigat

3 Așa o fi? / Cade și EUROINS? Doar 5% din bani mai sunt în băncile din România!

4 Andreea Pirui, vedetă la Kanal D, a fost prinsă drogată?

5 Hopa! / Orban: „Iohannis și serviciile au distrus partidul”