Marina argentiniană: Este posibil ca submarinul cu 44 de membri ai echipajului la bord, dat dispărut săptămăna trecută, să fi explodat

Marina argentiniană: Este posibil ca submarinul cu 44 de membri ai echipajului la bord, dat dispărut săptămăna trecută, să fi explodat

Marina argentiniană a indicat joi că s-ar putea ca submarinul ARA San Juan care a fost dat dispărut săptămâna trecută, cu 44 de membri ai echipajului la bord, să fi explodat, dar a respins posibilitatea unui atac asupra navei, relatează agenția DPA.

Organizația Tratatului privind Interzicerea Totală a Testelor Nucleare (CTBTO), cu sediul la Viena, a înregistrat un eveniment scurt, violent, nenuclear și anormal, ''asemănător cu o explozie'', pe 15 noiembrie, când a dispărut submarinul.

Informația este confirmată de un institut american, ce a înregistrat de asemenea ''o anomalie hidro-acustică'' în apropiere de locul de unde submarinul a comunicat ultima dată cu Marina cu trei ore mai înainte, a declarat purtătorul de cuvânt al Marinei, Enrique Balbi. Acesta a localizat evenimentul în Golful San Jose, la 1.300 km sud de Buenos Aires.

Enrique Balbi a precizat că Marina nu are nici o informație despre cauzele evenimentului raportat, dar a respins posibilitatea unui atac. ''Nu avem nici o dovadă pentru a confirma aceasta'', a afirmat el.

Potrivit media argentiniene, s-ar putea ca explozia să fi fost provocată de un scurtcircuit la bateriile submarinului, pe care echipajul l-a raportat înainte de a fi dat dispărut.

Până în prezent, Marina argentiniană a evitat să facă vreo legătură între problema tehnică și dispariția submarinului ARA San Juan.

Nu se știe dacă eventuala explozie a avut loc în apropiere de suprafață sau mai în profunzime, adâncimea apei în zonă fiind de 3.000 circa de metri. ARA San Juan a putut să coboare până la o adâncime de 300 de metri.

Aproape 4.000 de persoane din 10 țări participă, cu vapoare și avioane, la operațiunile de căutare.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...